Selv om krigshandlingene i Jemen har avtatt noe i år, blant annet som følge av økt internasjonalt press på Saudi-Arabia, er rundt 390.000 sivile drevet på flukt, ifølge hjelpeorganisasjonene.

10 millioner mennesker trues nå ifølge hjelpeorganisasjonene av sult, mens ytterligere 7 millioner mennesker er feilernærte.

En av dem er 12 år gamle Fatima Ibrahim Hadi. Hun veier bare ti kilo, men er en av de heldige som får medisinsk oppføling på en klinikk i Aslam.

– Kamphandlinger og restriksjoner fra myndighetenes side hindrer at vi når fram til dem som trenger det aller mest, slår de fast.

Hodeida og de nordlige provinsene Saada og Hajjah, samt Taiz og Dhale i sør, nå de mest farlige regionene for sivile.

– Som hjelpeorganisasjoner som arbeider i Jemen, er vi opprørt over at jemenittene etter nesten fem år fortsatt må lide i denne uoverskuelige humanitære krisen, forårsaket av konflikt. Det er sivilbefolkningen som rammes aller hardest av volden, ifølge hjelpeorganisasjonene.

Våpenhvile

Etter sju dager med forhandlinger i Stockholm tok Jemens utenriksminister Khaled al-Yamani og Houthi-opprørernes forhandlingsleder Mohammed Abdelsalam hverandre i hånden 13. desember i fjor.

Fakta om Jemen

  • Republikk på Den arabiske halvøy med anslagsvis 29 millioner innbyggere.
  • En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana noen måneder tidligere.
  • De forente arabiske emirater deltar i koalisjonen og har soldater på bakken i det sørlige Jemen. Det samme har Sudan. Franske spesialstyrker har også deltatt.
  • Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere konkluderte i 2017 med at det ikke forelå beviser for store våpenleveranser fra Iran.
  • Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 100.000 mennesker er drept i krigen.
  • Ifølge Yemen Data Project er det gjennomført over 20.313 flyangrep, der minst 8.632 sivile er drept.
  • Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.
  • Krigen har utløst det FN beskriver som den verste humanitære krisen i vår tid. 10 millioner mennesker trues av akutt sult og ytterligere 7 millioner er ifølge hjelpeorganisasjoner alvorlig feilernært. (NTB)

En våpenhvile for Hodeida var kommet på plass, og regjeringsvennlige styrker gikk med på å stanse sitt stormløp mot byen mot at houthiene trakk seg ut.

Avtalen er aldri etterlevd til fulle, og freden har ikke senket seg over den strategisk viktige havnebyen og området rundt.

Farligst

Hodeida er fortsatt Jemens farligste område, slår Flyktninghjelpen, Oxfam, Care og tolv andre hjelpeorganisasjoner fast i en felles kunngjøring.

Hver fjerde sivile offer for krigshandlinger i Jemen i år, ble drept eller såret i Hodeida-provinsen, konstaterer hjelpeorganisasjonene.

Hodeida er dermed farligere enn noe annet område i Jemen, til tross for våpenhvilen som ble inngått i Sverige.

Kamphandlingene har også rammet den livsviktige havnen i Hodeida, der om lag 70 prosent av all import til Jemen losses.

Massiv bombing

Houthi-opprørerne tok makten i Jemens hovedstad Sana høsten 2014.

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars året etter til krig mot dem og over 100.000 mennesker er trolig drept.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og FN beskriver Jemen som den verste humanitære krisen i vår tid.

– Dersom det ikke straks blir gjort noe, kan vi komme til å se fem nye år med konflikt. Det vil føre til en enda større katastrofe for sivilbefolkningen, advarer hjelpeorganisasjonene.