Valgdagsmåling tyder på skredvalg: – Dette er ellevilt!

Boris Johnson og De konservative kan ha gjort sitt beste valg siden Thatchers valgseier i 1987.

Slik blir mandatfordelingen i det britiske parlamentet skal man tro valgdagsmålingen:

De konservative: 368
Labour: 191
SNP: 55
Liberaldemokratene: 13
Brexit Party: 0
Grønne: 1
Andre: 22

For toryene innebærer valgdagsmålingen en økning på 51 seter. Labour mister 71. Libralene får ett ekstra sete, mens SNP får 20 flere plasser. Plaid Cymru taper ett sete.

Følg valgsendingen direkte her

Slår målingen til er dette det beste valget for De konservative siden Margaret Thacher vant valget i 1987, og i så fall er det liten tvil om at statsminister Boris Johnson tar Storbritannia ut av EU innen nyttår slik han har lovet. I så fall må utmeldingsavtalen hastebehandles både i det britiske Parlamentet og EU-parlamentet.

Boris takker

Statsminister Boris Johnson takker alle som har bidratt til valgkampen:

– Takk til alle over vårt fantastiske land som har stemt, som har stilt som frivillige og kandidater. Vi bor i det beste demokratiet i verden, skriver han på Twitter.

– Dette er et ellevilt resultat hvis det blir noe i nærheten av dette, sier Peter Christian Frølich som er gjest i Nyhetskanalens valgsending.

– Katastrofe for Labour

Storbritanniaekspert og førstelektor, Jan Erik Mustad, ved Universitetet i Agder mener målingen viser at Labour har beveget seg for langt til venstre, og tror dette kan bety slutten for Corbyn som partileder.

– Det er en katastrofe for Labour og Jeremy Corbyn hvis dette blir resultatet, sier Mustad til TV 2.

– Corbyn kan trekke seg allerede i morgen, hvis dette blir resultatet og han får under 200 parlamentsmedlemmer, sier Mustad.

Verdien på det britiske pundet steg umiddelbart 2 prosent målt mot dollar etter at valgdagsmålingen ble publisert.

SNP styrket

Det skotske nasjonalistpartiet, SNP, blir også styrket hvis målingen slår til. leder Nicola Sturgeon sier det bra for partiet, men at situasjonen for landet vil være dyster dersom valgresultatet blir som valgdagsmålingen tyder.

– Valgdagsmålingen tyder på en god kveld for SNP, men det er bare en valgdagsmåling, og det er mange marginer, så vi må vente og se, skriver Sturgeon på Twitter.

– Det tyder imidlertid på en dyster situasjon for landet som helhet, skriver det skotske nasjonalistpartiets leder videre.

SNP er tilhenger av fortsatt EU-medlemskap.

Ifølge valgdagsmålingen ligger SNP an til å vinne i alle de 59 distriktene i Skottland, bortsett fra fire.

Like etter den første valgdagsmålingen er klar, begynner tallene å tikke inn fra det Labour-dominerte Nord-England. Dette kan vi forvente i løpet av natten:

Midnatt: De første resultatene begynner å komme inn. Newcastle eller Sunderland kommer til å være først ute.

Labour vinner trolig, men det som gjør det spennende å følge med på resultatene i Nord er at hvis De konservative går kraftig fram her, kan det være et signal på hvordan valgnatten kommer til å ende.

02.00: Resultatene i kretsene i Midlands og nordvest i England blir klare. Dette kalles ofte «Den røde veggen» på grunn av den sterke støtten til Labour tradisjonelt. Labour må vinne alle kretsene hvis de skal ha noen som helst sjangse i dette valget. Slår De konservative hull på denne røde veggen, er det ytterligere et signal på hvilken vei valget går.

03.30: Resultatene kommer inn fra Skottland og Wales

05.00 - 06.00: Avgjørelsen faller?

De største britiske og nordirske partiene

  • De konservative (The Conservatives/tories), ledes av statsminister Boris Johnson. Fikk 317 plasser ved forrige valg.
  • Det britiske arbeiderpartiet (Labour), ledes av Jeremy Corbyn. Fikk 262 plasser ved forrige valg.
  • Det skotske nasjonalistpartiet (Scottish National Party), ledes av Nicola Sturgeon. Fikk 35 plasser ved forrige valg.
  • Liberaldemokratene (The Liberal Democrats), ledes av Jo Swinson. Fikk 12 plasser ved forrige valg.
  • De grønne (The Green Party), ledes av Jonathan Bartley og Siân Berry. Fikk 1 plass ved forrige valg. Change UK (EU-vennlig sentrumsparti, stiftet av tory- og Labour-avhoppere), ledes av Anna Soubry. Nytt parti.
  • Brexitpartiet, ledes av Nigel Farage, tidligere leder i uavhengighetspartiet UKIP (UK Independence Party). Nytt parti. I tillegg stiller en rekke mindre partier og enkeltkandidater.
  • Democratic Unionist Party (DUP; regjeringens nordirske støtteparti), ledes av Arlene Foster. Fikk 10 plasser ved forrige valg.
  • Sinn Féin (nordirske republikanere, møter av prinsipp ikke i Underhuset), ledes av Mary Lou McDonald. Fikk 7 plasser ved forrige valg.
  • Plaid Cymru (walisisk parti), ledes av Adam Price. Fikk 4 plasser ved forrige valg.

(Kilder: BBC, Telegraph, Ritzau, Wikipedia)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook