Skei Grande på gråten: – Jeg synes det var leit

Onsdag ble saken om et forbud mot homoterapi diskutert i Stortinget. Det brakte fram følelsene hos Venstres partileder Trine Skei Grande.

I Stortingssalen onsdag ble familie- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) utfordret på utredningen av et eventuelt forbud mot konverteringsterapi - en type sjelesorg som praktiseres i noen religiøse miljøer for å forsøke å omvende homofile og bifile til å bli heterofile.

På gråten

Da hun ble konfrontert med at hun svarte arrogant og fravikende på spørsmål rundt det mulige forbudet, brast stemmen til statsråden.

– At klare svar som ja og nei her blir oppfattet som arrogant er jeg lei meg for. Det synes jeg ikke at man skal legge grunnlag for. Det er soleklart at vi har sagt i svar til regjeringen i et brev lagt ved saken. Et mer klart svar i denne saken klarer ikke jeg å presentere, sier Skei Grande til TV 2.

På spørsmål om hun ble berørt av saken svarer Skei Grande:

– Ja, jeg synes det var underlig når jeg har vært så klar og jeg mener det samme som representanten.

Skei Grande sier det var dumt at frontene ble steile om et spørsmål som de i utgangspunktet var enige om.

– Dette var en debatt som skapte engasjement, men også unødvendig harde fronter. Heldigvis endret tonen seg i debatten til det bedre mot slutten, sier Skei Grande.

KRITISK: Freddy André Øvstegård synes Skei Grande opptrådte arrogant. Foto: TV 2
KRITISK: Freddy André Øvstegård synes Skei Grande opptrådte arrogant. Foto: TV 2

– Fremstår arrogant

Freddy André Øvstegård i SV synes ministeren opptrådte arrogant under onsdagens høring, noe han også påpekte i en replikk ovenfor kultur- og likestillingsministeren.

– Trine Skei Grande prøver å forklare Stortinget hvordan man vedtar lover. Det er arrogant. Hun burde i stedet svare for usikkerheten regjeringa selv har skapt om en utredning av forbud mot homoterapi vil føre til forbud eller ikke, sier Øvstegård.

Skei Grande sier hun synes det er leit.

– Ja, og det synes jeg var leit. Venstre har vært i front siden vi var de første som ville endre straffeloven for å være skeiv, sier Venstre-lederen til TV 2.

Øvstegård sier at Skei Grande heller burde svare på hvorfor ikke Stortinget allerede i dag kan vedta at disse overgrepene forbys.

– Jeg spurte Skei Grande i replikken min om vi ikke kunne gjøre som når Stortinget vedtok å utvide hatkrimloven til å gjelde transpersoner. Vi vedtok å endre loven, også blir det utredet og sendt til Stortinget. Men det ville hun ikke svare på, sier Øvstegård.

– Jeg var klokkeklar

Skei Grande sier at hun har vært tydelig på at hensikten med å utrede et mulig forbud mot konverteringsterapi alltid har vært å få til nettopp et forbud.

– Vi har en flertallsregjering, så vi trenger ikke noe anmodningsvedtak fra Stortinget da vi er allerede igang med å utrede lovverket med sikte på et forbud. Det var opposisjonen som skapte unødvendig usikkerhet her. Jeg var klokkeklar i Stortinget på at vi skal utrede med sikte på et forbud mot konverteringsterapi, sier partilederen.

Hun understreker at det er viktig å være grundig i en sak av denne typen.

– Vi må gjøre en ordentlig jobb for å sikre et lovverk som står seg og som tydelig stopper den type overgrep mot folk sin rett til å elske den man vil, sier Skei Grande.

Utredning

3. desember ble det klart at det var flertall for å utrede et forbud mot homoterapi, og onsdag var saken oppe for høring i Stortinget.

Av de som stemte for en utredning finner man opposisjonspartiene samt Høyre, Frp og Venstre. KrF derimot har uttalt at de ikke ser behovet for en slik utredning, og et slikt forbud.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier til TV 2 at overgrep, vold og “terapi som er til skade for enkeltmennesker, alt er forbudt i dag. Han er redd for at et nytt forbud vil begrense hva trossamfunn og enkeltmennesker kan tro og mene.

I november møtte over 200 personer opp på Eidsvolls plass for å uttrykke sin misnøye mot den mye omdiskuterte såkalte konverteringsterapien.