MISNØYE: Brukere og ansatte i Frelsesarmeen Jobben demonstrerer utenfor Rådhuset for å markere sin bekymring mot kuttforslagene.
MISNØYE: Brukere og ansatte i Frelsesarmeen Jobben demonstrerer utenfor Rådhuset for å markere sin bekymring mot kuttforslagene. Foto: Petter Berntsen / Frelsesarmeen

FORTVILER ETTER PENGEKUTT:

– Jobben har reddet livet mitt

Byrådet i Oslo foreslår å kutte i støtten til Frelsesarmeens arbeidstreningstilbud for rusavhengige. Ansatte frykter at brukerne kan falle tilbake til rusen og kriminaliteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I over ti år har Frelsesarmeen tilbudt arbeidslivstrening for tidligere eller aktive rusavhengige. Målet med tiltaket er å gi deltakere meningsfylte dager og redusere behovet for rus.

Brukerne får utbetalt et grunnbeløp på 230 kroner for arbeidet.

Men nå står tilbudet i fare. Det rødgrønne byrådet i Oslo har nemlig foreslått å kutte tilskuddet til Jobben med 1,3 millioner kroner.

I budsjettet for 2019 bevilger byrådet 8,6 millioner kroner til arbeidslivstreningstilbudet Jobben. Siden 2017 har byrådet redusert støtten til Jobben med 4,3 millioner kroner.

I 2015 sto tilbudet i fare for å bli nedlagt, men ble reddet i siste liten. Da foreslo byrådet å kutte i støtten til Jobben med tre millioner. Forslaget ble ikke vedtatt.

Risikerer å stå uten arbeid

Ansatte og brukere frykter nå en usikker fremtid, der 25 brukere kan stå uten jobb i januar.

En av de som risikerer å stå uten arbeid er Lars. Han forteller at Jobben har gitt han en mening med livet.

– Jeg har funnet ut hva jeg skal bli når jeg blir stor i en alder av 45, sier han og legger til:

– Det er bedre å være birøkter enn slabbedask.

– Hva tenker du om at byrådet foreslår å kutte i støtten til Jobben?

Anita er glad for å kunne ha en jobb å gå til hver dag. Foto: TV 2
Anita er glad for å kunne ha en jobb å gå til hver dag. Foto: TV 2

– Vi må ha velfungerende narkomaner i byen, og ikke folk som går rundt og er selvdestruktive og finner på faenskap. Det kommer til å koste samfunnet mange milliarder kroner. Kriminaliteten kommer til å stige og da er det bedre at vi har noe fornuftig å gjøre, som for eksempel å lage verdens beste honning, sier han.

I september ble Lars og birøkterne i BiJobben kåret til Norgesmestere i honning.

En annen som i likhet med Lars kan risikere å miste jobben er Anita. Når TV2 møter henne har hun vært ute og plukket opp søppel i Oslos gater i flere timer.

– Jeg blir litt trist, fordi jeg er veldig glad i jobben min. Den har reddet livet mitt. Jeg er veldig glad for å ha en jobb å gå til hver eneste dag, sier Anita.

Frelsesarmeen: – Skaper usikkerhet

Det er cirka 80 mennesker som daglig benytter seg av arbeidstreningstilbudet til Frelsesarmeen. Daglig leder i Frelsesarmeen Jobben, Jorunn Mathisen, forteller at kuttforslaget skaper en usikkerhet blant de ansatte og brukerne.

– De er engstelige for å ikke vite om de har noe å gå til neste år. Det skaper også en uro blant de ansatte for man blir usikker på om man fortsatt har en jobb, sier hun.

Hun forteller at de det siste året har sett en markant økning i antall brukere. Det er særlig unge menn med tunge psykiatriske diagnoser og rusmiddelavhengighet som henvender seg til dem.

I årets brukerrapport svarer 90 prosent av brukerne at de er motivert til å redusere behovet for rus. Til sammenligning svarte 67 prosent det samme i 2017. Mathisen mener det viser at jobben de gjør er viktig for brukerne.

– Det vil bli dramatisk for de som ikke får tilbud om arbeid og det vil være vanskelig for oss ansatte å måtte avvise folk i døren, sier Mathisen.

Regionleder i Frelsesarmeen, Frode Woldsun, syns det er trist at de hvert år blir gjenstand for kuttforslag.

– Å ha en jobb å gå til betyr mye for de som bruker dette tilbudet. Alternativet hadde vært å stå opp til ingenting og ruse seg. Her får de rusfrie timer og de betaler skatt av den inntekten de tjener og de føler det er en del av samfunnet, sier han.

Opposisjonen i bystyret har foreslått å øke i tilskuddet til Jobben. Det mener Woldsund sender et viktig signal om at de gjør en viktig arbeid.

– Vi håper at det sittende byrådet også ser det og gir oss den støtten, som dette tiltaket har fortjent.

Byrådet: – De gjør et godt arbeid

Byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Samy Gamal (SV)
Byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Samy Gamal (SV) Foto: TV 2

Byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Samy Gamal skryter hemningsløst av Jobben. Han mener de gjør en utrolig viktig jobb for byen og rusavhengige.

– Vi bevilger 8 millioner til Jobben og 18 millioner kroner til Frelsesarmeen. De får en god del penger, og det gir vi de fordi de gjør et godt arbeid, sier han.

Han forteller at de har økt tilskuddsmidlene med 20 millioner kroner de siste fire årene.

– Vi har et ansvar å fordele pengene likt i tilskuddsordningen. Det er veldig mange gode tiltak i Oslo, og det er alltid en utfordring å fordele penger, sier byråden.

Han forteller at det er bystyret som bestemmer hva den endelige summen blir.