Sotrabroen som forbinder Bergen og Sotra ble stengt like før klokken 20 tirsdag kveld.
Sotrabroen som forbinder Bergen og Sotra ble stengt like før klokken 20 tirsdag kveld. Foto: Richard Helland

FUll storm på vestlandet

Flyvende trampoliner, veltede trær og stengte broer

Det meteorologene omtaler som sesongens kraftigste uvær, er i gang i Sør-Norge. Uværet fører til veldtede trær, tak som blåser av, trampoliner og stillas på ville veier, samt stengte veier og bruer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 14 melder vakthavende meteorolog i StormGeo, Roar Inge Hansen, at det nå er liten storm på Rogalandskysten og full storm langs kysten i Møre og Romsdal, men vinden har ennå ikke nådd toppen.

Vindkastene er målt til 27,3 meter i sekundet på Nøstet midt i Bergen sentrum.

Fløibanen krasjet

Klokken 20.40 meldes det at Fløibanen i Bergen står etter å ha kjørt inn i et tre som har falt over linjen.

Brannvesenet har besluttet at det ikke vil bli gjort noe arbeid på linjen tirsdag kveld på grunn av sikkerhetshensyn. Banen forblir stengt inntil videre.

Ingen personer er skadd, opplyser 110-sentralen.

I Kvinnherad i Hardanger har et tak blåst av et næringsbygg. Brannvesenet opplyser at det er for dårlig vært til å gå ut å sikre taket på grunn av sikkerheten til mannskapene.

– Beboerne i området blir oppfordret til å holde seg innendørs. Deler av takkonstruksjonen henger i trærne, melder 110-sentralen i Hordaland på Twitter.

Politiet i Vest politidistrikt melder om veltede trær flere steder i Bergen. Også trampoliner og stillas har blåst avgårde.

– Kjør forsiktig, oppfordrer politiet.

Sterk storm

– Stormen vil nok være på det sterkeste rundt 17 og det vil blåse i full til sterk storm fram til midnatt, sier Hansen til TV 2.

– De mest utsatte områdene er mellom Bergen og Stad eller opp mot Ålesund, sier han

Uværet vil også nå lenger innover i landet og i fjellene i Sør-Norge kan det blåse opp mot liten storm tirsdag ettermiddag. Det er også sendt ut gult farevarsel for fjellene i sør på grunn av store snømengder. Flere fjelloverganger kan stenges på kort varsel.

På Vestlandet oppfordres folk til å binde fast løse gjenstander.

Både i Rogaland og Hordaland meldes det om at flere trær har blåst overende. I Stavanger har sperrer en lyktestolpe trafikken etter at den veltet ut i veibanen i Finnestadveien.

Ingen personer er skadet.

Stengte broer og ferger

Broen over Karmsundet mellom Haugesund og Karmøy er stengt for all trafikk på grunn av sterk vind, melder politiet på Twitter.

I Hordaland ble Sotrabroen stengt like før klokken 20.

Flere ferjestrenkniger er innstilt på grunn av uværet. Ferjesambandet Arsvågen - Mortavika som forbinder E39 er stengt på grunn av uværet.

Norled melder at både Austevollsruten og Fedje-Sævrøy innstilles fra og med klokken 14.40 på grunn av uvær.

Det blåser godt innover i landet, og opp langs kysten på Østlandet også. I Larvik har et gjerde blåst overende og truffet to biler, melder politiet på Twitter.

Alle fjelloverganger i Hedmark og Oppland er også stengt på grunn av uværet, og i Trøndelag har et trafikklys blåst overende og lager kaotiske forhold for de kjørende ved Strindheim kirke.

Det har falt store mengder snø på kort tid i Trondheim og områdene rundt, og sammen med sterk vind er det vanskelige kjøreforhold.

Helikoptertrafikken stanset

Helikopterbasene i Bergen og Florø har stoppet all helikoptertrafikk ut til Nordsjøen. Det er værforholdene og de høye bølgene i Nordsjøen som er årsaken, skriver Bergensavisen.

– Det er en del personell som blir berørt av dette, sier kommunikasjonssjef Morten Eek i Equinor. Foreløpig gjelder det rundt 850 personer. Situasjonen utover dagen vil bli fulgt tett.

Avgangene fra Kristiansund lufthavn går foreløpig som planlagt.

Vinden flytter seg nordøstover og det ventes også storm i Trøndelag og Nordland utover natten. Troms kan forvente vind i storm styrke onsdag ettermiddag.

Flere fjelloverganger både i Sør-Norge og Nord-Norge kan stenges på kort varsel grunn av uværet.

– Finn fram lommelykten

På Sotra vest for Bergen mistet 1500 kunder strømmen en periode. Kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin i BKK råder råder folk til å lade mobilen og annet nødvendig utstyr.

– Folk bør finne frem lommelykt. Det er varslet uvær til midnatt, og vi venter strømbrudd flere steder, sier hun til BT.