Analyse

U.S. President Donald Trump delivers remarks during a campaign rally at the Giant Center in Hershey, Pennsylvania, U.S., December 10, 2019. REUTERS/Tom Brenner
U.S. President Donald Trump delivers remarks during a campaign rally at the Giant Center in Hershey, Pennsylvania, U.S., December 10, 2019. REUTERS/Tom Brenner Foto: Tom Brenner

Besatt av å fjerne Trump

Allerede før Donald Trump inntok Det hvite hus i januar 2017 gjorde de første demokratene i kongressen det klart at de ville forsøke å få ham fjernet. Så sikre var de på at han kom til, ikke bare å gjøre en dårlig jobb, men å begå ulovligheter.

Når demokratene nå er i ferd med å stille USAs 45. president for riksrett, er dette et av republikanernes sterkeste kort. Under justiskomiteens riksrettsdebatt onsdag banket det ene republikanske komitémedlemmet etter det andre inn dette enkle budskapet: Demokratene har vært besatt av å få fjernet Donald Trump helt siden Hillary Clinton tapte presidentvalget i 2016.

USA er splittet

Flere forslag om å stille Trump for riksrett har havarert. Helt siden han ble president, har han vært under etterforskning. Hele hans første presidentperiode har vært totalt dominert av en stadig større splittelse i det amerikanske folket. Mellom de som støtter Donald Trump, og de som ikke kan fordra ham.

Riksrettsdebatten kan gi en slags forsmak på hvordan republikanerne skal forsvare presidentens handlinger når en riksrettssak mot Donald Trump etter alt å dømme starter i januar. Ikke alle republikanerne benekter at militær bistand ble holdt tilbake fra Ukraina eller at presidenten ba Ukrainas president om å annonsere at Trumps sterkeste politiske motstander, Joe Biden, skulle etterforskes. Selv om ingen bevis for at Biden har gjort noe galt er lagt frem.

Vitnemålene har vært klare. I tillegg har presidentens stabssjef innrømmet at man ba ukrainerne om en gjenytelse. Presidenten har offentlig gått ut og bedt Ukraina, Kina og flere andre land etterforske Biden, selv om det er ulovlig å få hjelp av utenlandske stater for å sikre seg en valgseier. Han har litt erfaring med dette. Som presidentkandidat i 2016 oppfordret han Russland til å blande seg inn i den amerikanske valgkampen.

Alvorlig tiltale

Donald Trump tiltales for maktmisbruk ved at han har brukt sin stilling for å presse en annen nasjon til å hjelpe ham med å sikre seg gjenvalg. Dette gjorde han ved å holde tilbake militær bistand til Ukraina. Han tiltales for å ha forsøkt å motarbeide kongressen ved at han ikke har samarbeidet med en pågående etterforskning. Donald Trump har gitt sine medarbeidere beskjed om at de ikke skal vitne, han har nektet å utlevere dokumenter og han har forsøkt å påvirke vitner.

Forsvarsstrategien til Trump selv, og republikanerne, ser ut til å være å nekte for at det han har gjort er galt. At det ikke var slike handlinger grunnlovsfedrene hadde i tankene da de beskrev hvordan en president kunne fjernes fra makten. Og de vil banke inn budskap som Trump-velgerne liker. De vil snakke om en knallgod økonomi, rekordlav arbeidsledighet, om at presidenten hadde mot til å trekke seg fra Iranavtalen og handelsavtaler han mener var for dårlige for USA. Hvorfor skal man sette alt dette på spill bare fordi demokratene ikke klarer å komme seg over et valgnederlag? vil de spørre.

Flere av demokratene underbygger republikanernes strategi ved å snakke i generelle ordelag om Donald Trump. Under debatten onsdag brukte demokratene Ted Deutch og Karen Bass sine taletider på å fortelle at Trump er en elendig president som har svekket USAs ledende rolle i verden. Men det er ikke det han tiltales for. USA har aldri fjernet en president med makt. Det vil være veldig spesielt om man skulle gjøre det for første gang bare fordi man mener at presidenten gjør en dårlig jobb.

«La velgerne avgjøre»

Republikanerne minner om at det tross alt er under et år til neste valg. De vil at velgerne skal avgjøre. Demokratene advarer mot dette og viser til at alt tyder på at Trump er villig til å begå nye forbrytelser for å beholdet makten.

«Dette handler ikke om hat mot én mann, men kjærlighet for nasjonen og demokratiet,» sa demokraten Madeleine Dean da hun argumenterte for å fjerne president Trump. «Vi må forsvare grunnloven. Vi må gjøre dette for våre barn,» sa partifellen Pramila Jayapal.

«Gud hjelpe oss!» Republikaneren Mike Johnson advarte om hvor dette bar. Fra begge sider ble det advart om at demokratiet står for fall.

Trump går nok fri

Det er interessant å merke seg at mens andre store nyhetskanaler sendte riksrettsdebatten, ble den droppet av TV-kanalen Fox News.

Torsdag avgjør justiskomiteen, der demokratene har et 24-17 flertall, at tiltalen skal sendes videre til Representantenes hus. Også der har demokratene flertall. Derfor blir Donald Trump sannsynligvis stilt for riksrett, som den tredje amerikanske presidenten gjennom tidene. Det er alvorlig. Uansett utfall vet Trump at historien vil huske ham for dette.

Senatet vil felle sin dom over Trump, og han går nok fri. Den endelige dommen over Trump og hele riksrettsprosessen vil falle når amerikanerne går til urnene neste november.

Lik på Facebook