Jeremy Corbyn vil trekke seg etter valgnederlag

Valgmålingen kom som et sjokk på Labour. Labour-leder Jeremy Corbyn sier at han ikke kommer til å lede partiet i et nytt valg.

Det var en slagen partileder som ankom valglokalet i Islington natt til fredag.

Flere timer før stemmeopptellingen er ferdig, er det klart Labour går på et enormt valgnederlag. Partileder Jeremy Corby var allerede under sterkt press.

– Jeg vil ikke lede Labour fram til neste valg, men forbli leder i en periode med refleksjon, sier Corbyn under sin tale til velgerne like før klokken 04.30 norsk tid.

Følg valgsendingen direkte her.

I talen trakk han fram det enorme presset britiske politikere lever med både fra pressen og på sosiale medier.

Han sa også at det har vært en «veldig skuffende kveld» for partiet.

Fakta om Corbyn

  • Født 26. mai 1949 i Chippenham i Sørvest-England.
  • Begynte på studier på høyskolen North London Polytechnic, men fullførte ikke studiene.
  • Leder i det britiske arbeiderpartiet Labour siden september 2015.
  • Har sittet i Underhuset siden 1983 som representant for bydelen Islington nord i London.
  • Tilhører venstresiden i partiet og har også vært aktiv i den britiske fredsbevegelsen og bevegelsen mot atomvåpen.
  • Før han ble valgt til partileder hadde han aldri hatt sentrale verv i partiet.
  • Gift for tredje gang med Laura Alvarez. Har tre barn.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet. Men jeg vil si følgende: I valgkampen leverte vi et partiprogram om håp. Uansett så har brexit polarisert debatten så mye at det har overgått de normale politiske debattene, sa Corbyn.

Press

Den første valgdagsmålingen etter at valglokalene stengte, viste at Labour lå an til å få 191 mandater mot 368 til De konservative.

Om den viser seg å stemme medfører det at De konservative gjør sitt beste valg siden 1987.

Labours handelspolitiske talsperson Barry Gardiner uttrykte «dyp sorg» over valgdagsmålingen.

– Jeg føler ikke så mye for partiet som jeg gjør for alle de i landet som er avhengige av Labour-seier. Vi følte at vi tilbød dem håp, uttalte Gardiner til BBC da.

– For dem føler jeg dyp sorg, fortsatte han.

Sjokk

Labours finanspolitiske talsmann mener valgdagsmålingen kom som et sjokk, og at det vil være ekstremt skuffende om resultatet blir noe i nærheten av målingen.

– Jeg trodde det skulle bli jevnere. Vi visste det ville bli tøft, fordi brexit har dominert, men vi håpet andre saker ville skjære gjennom, sier John McDonnell til BBC.

Corbyn får kjeft

Corbyn har fra før av tapt to valg på rad, og flere i partiet antydet gjennom valgnatten at partilederen personlig er en av årsakene til at mange velgere har styrt unna partiet.

Da kveldens første resultater var inne, og det ble klart at Labour-bastionen Blyth Valley ble vunnet av De konservative, forsterket kritikken fra Corbyns partifeller seg.

– Jeg husker godt sonderingen jeg gjorde mot et sete Labour håpet å få, og fortsatt håper vi kan ta. Der var det stort sinne mot brexit, og de hatet Johnson. Men det var en ting de fryktet mer: Jeremy Corbyn. Og den beskjeden fikk vi gang på gang, sier representant Seb Dance da resultatet var klart.

Ba Corbyn trekke seg

Labours parlamentariker Gareth Snell var blant dem som høyrøstet kritiserte Corbyn etter valgdagsmålingen.

– Ja, uttalte Snell tydelig til BBC på spørsmål om Corbyn og Labours finanspolitiske talsmann John McDonnell bør trekke seg.

Snell mener Labour må stille seg spørsmålet om hvordan partiets brexitposisjon har overskygget alle de andre sakene de har forsøkt å rette søkelyset mot i valgkampen.

– Her har vi dessverre feilvurdert, og som et resultat av det er vi nå nødt til å ha en regjering styrt av De konservative de neste fem årene, sier Snell til kanalen.

Også den skotske Labour-politikeren Ian Murray ønsket nytt lederskap.

– Resultatet nå er at vi har sviktet landet. Vi må endre kurs, og det raskt, sier han.

– Verre en ubrukelig

Tidligere innenriksminister Alan Johnson la all skyld på Corbyn.

– Det er Corbyn. Det er Corbyn. Hans tilhengere vil komme med argumentet at seier er et borgerlig konsept, og at det «eneste målet for ekte sosialister er strålende blodig tap», sier han til The Mirror.

– Og nå ha vi hatt enda en. Det vil komme konspirasjonsteorier om hvorfor. Men det er Corbyn. Det vet alle i parlamentet. Vi visste at han var ute av stand til å lede, og vi visste at han var verre enn ubrukelig til alt du trenger for å lede et politisk parti, sa han videre.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook