Fly styrtet med 38 personer om bord

Et Hercules-fly på vei fra Punta Arenas i Chile til Antarktis har forsvunnet.

Det chilenske forsvaret opplyser at et militært Hercules-fly med 38 mennesker om bord har styrtet på vei til landets største base i Antarktis.

Flyet av typen C-130 Hercules tok av klokken 16.55 mandag lokal tid fra Punta Arenas, helt sør i Chile, og satte deretter kurs for Eduardo Frei-basen i Antarktis.

Flygeledelsen oppgir at de mistet kontakt med flyet klokken 18.13, og det chilenske flyvåpenet konkluderer nå med at flyet har styrtet.

Det er satt i verk en stor leteaksjon, men det savnede flyets nødpeilesystem har ikke markert hvor det befinner seg. Ifølge general Eduardo Mosqueira, øverstkommanderende for Chiles fjerde flybrigade, kan systemet ha vært ute av stand.

Gode forhold

Ifølge det chilenske luftforsvaret var det gode flyforhold i området der flyet forsvant, og det er derfor uklart hva som forårsaket ulykken.

Hercules-flyet hadde 21 passasjerer og et mannskap på 17 fra flyvåpenet og fra hæren. Blant passasjerene var det flere forskere og ansatte som skulle utføre vedlikeholdsarbeid ved Eduardo Frei-basen, blant annet på en flytende drivstoffledning.

Basen ligger på King George Island, den største øya i øygruppa Sør-Shetlandsøyene, som ligger 120 km fra kysten av Antarktishalvøya.

Havområdet der flyet forsvant, er stort og øde, med ett og annet isflak befolket av pingviner.

Gammel arbeidshest

Letingen har så langt ikke gitt noen spor etter hva som kan ha skjedd med Hercules-flyet, eller hvor det styrtet.

De USA-produserte Hercules-flyene har fire turbopropmotorer og har vært trofaste arbeidshester i en rekke lands forsvar siden 1950-tallet, også i Norge, som i dag har fire slike fly.

– Luftforsvaret er kjent med nyheten om et savnet C-130 Hercules fly fra det chilenske luftforsvaret, opplyser kommunikasjonssjef Stine Barclay Gaasland i Luftforsvaret til NTB.

– Luftforsvaret bruker i dag Hercules C-130J Super Hercules, og våre fly er i drift som normalt, sier hun.

(©NTB)