MØTTE PUTIN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy møtte sin russiske motpart Vladimir Putin før første gang i Paris mandag.
MØTTE PUTIN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy møtte sin russiske motpart Vladimir Putin før første gang i Paris mandag. Foto: Charles Platiau

Ukraina og Russland enige om våpenhvile før 2020

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands president Vladimir Putin har blitt enige om å inngå en våpenhvile i Øst-Ukraina før året er omme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avtalen som er inngått, involverer også en tilbaketrekking av styrkene fra ukrainske konfliktsoner innen mars 2020, kommer det fram i en felles uttalelse etter toppmøtet mellom Zelenskyj, Putin, Tysklands statsminister og Frankrikes president mandag.

Vil utveksle fanger

Putin sier i uttalelsen at enigheten er et «viktig skritt» mot en nedtrapping av konflikten.

I tillegg er Ukraina og Russland enige om en fangeutveksling før året er omme.

Et nytt toppmøte vil bli holdt om fire måneder for å gjøre rede for fremgangen i prosessen om å avslutte konflikten.

Presidentene Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin møttes mandag for første gang i et forsøk på å gjenopplive fredsprosessen om Øst-Ukraina.

Etter samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron hadde Zelenskyj og Putin et eget møte som varte i 10–15 minutter, opplyste en kilde i det franske presidentpalasset.

Krevd 13.000 liv

Utgangspunktet for mandagens toppmøte i Paris var den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, da Russland og Ukraina ble enige om våpenhvile, tilbaketrekning av tunge våpen fra fronten og om å holde lokalvalg i den separatistkontrollerte Donbass-regionen.

Avtalen ble brutt kort tid etter, og Tysklands daværende utenriksminister, nåværende president Frank-Walter Steinmeier, lanserte da en noe forenklet versjon.

Heller ikke den avtalen er etterlevd, og partene skal nå gjøre et nytt forsøk på å løse konflikten som har krevd over 13.000 menneskeliv de siste fem årene.