Fletcher åpner opp om sykdommen: – Et pinlig tema å snakke om

Darren Fletcher hyller Sir Alex Ferguson for oppfølgingen han fikk da alle trodde at alvorlig sykdom hadde tatt knekken på karrieren hans.

Se hele «Darren Fletcher spesial» på TV 2 Sumo!

Darren Fletcher gjestet TV 2s Premier League-studio forrige helg, og i den forbindelse ble det også spilt inn et spesialintervju med den tidligere Manchester United-spilleren.

Simen Stamsø-Møller satte seg ned med 35-åringen, som blant annet snakket åpent om sykdommen ulcerøs kolitt, som lenge så ut til å ødelegge det som etter hvert ble en stor karriere.

– Det var veldig alvorlig. Det er et pinlig tema å snakke om, og mange er i den tilstanden og lider i stillhet. Det er en forferdelig tilstand, og du kan ikke forlate huset på mange dager. Du går ned i vekt, du opplever blodtap, du befinner deg i din egen lille verden. Det er veldig, veldig svekkende og en veldig farlig sykdom som mange har, sier skotten i intervjuet som nå ligger på TV 2 Sumo.

– Jeg ble desperat etter å komme tilbake på banen

Fletcher forteller om et sykdomsforløp der de som er rammet forstår at noe er som det ikke skal, men at de ikke kan forklare det. Derfor la klubben også i lang tid skjul på hva som gjorde at han i flere sesonger var ute i lengre perioder.

– Du ønsker ikke å forklare det på grunn av den flauheten som er involvert rundt. Det er veldig vanskelig, og jeg tror klubben ikke ville at jeg skulle eksponere til hele verden hvordan jeg hadde det og hva det eventuelt innebar. Men da alt kom til alt følte jeg meg mer komfortabel med å fortelle det til alle, fordi jeg følte at jeg fant på historier om hvorfor jeg gjorde ting. Til slutt ble jeg en inspirasjon for folk med sykdommen, og jeg ble desperat etter å komme tilbake på banen for å vise folk at det ikke skal stoppe deg og at sykdommen ikke skal definere deg, forteller Fletcher i det ferske intervjuet.

Se utdrag i videovinduet øverst!

Komme tilbake gjorde også Fletcher, som kjempet seg til det som etter hvert ble en standhaftig Premier League-karriere og totalt 16 sesonger på engelsk fotballs øverste nivå.

– Folk sa at jeg aldri ville spille igjen, men jeg var ikke villig til å akseptere det. Det gikk inn det ene øret og ut det andre. Leger sa det, Sir Alex sa det. At jeg kanskje ikke kom til å spille igjen og skulle forberede meg på neste steg i karrieren. Men jeg var fast bestemt på å komme tilbake, og jeg visste at om jeg kunne spille syk, var det ingen grunn til at jeg ikke kunne spille når jeg ikke var syk og problemene var løst. Jeg visste at jeg ikke ville være den samme, men jeg visste at jeg kunne komme tilbake.

– Blir du stolt?

– Ja, jeg blir litt stolt. Du må være stolt innimellom. Det er du som kjemper de kampene og de utfordringen. Det definerer deg som person å grave dypt og dra deg selv gjennom det. Du må hente ut litt stolthet av det. Men noen ganger tenker jeg bare på det som at alt jeg ønsket å gjøre var å spille fotball på lørdager i Premier League og vinne for laget og klubben min, forteller han.

Takker Ferguson: – Han stilte opp for meg

Nå takker Fletcher også Sir Alex Ferguson for støtten han fikk gjennom de tøffeste årene.

Kilde: NHI

  • Ulcerøs kolitt er en betennelsessykdom som rammer endetarmen (rektum) og nedre deler av tykktarmen (kolon), men sykdommen kan også angripe hele tykktarmen. Betennelsen finnes først og fremst i tarmens slimhinne hvor det danner seg sår (ulcerøs betyr sårdannende). Ulcerøs kolitt angriper sjelden tynntarmen, kun unntaksvis dens nederste del.
  • Betennelsen fører til at tykktarmen tømmer seg oftere, noe som medfører diaré. Sårdannelse i slimhinnen gir blødning og produserer puss og slim.
  • Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom (inflammatorisk sykdom) i tarmen. Tilstanden kan være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene kan ligne på andre tarmsykdommer som f.eks. bakterieinfeksjoner i tarmen eller Crohns sykdom som er en annen kronisk inflammatorisk tarmsykdom.
  • Ulcerøs kolitt påvises oftest blant personer i alderen 15-40 år, men både barn og eldre mennesker kan noen ganger utvikle sykdommen. Sykdommen angriper menn og kvinner like hyppig. 10-20 prosent av pasientene har samtidig symptomer fra andre organer, noe som kan føre til leddsmerter, leverbetennelse, øyebetennelse og hudutslett. I befolkningen forekommer ulcerøs kolitt hos ca. 250 av 100.000 personer. Det vil si det finnes i Norge ca. 15.000 individer med sykdommen. Antall nye tilfeller pr år er økende og mer enn 14/100.000 i Norge.

– Han viste seg som det geniet han er som menneske, han var en stor manager, med den omsorgen han hadde. Han stilte opp for meg gjennom sykdommen, han fortalte at jeg skulle glemme fotballen og ikke bry meg om kontrakter. Det handlet om å bli frisk for egen del, for familiens del og for resten av livets del.

– Disse små tingene gjorde ham også til en stor manager, fordi han brydde seg om deg som menneske og ikke bare som profesjonell fotballspiller. Derfor fikk han et forhold til alle, og alle gikk på banen for å spille for ham og vinne for ham. Det var det vi gjorde hver gang vi gikk ut på banen. En utrolig mann, en stor manager, men et enda større menneske og person. Det fikk jeg se gjennom min sykdomsperiode, forteller Fletcher.

Etter at karrieren på Old Trafford var slutt i januar 2015, tilbrakte Fletcher sine foreløpig siste år som fotballspiller i WBA og Stoke. Kontrakten hos sistnevnte gikk ut i sommer, og selv om han er i gang med trenerkurs legger han ikke skjul på at det også kan bli comeback på banen.

Se hele forklaringen i Darren Fletcher Spesial på TV 2 Sumo, der han også avslører blant annet hvem han tror ville vunnet en boksekamp mellom Roy Keane og Paul Pogba!