TØRT: Tørre klipper er resultatet etter århundrets tørke.
TØRT: Tørre klipper er resultatet etter århundrets tørke. Foto: Mike Hutchings

verste tørken dette århundret:

Sjokkbilder av Victoria Falls

I flere tiår har millioner av turister reist til Zimbabwe og Zambia for å se storslåtte Victoria Falls. Etter tidenes tørke har fossen minket til en liten bekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne artikkelen inneholder utdatert informasjon. Les mer om Victoria Falls-bildene her.

Århundrets verste tørke har ført til økt bekymring for at global oppvarming skal utslette en av de største turistattraksjonene i regionen.

Victoria Falls reduseres hver gang det er tørkesesong, men tjenestemenn sier at det er en enestående nedgang i vannstanden i år. Det skriver Reuters.

Færre turister

– Tidligere år når det har blitt tørt, har det ikke vært i slik grad. Vi har aldri sett dette før, sier selger Dominic Nyambe, utenfor sin butikk i Livingstone på den zambiske siden.

– Det påvirker oss fordi klienter kan se det på internett, og så får vi færre turister hit, sier han.

SAMMENLIGNING: Bildene viser forskjellen på Victoria Falls før og etter tørken. Øverste bildet er fra januar, og nederste er fra desember.
SAMMENLIGNING: Bildene viser forskjellen på Victoria Falls før og etter tørken. Øverste bildet er fra januar, og nederste er fra desember. Foto: Mike Hutchings

Verdensledere samlet seg i Madrid på klimakonferanse for å diskutere måter å hindre katastrofal global oppvarming, mens det er sørlige Afrika som lider verst. Der har de tomme kraner og omkring 45 millioner mennesker som trenger mathjelp.

Godt under gjennomsnittet

Zimbabwe og Zambia opplever strømbrudd, og er helt avhengige av vannkraft fra anlegget ved Kariba-demingen. Strekningen langs fossene er ikke annet enn tørr stein.

Data fra Zambezi River Authority viser at vannføringen er den laveste siden 1995, og ligger godt under det langsiktige gjennomsnittet. Den zambiske presidenten, Edgar Lungu, kaller det en sterk påminnelse om hva klimaendringer kan gjøre med miljøet vårt.

Forskere er likevel forsiktige med å utelukkende skylde på global oppvarming. Det er alltid variasjoner i sesongene.