MÅ MØTE: Jonas Gahr Støre, her ved fremleggelsen av Aps alternative 2020-budsjett i november.
MÅ MØTE: Jonas Gahr Støre, her ved fremleggelsen av Aps alternative 2020-budsjett i november. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre må møte i Nav-høring

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har mandag bestemt at både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre må møte i en to-dagers høring om Nav-skandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ontroll- og konstitusjonskomiteen har mandag besluttet at det blir en to-dagers høring om Nav-skandalen 9. og 10. januar 2020.

Til denne høringen må statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre møte, samt flere andre.

Støre må møte i form av at han var utenriksminister da trygdeforordningen ble implementert.

Ønsket Støre

Etter det TV 2 kjenner til var det regjeringspartiene som ønsket Støre til høringen.

– Det var et ønske fra komiteen om å kalle inn Støre for å få stille ham spørsmål, og jeg så ingenting galt i å gjøre det, sier saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Grunnen til at vi velger ha en høring over to dager, er at vi ønsker alle involverte skal få fortelle det de har på hjertet, sier hun.

Er dere fornøyd med listen over dem som skal være med i høringen?
– Vi får tatt noen skikkelige runder. Vi er også åpne for å kalle inn flere andre, om vi ser det er noen som mangler, sier hun.

– Må ta lærdom av dette

Jonas Gahr Støre sier han vil bidra med alt han måtte ha av relevante erfaringer.

– Jeg vil selvfølgelig møte om komiteen ønsker mine erfaringer fra tiden min som utenriksminister, og jeg kan bidra med noe, så skal jeg selvfølgelig stille og svare på det, sier han.

– Kan noe feil ha skjedd i din tid som utenriksminister her?

– Det er det jo nå en gruppe som gransker hva som egentlig skjedde her. Stortinget stiller sine spørsmål, og dette må vi til bunns i. Jeg var utenriksminister på denne tiden og hadde ansvar for det overordnede EØS-arbeidet. Nav-lovene var jo ikke mitt ansvarsområde, men jeg skal svare på spørsmål jeg måtte ha svar på, sier Støre.

Han mener det er viktig med en grundig granskning.

– Dette må vi trekke lærdom av. Vi må tilpasse norsk lovgivning EØS, og dette har nå vært praktisert i mange år. Etter vår erfaring med Nav nå er det naturlig at vi går gjennom dette og tar lærdom av det, sier Støre.