SITTER I FENGSEL: I snart 20 år har Viggo Kristiansen bodd i Ila fengsel i Bærum. Han nekter å begjære seg løslatt fra dobbeltdrapsdommen. Den nå 40 år gamle mannen sier at han ikke vil be seg fri fra en dom han mener er uriktig.
SITTER I FENGSEL: I snart 20 år har Viggo Kristiansen bodd i Ila fengsel i Bærum. Han nekter å begjære seg løslatt fra dobbeltdrapsdommen. Den nå 40 år gamle mannen sier at han ikke vil be seg fri fra en dom han mener er uriktig. Foto: TV 2

Ledet juryen som dømte Viggo Kristiansen. Dette sier hun i dag

Rita Johnsen (70) ledet juryen som svarte «ja» på skyldspørsmålet i Baneheia-saken. Hun opplever at det sniker seg inn en tvil når det stilles spørsmål ved dommen mot Viggo Kristiansen, men hun står for konklusjonen som juryen kom til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 5. februar i 2002 var den flere uker lange ankesaken i Agder lagmannsrett ferdig behandlet. Klokken var fem minutter på ti da juryen, som besto av tolv personer, trakk seg tilbake for å drøfte skyldspørsmålet.

Etter tre og en halv time kom de ut. Juryens leder, Rita Johnsen, fremførte konklusjonen. Viggo Kristiansen ble funnet skyldig i å ha drept og voldtatt Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia.

En uke senere var straffutmålingen klar:

Viggo Kristiansen, som hele tiden har nektet for å ha noe med ugjerningene å gjøre, ble dømt til 21 års forvaring.

Kameraten hans, Jan Helge Andersen, ble dømt til 19 års fengsel. Han fikk strafferabatt fordi han tilsto og fordi hans forklaring ble avgjørende for å dømme Kristiansen.

– Skjønner dilemmaet

Juryleder Rita Johnsen, som i dag er 70 år gammel, sier følgende når TV 2 ringer henne.

– Jeg lurer på hvor mange ganger man skal ta opp denne saken, men jeg skjønner samtidig at det er et dilemma, sier hun.

JURYFORMANN: Rita Johnsen avbildet under ankesaken i 2002.
JURYFORMANN: Rita Johnsen avbildet under ankesaken i 2002. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix

Onsdag og torsdag denne uken skal Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker vurdere om Viggo Kristiansen skal få prøvd saken på nytt i retten.

Kommisjonen skal se ekstra nøye på to elementer: Mobilbeviset og DNA-beviset.

En ekspert mener at Kristiansens mobiltrafikk beviser at han ikke var på åstedet da drapene skjedde. Samtidig sier to andre eksperter at DNA-beviset ikke hadde ført frem i retten i dag.

Viggo Kristiansen mener at Jan Helge Andersen har løyet og urettmessig trukket ham inn i saken. Andersen ønsker ikke å kommentere Baneheia-saken før kommisjonen har tatt stilling til om saken skal gjenopptas.

Sniker seg inn en tvil

Rita Johnsen svarer følgende på spørsmål om hun mener at juryen kom til riktig konklusjon:

– Jeg synes det er veldig vanskelig, men jeg står for det resultatet vi kom til, sier Johnsen.

Hun har ikke satt seg inn i detaljene i forbindelse med begjæringen om gjenopptakelse av straffesaken. Johnsen ønsker heller ikke å kommentere bevisene i saken.

– Med tanke på hva vi visste den gang, og det jeg vet nå, så mener jeg fremdeles at vi kom til det rette svaret, sier hun og legger til:

DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen fotografert på båttur ved Kristiansand sommeren 1998.
DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen fotografert på båttur ved Kristiansand sommeren 1998. Foto: Privat

– Men jeg synes det er ubehagelig når saken kommer opp igjen.

– Hvorfor det?

– Både fordi saken er ubehagelig i seg selv og fordi det sniker seg inn en tvil hos meg. Men hver gang kommer jeg til at jeg ikke tviler på resultatet, sier hun.

– Vondt å gå gjennom

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med alle som satt i juryen, men det er kun juryformannen som har ønsket å uttale seg.

– Hvordan var stemningen rundt denne saken under behandlingen i lagmannsretten?

– Jeg kan ikke svare for andres opplevelser, men for meg var det en tung sak. Ubehagelig er ikke et dekkende ord. Det var vondt å gå gjennom dette for alle involverte, sier Johnsen.

– I hvilken grad klarte dere å skille følelser fra faktum?

– Vi var klar over at det kunne være veldig vanskelig. For å være ærlig, så synes jeg at vi var gode til det. Det er jeg imponert over at vi fikk til, sier hun.

– I hvilken grad var dere i tvil da dere drøftet skyldspørsmålet?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på det. For meg er denne saken ferdig, sier Johnsen.

Verken statsadvokaten i Agder, den daværende kriminalsjefen i Kristiansand eller Jan Helge Andersen ønsker å kommentere saken før gjenopptakelseskommisjonen har truffet en konklusjon.