KRYMPER: Flertallet til statsminister Boris Johnson og De konservative krymper to dager før valget.
KRYMPER: Flertallet til statsminister Boris Johnson og De konservative krymper to dager før valget. Foto: Frank Augstein/AP

Mot valgthriller i Storbritannia

De konservative leder fortsatt, men to døgn før valglokalene stenger har flertallet krympet kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det for to uker siden var et komfortabelt flertall for sittende statsminister Boris Johnson med 359 seter, har flertallet krympet kraftig på den siste store undersøkelsen før valget.

To døgn før valglokalene stenger viser den siste store undersøkelsen YouGov har gjort for SkyNews at Boris Johnsons konservative parti ligger an til 339 seter i underhuset.

Det trengs 326 for å ha flertall, og mister De konservative 14 seter til vil flertallet ryke under torsdagens valg.

YouGov som har laget undersøkelsen med 105.612 spurte, sier de ikke kan utelukke at valget torsdag ender med et såkalt «hung parliament», der De konservative ikke får flertall alene. Men de sier også at det kan ende med et stort flertall for statsminister Boris Johnson i Underhuset.

Undersøkelsen har hele 105.612 spurte, og er laget på Internett.

Labour øker

Det er arbeiderpartiet Labour som går mest frem fra den forrige store undersøkelsen da de fikk 211 seter, nå får de 231.

Det britiske valgsystemet sier at den kandidaten som får flest stemmer i hver enkelt valgkrets vinner et mandat. Målingen er derfor en prediksjon av hva et slikt resultat vil føre til, basert på en analysemodell en såkalt MRP-modell viser. Det er den samme modellen som ble benyttet på målingen for to uker siden da De konservative hadde et langt større flertall.

TV 2 Nyhetskanalen følger valgthrilleren torsdag fra klokken 21.20.

Lite taktisk stemmegivning

Mange har spekulert i om den store betydningen Brexit har for valget vil føre til økt grad av taktisk stemmegivning.

– Mange velgere sier «få unnagjort Brexit». Taktisk stemmegiving er nok mye mer begrenset enn mange tror, men det er vanskelig å estimere hvor stor den egentlig er, sa professor Sara Hobolt ved London School of Economics and Politics, på et seminar om meningsmålinger i forkant av valget.

I en YouGov-måling svarer 77 prosent at de vil stemme på det partiet de har mest sympati for, mens 19 prosent sier de vil stemme på et parti av taktiske grunner.

Blant velgerne er det de som sier at de vil stemme på Liberaldemokratene som førstevalg, som i størst grad sier at de kan bruke stemmen taktisk. Her svarer hele 36 prosent at de åpner for å stemme på et annet parti. Tilsvarende tall for Labour-velgere er 19 prosent, mens det er 12 prosent for Tory-velgerne.

Leavers og remainers

Flere undersøkelser i forkant av valget har vist at britene i mindre grad identifiserer seg ut fra at de tilhører et parti, mens de i stor grad identifiserer seg som enten «Leavers» eller «Remainers» i spørsmålet om britene bør ut av EU.

En nylig publisert undersøkelse viste at 41 prosent identifiserte seg som «Leaver», mens 45 prosent identifiserte seg som «Remainer», mens 15 prosent svarte «vet ikke».

Til sammenligning var det 26 prosent som identifiserte seg som å tilhøre De konservative og 23 prosent som arbeiderpartiet, mens hele 33 prosent svarte «vet ikke». Resten identifiserte seg med et av de andre partiene.