advarer mot svindeL:

Pass deg for dette når du kjøper julegaver på nett

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Ekspertene advarer mot svindel på nett. Dette kan du gjøre hvis uhellet er ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanskje du som mange andre nordmenn velger å ta julegavehandelen på nett i år til fordel for køer og kaos som gjerne følger ved tradisjonell butikkhandel?

Da bør du se opp for falske nettsider.

– De som lager disse falske nettsidene blir jo stadig mer utspekulerte, så det er faktisk litt vanskelig for folk sånn umiddelbart å se det i alle fall, forteller Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, til God morgen Norge.

Vær på vakt for dette

Det kan nemlig være lett å bli svindlet midt mellom de mange ekte og gode juletilbudene som dukker opp.

Direktøren har likevel noen gode tips man kan tenke på hvis man skulle bli usikker.

– Det vi ser er at hvis det er koblet til salg, «sale» eller billig i nettnavnet så skal man være på vakt, sier Haugseth.

Samtidig kan man se etter om språket på nettsiden er godt eller litt «hjelpeløst», forklarer hun. En tredje pekepinn kan være å google nettstedet for å se om andre forbrukere har skrevet en god eller dårlig omtale om firmaet.

Falske Instagram-reklamer

Dessverre er det ikke bare nettsider man må være på vakt for. Bildedelingstjenesten Instagram har i de senere år blitt en stor annonseringsplattform for butikker, og i jungelen av reklamer og falske brukerkontoer kan det være lett å bli lurt av uredelige aktører.

– Det er mye som kan dukke opp der som er av den litt mer «shady» sorten. Med flotte bilder av forskjellige bloggere med lekre kjoler, så klikker du deg videre, sier moteekspert Marianne Jemtegård og legger til:

– Så man skal passe på der også altså, det er veldig fort å «gå på en smell».

Hvis uhellet er ute

Om man først har vært uheldig og blitt svindlet, trenger det likevel ikke å bety at alt håp om refusjon er ute.

Hvis det ikke hjelper å klage til nettstedet, kan den nemlig fortsatt finnes løsninger – hvis man har betalt med kredittkort.

– Du bruker gjerne kredittkortet ditt når du handler på nett, så ta kontakt med banken din med en gang og si at dette beløpet vil jeg ikke betale. Du har også rett til å kreve pengene tilbake, så du har jo noen muligheter, men det er jo klart at det beste er å være på vakt før du handler, oppfordrer Haugseth.

Støtt lokale butikker

I tillegg til farene for å bli svindlet, har Jemtegård flere grunner til hvorfor man burde stå i kø og butikk-kaos selv om netthandel kanskje frister.

– Det går jo ut over lokale butikker her hjemme også, det kan jo være lurt å tenke litt på det i førjulstida også. Det tar litt lengre tid kanskje, men samtidig hvis du har lyst til å ha den lokale butikken din der i morgen, så må du faktisk handle der i dag, ser moteeksperten og legger til:

– Det er jo en litt annen trygghet da, og kunne se den kjolen din og kanskje betale litt mer for å få den, men allikevel faktisk få det du betaler for.