Politiet har aksjonert flere steder i Danmark etter mistanke om terrorplanlegging. Her i Ravnkildevej i Aalborg Øst.
Politiet har aksjonert flere steder i Danmark etter mistanke om terrorplanlegging. Her i Ravnkildevej i Aalborg Øst. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Mange pågrepet for terrorplaner i Danmark

Politiet i Danmark har iverksatt en omfattende politiaksjon flere steder i landet etter mistanker om terrorplanlegging. Om lag 20 personer er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dansk politi har pågrepet 20 personer for ulovlig våpenbesittelse og anskaffelse av sprengstoff, opplyser politiet.

De mistenkes for å forberedt et terrorangrep med et militant, islamistisk motiv.

– Flere av de som er pågrepet, siktes for terror, opplyser politisjef Jørgen Bergen Skov i København på en pressekonferanse onsdag.

Utover kvelden har det vært flere aksjoner rundt om i Danmark. En periode ble alle togavganger innstilt, og folk i Greve ble bedt om å holde seg innendørs. Det er ikke kjent om flere personer er pågrepet.

Flere danske politidistrikt var involvert en aksjonen. Det ble foretatt ransakinger på mange private adresser.

Politiet og PET har gjennomført en koordinert aksjon flere steder i Danmark i forbindelse med mistanke om forberedelser til et terrorangrep.
Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
Politiet og PET har gjennomført en koordinert aksjon flere steder i Danmark i forbindelse med mistanke om forberedelser til et terrorangrep. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

– Alle vi har hatt kikkerten er pågrepet. Ingen er på frifot, sier operativ sjef i Flemming Drejer under pressekonferansen.

Allikevel påvirker ikke pågripelsene trusselnivået i Danmark.

Det har vært gjennomført politiaksjoner på 20 adresser. Danske medier melder om pågripelser blant annet i Aalborg, Århus, Valby, Herlev og København.

Ifølge bt.dk har to menn blitt ført bort av tungt bevæpnet politi i Aalborg onsdag.

Det er foreløpig ikke kjent hva terrorplanene konkret gikk ut på eller når det var planlagt at det ville skje. Det vil bli holdt fengslingsmøte for noen av de pågrepne på torsdag. Møtet vil pågå bak lukkede dører.

Det fremgår ikke nøyaktig hvor mange som ble pågrepet, og det er ikke oppgitt hvor mange som siktes for terror, og hva de andre siktes for. Politiet oppga på pressekonferansen ingen informasjon om de pågrepne, så det er ikke kjent hvilken nasjonalitet de har eller hvor gamle de er.

Sju av 12 politidistriker var involvert i aksjonen som ble koordinert av politiet i København og den danske etterretningstjenesten PET.

Politiet meldte selv om aksjonen klokka 14.42 på sin Twitter-konto.

PST i Norge opplyser til Filter Nyheter at de er kjent med aksjonen i Danmark, men at det ikke er avdekket koblinger til Norge.

– PST er kjent med aksjonen i Danmark, men vi sitter ikke på informasjon som tyder på at dette påvirker trusselbildet i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.