SUKSESS: Ida Elise Broch spiller hovedrollen som den 30 år gamle single sykepleieren Johanne som lyver på seg en kjæreste i et juleselskap med familien i Netflix-serien Hjem Til Jul..
SUKSESS: Ida Elise Broch spiller hovedrollen som den 30 år gamle single sykepleieren Johanne som lyver på seg en kjæreste i et juleselskap med familien i Netflix-serien Hjem Til Jul.. Foto: Netflix

Norsk serie hylles i utlandet – sammenlignes med Bridget Jones

– Mottakelsen har vært litt i overkant av hva vi hadde forventet, sier regissør Per Olav Sørensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 5. desember hadde den første norske Netflix-serien «Hjem Til Jul» verdenspremiere.

Serien tar for seg den 30 år gamle sykepleieren Johanne, spilt av Ida Elise Broch, som er lei stadige spørsmål fra familie og venner om når hun skal få seg kjæreste.

I et juleselskap 1. desember bestemmer Johanne seg derfor for å lyve på seg en kjæreste, og sier at hun skal ta med vedkommende under middagen på selveste julaften.

Blandede anmeldelser

Serien følger derfor 30-åringens noe desperate forsøk på å finne kjærligheten.

«Hjem til jul» er den første norskspråklige Netflix-serien noensinne. Her hjemme har anmeldelsene vært noe blandet, fra terningkast 3 i Dagbladet til terningkast seks på God Kveld Norge.

Men det er ikke bare her hjemme Serien høster skryt. Strømmetjenesten Netflix har over 158 millioner abonnenter, noe som betyr at «Hjem Til Jul» også når ut til et stort internasjonalt publikum.

New York Times har serien på listen over anbefalte serier i desember, og skriver «serien gir mer substans enn typiske romantiske komedier».

Det britiske underholdningsnettstedet Metro har viet en hel artikkel til serien med overskriften: «Du må se Netflix sin norske rom-kom serie Hjem Til Jul».

Videre skriver de at serien er en glede for seere takket være sin vittige humor og sin smarte vri som skiller seg ut fra mylderet av romantiske komedier i julen.

Nettstedet Decider sammenligner serien med klassikeren Bridget Jones dagbok.

De skryter også av hovedrolleinnehaver Ida Elise Broch og sier at hun er en fryd å se på.

– Beste jeg har sett

Også på Twitter er publikum svært fornøyd med Norge sitt første Netflix-bidrag.

«Folkens, ta dere én dag fri fra jobb og se alle seks episodene av Hjem Til Jul. Jeg jobber i Netflix, men er ikke involvert i denne serien på noen måte, så jeg får ikke poeng for å si dette, men det er noe av det beste jeg har sett i hele år», skriver nederlandske Maggy van Eijk.

En annen bruker ved navn Martha skriver at hvis du skal se én serie i jula, så bør det være «Hjem Til Jul».

«Det er en vakker fortelling om kjærlighet og familie. Jeg kan ikke få anbefalt den nok», skriver hun.

Sett av flere millioner

Regissør Per Olav Sørensen sier til TV 2 at responsen på serien har vært litt i overkant av det de hadde forventet.

– Det er snakk om at den er sett av flere millioner, sier regissøren.

Sørensen forteller at utgangspunktet var å lage en serie som Norge og resten av Skandinavia ikke pleier å lage.

– Dette er en «guilty pleassure-serie», og en type drama som vi ikke alltid liker å innrømme at vi liker. Vi prøver også å være ganske norske, men det aller viktigste er at vi har en superfin kvinnelig hovedrolle som veldig mange kan identifisere seg med og underholdes av, sier Sørensen.

Hemmelighetsfull

Mange har nok revet seg i håret av avslutningen på serien, og gått rett inn på Google for å finne ut hvorvidt det blir en sesong to av «Hjem Til Jul». Men Per Olav Sørensen har foreløpig ikke et godt svar på spørsmålet mange lurer på.

– Jeg kan ikke si noe om det. Men hvis det blir en sesong to, så vil det bli avgjort ganske snart. Jeg har veldig lyst å lage en ny sesong, og nå har det nærmest blitt et globalt krav om at vi skal gjøre nettopp det, sier regissøren.