UTESTENGES: Russland er utestengt fra store mesteskap de kommende fire årene.
UTESTENGES: Russland er utestengt fra store mesteskap de kommende fire årene. Foto: Alexander Nemenov

Wada bekrefter: Russland utestenges i fire år

Dopingskandalen i Russland vokser i omfang. Nå blir Russland utestengt fra de største arrangementene i idrettsverdenen de fire kommende årene. – En tragedie for rene utøvere, sier sjefen for Russlands antidopingbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som ventet tok styret i Verdens internasjonale antidopingbyrå (Wada) innstillingen fra sitt eget utvalg til følge under mandagens møte i Lausanne, Sveits.

Avgjørelsen var enstemmig.

Det skriver både NRK og insidethegames.biz.

Helleland ville ha strengere straff

Det betyr at Russland vil bli utestengt fra store idrettskonkurranser som OL, EM, VM og Paralympics de neste fire årene.

Utestengelsen vil ikke gjelde for fotball-EM i 2020 hvor russerne er én av tolv vertsnasjoner.

Samtidig er det besluttet at ingen russiske ledere får ha internasjonale verv i idretten, Russland får ikke arrangere store, internasjonale konkurranser og det blir ikke lov til å bruke det russiske flagget eller nasjonalsangen i store internasjonale konkurranser.

Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, er ikke fornøyd med avgjørelsen, selv om hun stemte for å følge sitt eget utvalgs (CRC) anbefaling. Hun mener at straffen må være kompromissløs.

Wada-visepresident Linda Hofstad Helleland.
Wada-visepresident Linda Hofstad Helleland. Foto: Vidar Ruud

– Jeg må innrømme at jeg skulle ønsket at konsekvensene var enda strengere enn det som ble fremsatt av CRC. Jeg ville foretrukket å støtte en blank utestengelse i dag. En blank utestengelse betyr at de russiske lederne vil forstå alvoret av rotet de har laget - for seg selv og for deres utøvere, sa Helleland i en tale til Wada-styret i dag, som hun har gjengitt på Twitter.

Hun går samtidig til angrep på egen organisasjon og deres tette tilknytning til Den internasjonale olympiske komité (IOC). Flere har tatt til orde for et helt uavhengig Wada uten noen som helst bindinger til organisasjoner som IOC.

– Wada må handle som en uavhengig organisasjon, ikke bli diktert av IOC slik de blir nå. Wada må gjenvinne kredibilitet. Wada må handle som verdens antidopingbyrå. Jeg leser at president Bach i IOC sier at de ønsker strenge sanksjoner. Vel, dette er IOCs mulighet. Handlinger sier mer enn ord, skriver Helleland.

RUSADA: – En tragedie for rene utøvere

Sjefen for Russlands antidopingbyrå, Jurij Ganus, sier enkelte utøvere vurderer å forlate Russland for å få konkurrere etter WADAs utestengelse.

Mandag ble Russland utestengt fra globale idrettsmesterskap de neste fire årene på grunn av landets dopinghistorikk de siste årene etter OL i Sotsji i 2014. Russland har mulighet til å anke avgjørelsen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), men Ganus har liten tro på at en anke vil føre fram.

– Det finnes ingen mulighet for å vinne dette i retten. Dette er en tragedie, sier Ganus til AFP og snakker om alle russiske utøvere som faktisk er rene.

Han forteller at enkelte utøvere vurderer å forlate Russland, eller med andre ord konkurrere for andre nasjoner.

Kaggestad: – Et kompromiss

For som Helleland påpeker:

Straffen vil, som under OL i 2018, ikke gjelde uansett om du er russer. Utøvere som beviselig kan dokumentere at de har gått gjennom et testregime og ikke har noen tilknytning til det avslørte dopingprogrammet vil kunne konkurrere under nøytralt flagg.

– Man har inngått et kompromiss med russerne. Det er en sånn passe heldig løsning. Hadde det vært en mindre nasjon, så hadde de garantert utestengt hele nasjonen. Det blir vanskelig med en gang man snakker om Russland. Det er en stor og mektig nasjon, sier TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad.

– Man må nesten bestemme seg. I flere år har man nå snakket om nulltoleranse. Det har vist seg kun å være fine festtaler.

Kaggestad mener særforbundene må ta større ansvar for at man skal klare å få bukt med problemet. Med mandagens avgjørelse i hånd er det opp til særforbundene å klarere russiske utøvere for konkurranse. Det gjør at flere vil kunne delta under nøytralt flagg så lenge en rekke kriterier er innfridd.

– Skal man få fart på antidopingarbeidet i Russland, må man ha et insentiv for å være med. Da er et troverdig antidopingprogram helt avgjørende. Det er ikke grunn til å tro at man blir testet grundig i dag, sier Kaggestad.

Ikke utestengt fra verdenscup

Dopingskandalen har ligget som en tung sky over idretten helt siden avsløringene i kjølvannet av Sotsji-OL i 2014. Russerne ble utestengt fra OL i 2018 som følger av avsløringene om systematisk og statsstyrt doping, men fikk mulighet til å kommet tilbake i varmen i 2018 om man fulgte en rekke krav som ble lagt ned.

Utvalget mener imidlertid at russerne har levert manipulert datamateriale til Wada fra dopinglaboratoriet i Moskva, og på bakgrunn av funnene ble det derfor lagt ned en innstilling om fire års utestengelse.

– Det er for mange russiske idrettspolitikere som sitter høyt oppe i forbundene. Antidopingarbeidet er fremdeles en smørje. Det er for kort avstand mellom dem som skal promotere idretten og dem som skal kontrollere den, sier Kaggestad.

Straffen vil ikke gjelde for utøverne i verdenscupen. Årsaken til dette er at det ikke er gitt rom for å utestenge dem fra mer enn det som er i verdens antidopingkode. Koden, WADC er det overliggende rammeverket. I den står det at man kun kan utestenge fra OL, VM og Paralympics. Det står ikke noe om verdenscup, og dermed har de ikke myndighet til å gjøre noe med det.