– Hun reddet meg da jeg var langt nede

Fortvilet Tiril Eckhoff fikk aha-opplevelse.

Sensommeren 2018 er Tiril Eckhoff nedbrutt, fortvilet og frustrert.

De sedvanlige sykdomsproblemene, som har ødelagt så mye for henne, skulle vært fikset for lengst. I stedet er de verre enn noensinne.

– Jeg hadde vært syk i over en måned. Det startet med en forkjølelse, så ble jeg syk, så fikk jeg en urinveisinfeksjon, deretter en nyrebekkenbetennelse, og jeg kom meg aldri. Jeg følte jeg gjorde alt for å bli frisk, men kroppen responderte ikke i det hele tatt. Jeg var skikkelig langt nede. Jeg visste ikke hva mer jeg kunne gjøre, sier Eckhoff.

Møtet som endret alt
Ingenting skal være uprøvd. 15. august møter hun Berit Nordstrand, som er både lege, kostholdsguru, forfatter, seksbarnsmor og foredragsholder.

– Jeg møtte Tiril og manageren i Oslo. Der gjennomgikk vi utfordringene Tiril hadde med helsa, og hva hun ønsket å få til. Jeg presenterte hva slags kunnskap jeg kunne bidra med, og hvordan hun kunne legge opp kostendringen så overkommelig som mulig i en hektisk hverdag som toppidrettsutøver, sier Nordstrand.

– Det var perfekt å møte en med så god kunnskap om mage, tarm og immunforsvar. Jeg har lært veldig, veldig mye. Berit forklarte meg hvorfor dette skjedde meg, hvorfor jeg ikke var frisk, sier Eckhoff.

Møtet i Oslo ble et vendepunkt.

– Da jeg var langt nede, var det helt perfekt at hun kom inn. Hun hjalp meg til å se at det var en utvei. Jeg var glad for å bli redda da, for å si det sånn. Berit klarte å redde restene av forrige sesong, etter at det gikk så skeis som det kunne gjøre i starten av oppkjøringen. Jeg synes jeg har fått mye igjen for det.

Gjennom 2018 hadde hun hele to måneder med sykdom, som saboterte både treningsopplegg, konkurranser og kontinuitet. Siden mars i år har hun til sammen vært syk i en uke.

Det har sørget for en tilnærmet perfekt oppkjøring til denne sesongen. Riktignok var ikke prestasjonene i Østersund all verden å juble for, men Eckhoff avsluttet med en bunnsolid tredjeetappe da Norge vant søndagens stafett foran Sveits og Sverige.

– Det er veldig gøy å få være med på oppturen her. Jeg vet at jeg har det inne. Det er bare å vente og være tålmodig. Men det er jeg ikke, så det suger litt, sier Eckhoff og ler.

Men fraværet av sykdom og ufrivillige treningspauser i oppkjøringen har gitt en annen trygghet enn tidligere. I tillegg hevder 29-åringen at hun trenger mindre søvn enn tidligere, og at hun restituerer fortere etter tøffe treninger og konkurranser,

Styrker immunforsvaret
TV 2 fikk være med da Eckhoff og hennes nye samarbeidspartner laget lunsj sammen uka før verdenscupåpningen: Fiskekaker med søtpotetstappe, brokkoli, spirer og surkål.

Eckhoff forklarer ivrig hva de ulike variantene består av.

- Dette er surkål, eller en kimschivariant med gurkemeie og kål. Det er masse melkesyrebakterier, og det er veldig bra for tarmen. Det bygger opp immunforsvaret. Så blir jeg stor og sterk, ler Eckhoff og flekser bicepsene.

Berit Nordstrand føler hun har bidratt til å gjøre Eckhoff langt mer motstandsdyktig mot sykdom og helseproblemer det siste året.

- Jeg vet hvor avgjørende god tarmhelse er for energiproduksjon og immunforsvar i kroppen. Da Tiril var ute og kjøre, var magen ute og kjøre. Det var der vi begynte – å spise mat for tarmfloraen. Vi tok bort matvarer Tiril ikke tåler så godt, og satte inn næringsrik mat som hun kanskje hadde litt lite av, og det gode fettet. Vi jobbet med økt opptak av næring i kroppen, forklarer hun.

Nordstrand påpeker at gjentatte antibiotikakurer svekket tarmfloraen og immunforsvaret til Eckhoff.

- Da baller det på seg. Svekket tarmflora svekker fordøyelsen og næringsopptaket, og du kommer i en negativ spiral der du blir fortere syk, havner på en ny antibiotikakur, får en betennelse i kroppen, og igjen mottar betennelsesdempende medisiner. Det blir en evig runddans som gjør at du sliter, og som du ikke kommer ut. Men mindre du starter litt med blanke ark, sier hun.

Personlig helserekord
Eckhoff sier den største endringen er at hun spiser mye mer grønnsaker enn før, snarere enn at hun har kuttet ut så mange ”verstinger” i kostholdet.

- Men ferdigmat spiser jeg nesten ikke lenger, sier hun.

Noen garanti for at hun holder seg sykdomsfri også framover er det selvsagt ikke, men for Eckhoff er det én sykdomsuke siden mars oppsiktsvekkende.

- Det er ny personlig rekord. Jeg er ganske stolt av det. Nå gjelder det å holde seg frisk resten også, da, sier hun.

Til tross for alle sykdomsproblemene har Eckhoff likevel vært blant de raskeste i sporet gjennom en årrekke. Den største akilleshælen har vært standplass og litt for mange strafferunder sammenlignet med de beste skytterne.

- Kan det nye kostholdsregimet hjelpe til med det, da?

- Jeg håper det. jeg skal ikke jinxe meg selv ved å si det, men jeg merker at jeg er mer klar i toppen. Litt mer overskudd gir kanskje det ekstra fokuset som skal til, så jeg kan treffe en blink mer enn før. Og Berit, er det ikke sånn at betakaroten og A-vitaminer er bra for synet? Og tran! sier Eckhoff og Nordstrand nærmest i kor.