Statsminister Boris Johnson kaller valget historisk. De konservative får rent flertall og et kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort.

– Vi har i dette valget fått tillit fra folk som aldri har stemt på de konservative før, og nå må vi vise oss tilliten verdig, sier Johnson, som kaller torsdagens valgseier historisk.

Det konservative partiet sikret seg flertall i Underhuset, mens Labour gjorde sitt dårligste valg siden 1930-tallet.

– Siden nasjonen har gitt oss dette historiske mandatet, må vi også leve opp til det, sier Jonson.

– Vi skal gjøre alt det dere, det britiske folk, har stemt for at vi skal gjøre, lover han.

Historisk valg

– De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort, ta landet videre og fokusere på prioriteringene til det britiske folk. Ja, for det vil vi gjøre, sa Johnson til applaus fra publikum i Uxbridge natt til fredag.

Før alle stemmer er opptelt har De konservative fått 332 mandater, mens Labour har 196. Det kreves 326 seter for å få et flertall i Parlamentet, som har 650 seter.

– Jeg vil takke folket i landet som stemte i et desembervalg. Det er et historisk valg, fortsatte han.

Se talen øverst i saken!

De konservative har gjort et brakvalg, og med et rent flertall i parlamentet ligger alt til rette for at Johnson vil kunne få gjennomført brexit innen årskiftet som lovet.

TV 2s siste prognose viser at De konservative får 364 mandater mandater. Det er en framgang på 47 mandater. Labour ser ut til å få 203 mandater. Det er minus 59 fra forrige periode.

Fakta om Boris Johnson

 • Født i New York 19. juni 1964
 • Fullt navn: Alexander Boris de Pfeffel Johnson
 • Utdannet ved Eton og Oxford
 • Har vært journalist i The Times og The Daily Telegraph (Brussel-korrespondent). Redaktør av det konservative tidsskriftet The Spectator fra 1999 til 2005.
 • Parlamentsmedlem 2001-2008, valgt inn fra Henley. Valgt inn igjen i Parlamentet i mai 2015, da fra valgkretsen Uxbridge and South Ruislip.
 • Medlem av den konservative «skyggeregjeringen» som talsmann for kultursaker i 2004 og for høyere utdanning 2005–2007.
 • Ordfører i London fra 2008 til 2016.
 • Frontfigur for brexit-kampanjen i folkeavstemningen i 2016.
 • Utenriksminister i Theresa Mays regjering.
 • Gift to ganger, har fem barn. Skilt høsten 2018 etter 25 års ekteskap.
 • Samboer med Carrie Symonds, tidligere kommunikasjonsrådgiver for Det konservative partiet. Hun jobber nå for Bloomberg.

Johnsons hovedrival, Jeremy Corbyn, varslet natt til fredag at han vil trekke seg som leder for Labour etter valgnederlaget.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet. Men jeg vil si følgende: I valgkampen leverte vi et partiprogram om håp. Uansett så har brexit polarisert debatten så mye at det har overgått de normale politiske debattene, sa Corbyn.

Deretter sa 70-åringen at han kommer til å gå av som partileder. Han sa at han ikke vil trekke seg nå, men sier han vil gå inn i en tid refleksjon og diskusjon med partiet om veien videre.

Et av sjokkene i løpet av natta ifølge britiske medier, er at Liberaldemokratenes leder Jo Swinson mister setet sitt i Parlamentet. Hun mistet plassen til det skotske nasjonalistpartiet (SUP).

– Noen vil feire bølgen av nasjonalisme som har skylt over begge sier av grensen, sa Swinson.