Da Hergeirsson sparket sko i ansiktet på spiller, måtte ledere og spillere gå mellom

Thorir Hergeirsson har vist seg fra en rolig side under VM. Men noen ganger renner det over for landslagssjefen. – Før har vulkanen kommet fort, forteller Camilla Herrem.

I VM får landslagssjef Hergeirsson mye ros for den roen han viser under kamper og rundt laget ellers.

Han virker mindre stresset og i bedre humør, selv om tapet mot Spania i semifinalen tæret på.

– Før så har den vulkanen kommet ut ganske fort, men nå det rolig. Det er rolig på Island, sier veteranen Camilla Herrem til TV 2 og ler.

– Kan ikke gjengi hva som ble sagt

Men under den rolige overflaten er det glødende lava. Og tidlig i Hergeirssons trenerkarrière hadde vulkanen noen kraftig utbrudd. I podkasten «Kommentatorbua» forteller landslagssjefen selv om en episode da han var trener i Elverum på 90-tallet.

– Det var andre året mitt i Elverum og vi hadde rykket opp til nivå to. Vi lå og knivet om opprykk og vi møtte Rapp, tror jeg, forteller landslagssjefen.

– Vi spilte elendig. Vi lå under ved pause og vi var så langt unna. Det var irritasjon både hos spillere og ikke minst meg selv. Så går jeg inn i garderoben, og der ligger det noen sko i veien så jeg halvveis snubler i dem. Og jeg er forbanna så jeg kjenner at den skoen…. så jeg sparker til den med alt jeg har mot dodøra, forklarer Heigersson.

Men akkurat i det skoen er på vei til å treffe døren skjer det som ikke skulle skje. Der sto nemlig Heigeirssons lagkamerat Lars Dølbakken og får skoen rett i ansiktet.

– Og for å si det sånn, jeg har ikke en sjanse mot Lars. Han er tungvekter og jeg lettvekter, og han var ikke blid - og jeg kan ikke gjengi hva som ble sagt, sier islendingen og legger til:

– Men han løftet meg opp etter veggen. Heldigvis kom det andre ledere og spillere til hjelp, og vi fikk roet gemyttene. Men det ble ikke så mye prat i garderoben i pausen.

Stemningen ble preget av det som hadde skjedd. Men Heigerssons lag gikk ut til andreomgang og vant med ti mål. Og Dølbakken, han storspilte.

– Men dette er jo en kopi av da Sir Alex Ferguson var så forbanna i Manchester United-garderoben at han sparket en sko i panna på David Beckham i 2003?

– Ja, men jeg er ikke stolt over å sparket en sko i trynet på noen. Men vi er gode venner nå, forsikrer landslagssjefen i podkasten.

– Gjorde han?

Konfrontert med denne historien ler VM-spillerne av episoden.

– Gjorde han?, spør Heidi Løke bare for å være sikker på at vi ikke tuller.

– Jeg er egentlig ikke overraska over det, sier hun og ler.

Herrem forteller at hun godt kan se for seg at dette har skjedd. Hun er ikke overrasket.

– Egentlig ikke, for jeg vet jo hva som bor inni den lille mannen, sier hun og ler hjertelig.

Både Løke og Herrem er blant flere som roser sjefen for måten han har opptrådt på i mesterskapet i Japan. Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal like så, men også hun mener at det fortsatt er en vulkan inn i landslagssjefen.

– Ja, det er det. Han kan fortsatt klikke. Men han har vært veldig rolig og fin i VM altså. Som team har vi jobbet veldig godt, og vi har snakket mye om akkurat det å skape en ro og skape en autoritet i at vi har ro.

Selv om det ikke hjalp mot Spania.

– Men det er veldig viktig at Thorir også gjør sånne justeringer når du har et litt annet lag enn vanlig, mener Bredal Oftedal.

Landslagssjefen forteller at han og trenerteamet har vært bevisste på dette. Fra de i sommer skulle sveise sammen nye og gamle spillere.

– Vi vet at det er stress i mesterskap. Det er lett å bli stresset. De ferske kan bli stresset av at det er nytt, og de erfarne kan bli stresset av at de bærer store deler av lasset. Vi trenere kan stresse spillerne. Så det handler om å være de som forsøker å holder roen, og holder hodet kaldt, men det er ikke alltid like enkelt. - Men jeg er blitt roligere med årene. Jeg har lært meg at det kan være lurt, sier Heigeirsson.

Og vi lærer så lenge vi lærer, sier Hergeirsson med et smil, etter bevisst å ha vridd på ordtaket.

– Og det er definitivt slutt på flyvende sko i garderoben?

– Ja, det var et uheldig sleivspark for mange år siden. Man gjør noen tabber, og lærer av det.