De konservative vinner flere Labour-bastioner

Resultatene tikker inn. De konservative overtar seter som historisk sett alltid har tilhørt Labour.

Det telles for livet i de 650 valgkretsene i Storbritannia. De foreløpige resultatene viser samme tendens som valgdagmålingen.

De konservative vinner seter - også i kretser som tradisjonelt er røde.

Klokken 7 fredag morgen viser TV 2s prognose at De konservative får 43,8 prosent av stemmene.

Labour ligger an ti lå få 32,2 prosent av stemmene. Det er ned 7,8 prosent siden forrige valg.

Se valgsendingen direkte øverst i saken.

Skifter farge

Det er en knapp seier til Labour i både Sunderland og Newcastle, som vanligvis er solide Labour-kretser. Kandidater i begge kretser uttaler at partiet har gjort et dårlig valg.

Blyth Valley er den første valgkretsen som har byttet farge. Kretsen har vært rød siden 1950-tallet. Den blir nå konservativ med 43 prosent av stemmene. Labour fikk 41 prosent av stemmene.

Det får redaktør og tidligere finansminister for de konservative, George Osborne, til å reagerere.

– Vi hadde aldri trodd at vi ville få Blyth Valley, sier han til ITV News.

– Jeg ble fortalt av en kandidat for et par dager siden at «Vi vil vinne Blyth Valley», og jeg trodde han var vel optimistisk. Men han hadde rett, og det er en ganske spektakulær seier, fortsetter han.

60 prosent av velgerne stemte ja til brexit i Blyth Valley.

Trekker seg

Johnsons hovedrival, Jeremy Corbyn, varslet natt til fredag at han vil trekke seg som leder for Labour etter valgnederlaget.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet. Men jeg vil si følgende: I valgkampen leverte vi et partiprogram om håp. Uansett så har brexit polarisert debatten så mye at det har overgått de normale politiske debattene, sa Corbyn.

Deretter sa 70-åringen at han kommer til å gå av som partileder. Han sa at han ikke vil trekke seg nå, men sier han vil gå inn i en tid refleksjon og diskusjon med partiet om veien videre.

Skifter farge

Utover natten ble det klart at flere Labour-bastioner skifter farge. Noen for første gang i historien. De konservative vinner blant annet kretsene Workington, Darlington, Vale of Clwyd, Wrexham og Leigh fra Labour.

Det er første gang en konservativ vinner i Leigh siden 1922, ifølge Sky News.

At regioner som tradisjonelt er knallrøde skifter farge, bygger opp under valgdagsmålingen som tyder på at De konservative gjør et skredvalg.

134 år

Klokken 02.49 natt til fredag forteller Labour-representant Helen Goodman, som representerer Bishop Auckland, til The Guardian at hun har innsett at hun har tapt. Hun har hatt posisjonen i 14 år.

Aldri før har en konservativ vunnet denne kretsen.

I 2005 vant hun valget med en margin på rundt 10.000. Sist valg sto det bare om 502 stemmer. Nå får det tidligere gruvearbeiderområdet sin første konservative representant på hele 134 år.

– Tok ikke inn over oss signalene

Ifølge The Guardian gir nåværende og tidligere Labour-skikkelser springende forklaringen hvorfor det foreløpig ser så mørkt ut.

– Vi har mistet mange av stemmene til de vi opprinnelig representerte. Partiet mitt tok ikke innover seg faretegnene som har vært åpenbare i over et tiår, og har feilet i å anerkjenne de som stemte «Leave» fortjener å bli hørt. Det sier jeg som en som stemte for å bli i EU, sier avtroppende Labour-representant Gloria De Peiro på Twitter.

Blant de andre årsakene som nevnes er Corbyns sviktende lederskap og at brexit var utslagsgivende.

Oppsving

Det ble også klar seier til De konservative i Swindon North. Selv om dette var en konservativ krets fra før, har partiet fått en solid oppsving.

– Det har aldri vært en større seier til De konservative i Swindon North, sier Justin Paul Tomlinson som ble valg i kretsen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook