barn ned til 13 år banker opp jevngamle:

Her overfaller jentegjengen et tilfeldig offer på gaten

STAVANGER (TV 2): Noen av dem er bare tretten år gamle. De slår og sparker jevnaldrende på gaten - og deler videoene på nett. Politiet vet hvem de er, men har få verktøy for å stoppe dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Før følte vi at det var relativt trygt i regionen. Det er ikke sånn nå lenger, sier moren til en av jentene som har blitt angrepet og utsatt fra vold fra en av jentegjengene i Stavanger-området.

Av frykt for at de vil komme etter datteren hennes igjen, ønsker hun å være anonym.

– Det er veldig fortvilende. Jeg må jo prøve å beskytte henne, men jeg føler samtidig at det nesten er umulig. De kan jo dukke opp hvor som helst, sier hun til TV 2.

«Vi kan gjøre som vi vil».

TV 2 har fått tilgang til fire videoer som er delt i Stavanger-regionen denne høsten, som viser jentegjenger som angriper jevngamle.

Videoene viser at jentene sparker, slår og drar andre jenter etter håret, mens flere står og ser på. Filmene blir så delt gjennom sosiale medier som Snapchat og TikTok.

Ifølge politiet i Stavanger skal voldsepisodene ha pågått over tid.

– De hopper på og angriper jenter, ofte i gjeng mot ett enkelt offer. De river i bakken, spenner og slår mens de ligger nede. Vi har også hørt om kvelningshendelser og hjernerystelser, sier moren til en av jentene som er blitt angrepet.

Nå er livet snudd på hodet for moren til et av ofrene. Moren sier at hun hun bare venter på at det vonde skal gå over.

Ifølge moren gir jentene som utførte volden blanke i autoriteter, på tross av at kommunen, barnevernet og politiet er koblet på.

– Jeg har hørt dem si at «det er ingen som kan ta oss uansett fordi vi er for unge, så vi kan gjøre som vi vil», sier hun.

FORTVILET: Moren til ei ung jente, som har blitt utsatt for grov vold av jevngamle jenter, er svært bekymret over utviklingen. Foto: Kristian Myhre
FORTVILET: Moren til ei ung jente, som har blitt utsatt for grov vold av jevngamle jenter, er svært bekymret over utviklingen. Foto: Kristian Myhre

Problem i flere byer

I flere norske byer har tenåringsvold blitt et voksende problem - politiet og hjelpeapparatet mangler ofte verktøy for å stoppe voldelige barn under 15 år.

I Oslo har politiet advart mot at barn ned i trettenårsalderen møtes for å sloss. I januar ble en fjortenåring tatt for knivstikking i Oslo.

Problemet er økende også for barn over femten år.

Grov vold, blant annet i et klasserom i hovedstaden, er blitt filmet og delt i sosiale medier. Det samme har vold på åpen gate midt i Bergen sentrum.

Justisminister Jøran Kallmyr har åpnet for å fengsle voldsutøvere under atten år.

For unge for straff

Alle de siste sakene politiet kjenner fra Stavanger-området blir henlagt. Det skjer fordi jentene er for unge til å bli straffet. I straffelovens paragraf 20 heter det at personer som er under 15 år og begår kriminelle handlinger ikke kan pågripes eller straffes.

– Vi har full forståelse for at dette er veldig vanskelig, både for den fornærmede i saken og deres foreldre, sier Kathrine Sæland Rotseth, leder for forebyggende avsnitt i Sør-Vest politidistrikt.

Politiet tror at det er den samme gruppen med jenter som går igjen i voldsepisodene, og at dette gjelder en kjerne på fem til seks personer.

– Det er helt uakseptabel oppførsel av disse jentene. Så blir det forverret ved at de lager underholdning av det. De legger det ut på sosiale medier og legger musikk på. Dette er svært alvorlig, sier Sæland Rotseth.

RÅDVILL: Kathrine Sæland Rotseth, leder for forebyggende avsnitt i Sør-Vest politidistrikt, sier at politiet ser svært alvorlig på hendelsene. Samtidig sier hun at politiet mangler de nødvendige verktøyene. Foto: Kristian Myhre / TV 2
RÅDVILL: Kathrine Sæland Rotseth, leder for forebyggende avsnitt i Sør-Vest politidistrikt, sier at politiet ser svært alvorlig på hendelsene. Samtidig sier hun at politiet mangler de nødvendige verktøyene. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Etterlyser verktøy

Politiet har kontroll på hvem disse jentene er, men vedgår at det ikke er mye de kan gjøre siden de er så unge.

– Aldersgruppen 12 til 15 år er veldig vanskelig å jobbe med. Vi mangler litt verktøy, både hos kommunen og hos politiet, med tanke på hva vi kan gjøre. Vi føler oss litt rådville, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med noen i familien til dem som utøver volden. De uttrykker sterk fortvilelse over situasjonen og opplever at det er vanskelig å nå igjennom.

Moren til et av ofrene etterlyser nå en debatt om hvorvidt samfunnet kan gjøre mer i møte med så unge lovbrytere.

– Det er jo helt feil at bare fordi de er for unge til og straffes, så skal de få lov til å fortsette og slå ned folk. Så er det ofrene som må holdes inne, sier den moren til TV 2.

Mangler verktøy

Konfliktrådet i Hordaland håndterer hovedsakelig straffereaksjoner for ungdommer mellom 15-17, men de håndterer også konflikter med barn på 13 og 14 år.

– At du står og ser på at ting blir gjort og at du er deltagende i det, ikke nødvendigvis som den utførende men at du er med på det uten å stoppe det, hadde du vært femten år hadde er det straffbart, sier Bjørg Sletten, leder for konfliktrådet i Hordaland.

Bare i Hordaland har over 50 ungdommer fått en skreddersydd straffereaksjon for vold eller trusler om vold - uten at de har fått tilbud om å delta i voldprogram, skrev BT.

Det er fordi konfliktrådet mangler et tilbud til unge voldsutøvere i denne aldersgruppen.

Til yngre barn har konfliktrådet enda færre tiltak.

– Vi har ikke noe tiltak for de tretten og fjortenåringene. Vi har ikke annen myndighet enn å fasiliteter møter mellom de som ønsker det, sier Sletten.