Ingrid Martinussen

Broren til fengslede Ingrid:

– Ikke trygg på at dette går bra

I dag skal norske Ingrid Martinussen (32) enten siktes eller frifinnes for narkotikasmugling i Japan. Hjemme i Norge venter familien i spenning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgjørelsen skal i utgangspunktet falle mandag formiddag, norsk tid.

Ingrid er student og tar mastergrad mastergrad ved Sophia University i Tokyo, men har de siste 20 dagene sittet fengslet for narkotikasmugling. Hun nekter for anklagen.

Storebroren Bjarne har fulgt situasjonen hjemmefra, og sier til TV 2 at de har fått signaler om at det er håp. Likevel tør han ikke være for optimistisk.

– Advokaten har vært positiv, og sa til oss at han tror det er omlag 70 prosent sjanse for at hun blir løslatt. Men når hun har sittet fengslet så lenge, klarer jeg ikke kjenne meg trygg på at dette går bra, sier han.

Bekymret for Ingrids helse

Familien har hele tiden vært svært bekymret for hvordan Ingrid håndterer å sitte fengslet.

De som har kjennskap til situasjonen forteller at hun sitter isolert på en seks kvadratmeter stor celle på et politihus tre mil nord for Tokyo.

Ingrid har aspergers syndrom, som er en mild form for autisme, og familien er bekymret for hvordan hun takler forholdene. Hennes forsvarer, og andre som har besøkt henne, forteller at hun gråter mye og er fortvilet.

– Vi er veldig redde for helsen til Ingrid om det blir et nytt nederlag. Lillesøsteren min har sittet isolert i 20 dager, uten kontakt med omverdenen, sier storebroren.

Ingrid har broren Bjarne og to søstre, i tillegg til foreldrene, som venter hjemme i Norge. De er nå alle spente, men redde for konsekvensene av en potensiell siktelse. Bjarne sier at han reiser rett til Japan om Ingrid blir frifunnet i dag.

Han forteller at det er en svært krevende tid for familien, og at foreldrene har det tøft.

– De har det ikke godt. De har skrudd av alt av telefoner, og leser ikke nyheter. De har det tøft, sier han.

Bestilte kaker fra venninne

Ingrid ble arrestert for to uker siden, mistenkt for å ha bestilt en pakke som inneholdt marihuana fra USA. Det hele startet i februar da en venninne av Ingrid tok kontakt med Ingrid på Twitter, og sa blant annet at hun ville starte nettbutikk med kakesalg.

Dialogen endte med at Ingrid ville bestille noen kaker, og ble oppfordret til å sende en privat melding. Pakken ble stanset i tollen, og der fant tollerne 140 gram marihuana separat ved siden av kakene i pakken.

I Japan vurderes denne smuglingen som en alvorlig narkotikaforbrytelse. Ingrid har hele tiden nektet anklagen.

TV 2 har fått tilgang til et bilde som viser kakene Ingrid skal ha bestilt inn i landet, og anses som et viktig bevis i saken.

Bildet er hentet fra en Twitter-tråd Ingrids forsvarere mener vil bidra få saken henlagt. I tråden kommuniserer Ingrid åpent med avsenderen av pakken.

Stian Sopp er avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Japan og kjenner Ingrid godt. Han har sett hele Twitter-tråden, og understreker overfor TV 2 at narkotika ikke nevnes med ett eneste ord i dialogen mellom Ingrid og avsenderen av pakken.

Ingrids norske bistandsadvokat Farid Bouras sier at han har vært i kontakt med venninnen som sendte kakene fra USA. Hun sier at hun ikke har sendt narkotika og at situasjonen er helt uforståelig.

Venninen i USA sa også til Bouras at hun synes det som har skjedd er forferdelig og at hun synes veldig synd på Ingrid som må gå gjennom dette.