Tyrkia har bestemt at en halv million syriske flyktninger i Istanbul må reise tilbake til den tyrkiske byen der de først ble registrert. Men ifølge Amnesty Internasjonal har Tyrkia allerede deportert noen syriske flyktninger til krigsområder.
Tyrkia har bestemt at en halv million syriske flyktninger i Istanbul må reise tilbake til den tyrkiske byen der de først ble registrert. Men ifølge Amnesty Internasjonal har Tyrkia allerede deportert noen syriske flyktninger til krigsområder. Foto: Ozan Kose

Syriske flyktninger lever i frykt i Tyrkia:

– Når jeg ser en politimann, endrer jeg rute

De uregistrerte syriske flyktningene i Tyrkia risikerer å bli deportert. –Jeg vil ikke bli en soldat i Syria. Jeg vil heller ikke bo i Tyrkia som et spøkelse. Alt jeg ønsker er et verdi liv i Europa, sier en syrisk flyktning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkia var lenge et trygt land for syriske flyktninger, men slik er det ikke lenger. De fleste av dem risikerer å bli returnert til Syria, selv om de ikke vil.

Etter Tyrkias invasjon i Nord-Syria, ønsker president Erdogan å opprette en «sikkerhetssone» inne på syrisk territorium, som landet vil bruke til å bosette syriske flyktninger.

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført i Tyrkia ønsker nesten halvparten av syrerne i landet ikke å reise til sikkerhetssonen. 30 prosent av dem er usikre om de ønsker å reise.

Men ifølge President Erdogan skal 3,5 millioner syrere gradvis bosettes der. Han kaller dette en «frivillig retur».

Sendt til retursenter

I en ny rapport skriver Amnesty International at Tyrkia allerede har deportert syrere ulovlig til krigsområder.

12. desember ble 5949 flyktninger som bodde i bydelen Bagcilar i Istanbul sendt til et retursenter for å bli deportert til hjemlandene sine. De fleste var syrere, ifølge den lokale guvernøren Mustafa Eldivan. Han ønsker at folk rapporterer uregistrerte syrere til politiet.

Nå lever mange syrere i Tyrkia i usikkerhet og redsel for å bli sendt tilbake.

Samah Hamdan og hennes familie er en av dem. Hun er mor til fire barn.

Samah Hamdan har fire barn. Foto: Privat
Samah Hamdan har fire barn. Foto: Privat

–For fem år siden kom vi til Tyrkia, og bodde i Kahramanmaras i ett år. Som syrisk flyktning var det vanskelig å skaffe seg jobb i en liten by, sier Samah.

Derfor flyttet familien Hamdan til Istanbul, selv om de ikke hadde registrert seg i byen. Flere ganger gikk de til politiet for å registrere seg, men tyrkiske myndigheter mener det er for mange syrere i byen, og aksepterte ikke familiens søknad.

Samah forteller at det ikke er lett å bo i Tyrkia. Hun hevder at syrere i landet blir misbrukt av tyrkiske arbeidsgivere, og at de blir utsatt for mobbing fra de lokale.

–Vi blir betalt veldig lite penger, fordi vi er syrere. Av og til får vi ikke lønnen vår, uten noen forklaring, forteller hun.

Bestemte seg for å flykte

Etter å ha bodd i Tyrkia i fem år, har Samah bestemt seg for å flykte til Europa.

Smugleren de har tatt kontakt med, har bedt om 5000 euro for å hjelpe dem med reisen, men Samah sier at de ikke har nok penger.

Også Samahs datter Sidra vil fortelle om sine opplevelser. Hun er 15 år og går på videregående skole i Istanbul.

Samahs datter, Sidra er 15 år gammel. Foto: Privat
Samahs datter, Sidra er 15 år gammel. Foto: Privat

–Når jeg snakker arabisk på skolen, sier vennene mine: «ikke snakk arabisk, snakk tyrkisk.» De tyrkiske klassekameratene mine bruker ikke navnet mitt, de kaller meg bare “syrer”. Jeg blir mobbet, derfor er jeg lei og vil ikke gå på skolen lenger. Jeg vil jobbe, og komme meg til Europa, forteller Sidra.

Moren sier til TV 2 at hun er veldig redd for at familien blir sendt tilbake Syria.

–Jeg vil ikke tilbake til Syria. Det er ikke et sikkert land for oss lenger. Det finnes ikke et liv for oss der, sier hun.

Samah legger til at de er redde for å gå ut på gaten. De er redde for at tyrkisk politi vil finne ut at de ikke er registrerte.

–I forrige uke kom mannen min hjem veldig sent. Jeg ringte ham, men han svarte ikke. Jeg var så redd for at han hadde blitt sendt tilbake til Syria. Hver dag lever vi med slik redsel, sier hun.

Ahmed har en fluktplan

En annen syrer som vil komme til Europa, er Aymad Al- Ahmed. Han har vært i Istanbul i fem år. Han jobber i en tekstilbutikk og har tre barn.

Da Ahmed kom til Tyrkia første gang, tenkte han at krigen skulle være over i løpet av noen måneder.

Tyrkia og Russland er enige om å etablere en sikker sone i de kurdiske grenseområdene som den kurdiske YPG-militsen nå derfor må forlate.
Tyrkia og Russland er enige om å etablere en sikker sone i de kurdiske grenseområdene som den kurdiske YPG-militsen nå derfor må forlate. Foto: Sergei Chirikov

–Jeg hadde et hus og et selskap i Syria. Derfor tenkte jeg at jeg kunne dra tilbake når krigen var over.

Etterhvert skjønte han at dette var en håpløs drøm, og ville bygge et liv i Tyrkia.

–Da jeg ville registrere meg i Istanbul, sa myndighetene at det var umulig. Nå har jeg levd i Tyrkia ulovlig.

Ahmed sier at han kan bli deportert på grunn av dette. Han er også redd for å gå ut på gaten.

–Når jeg ser en politimann, endrer jeg rute. Selv om jeg ikke har gjort noe galt, føler jeg meg som en tyv i Tyrkia nå, sier 38-åringen.

Til slutt sier han at han har bestemt seg for å komme seg til Europa. Nå har han litt penger og fluktplan.

–Barna mine kan ikke gå på skolen, fordi vi har ikke registrert oss. Kona mi har vært syk og har begynt å bruke antidepressiva. I det siste har jeg bare tenkt på å flykte Europa. Jeg vil ikke bli en soldat i Syria. Jeg vil heller ikke bo i Tyrkia som et spøkelse. Jeg vil bare et verdifullt liv i Europa, forteller Ahmed.

–Det er en krigssone

Flyktninghjelpen sier til TV 2 at flyktninger ikke skal trues med å bli returnert til en krigssone.

Karl Schembri, Regional medierådgiver i Flyktninghjelpen. Foto: Privat
Karl Schembri, Regional medierådgiver i Flyktninghjelpen. Foto: Privat

-La meg være klar og tydelig: Dette er ikke en sikker sone, det er en krigssone. Bomber eksploderer og folk flykter. Tyrkias primære fokus er på det militære og politiske, ikke det humanitære. For at flyktninger skal kunne returneres må det være trygt, sier Karl Schembri, Regional medierådgiver i Flyktninghjelpen.

-De fleste syrerne i Tyrkia er ikke fra nord-Syria, og det å tvinge dem dit er ikke akseptabelt. Det er også et brudd på internasjonal lov. Enhver retur må være frivillig, verdig og sikker, sier Schembri.

Journalisten bak artikkelen, Aysun Yazici, er journalist fra Tyrkia som lever i eksil i Norge. Hun er tilknyttet TV 2s utenriksavdeling.