FENGSLET: Ingrid Martinussen har sittet fengslet på en liten celle utenfor Tokyo siden 20. november. Tidlig tirsdag morgen norsk tid slapp hun ut.
FENGSLET: Ingrid Martinussen har sittet fengslet på en liten celle utenfor Tokyo siden 20. november. Tidlig tirsdag morgen norsk tid slapp hun ut. Foto: Privat/Finn Erik Robstad

Ingrid løslates – men saken mot henne er ikke henlagt

TOKYO/OSLO (TV 2): Aktor har besluttet å løslate Ingrid Martinussen (32), som har sittet fengslet mistenkt for narkotikasmugling i Japan. – Mistanken mot henne er svekket, men saken skal etterforskes videre, opplyser bistandsadvokaten hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske studenten Ingrid Martinussen har sittet fengslet i Tokyo siden 20. november, mistenkt for narkotikasmugling.

Stoppet pakke i tollen

Natt til tirsdag norsk tid har aktor besluttet å løslate henne, opplyser hennes norske bistandsadvokat Farid Bouras til TV 2.

Saken mot henne er ikke henlagt, får Bouras senere opplyst.

– Hun blir løslatt fordi fengslingsperioden er løpt ut. Mistanken mot henne er svekket, men saken skal etterforskes videre. Selv om saken ikke er henlagt, regner vi med at den blir det, sier Bouras til TV 2.

Frem til nå har hun sittet på en seks kvadratmeter stor celle på et politihus tre mil nord for Tokyo.

Ingrid ble pågrepet etter at en pakke som inneholdt kaker samt 140 gram marihuana ble stoppet i tollen. Pakken var adressert til leiligheten som Martinussen deler med en venninne i Tokyo.

Glad og lettet

Klokken to på tirsdag ble Ingrids bror Bjarne Martinussen vekket av advokat Farid Bouras med gladmeldingen om at Ingrid er løslatt. Litt senere fikk han også snakke med Ingrid på telefonen.

– Det var utrolig fint og spesielt å snakke med henne. Ingrid hørtes helt normal ut, hun har vært utrolig sterk, sier Martinussen på God Morgen Norge.

Bjarne forteller at de siste tre ukene har vært vanskelige for han og familien. Han har fryktet det verste, men er nå utrolig glad og lettet for at Ingrid er løslatt.

Ingrid har diagnosen aspergers og Bjarne har vært bekymret for hvordan hun har taklet å sitte i fengsel.

– Det har bekymret oss fordi hun kan få angst og panikkangst, spesielt når hun er i et lite rom over så lang tid, sier Martinussen.

Han er imponert over hvor sterk Ingrid har vært de siste ukene og gleder seg til å se søsteren igjen. Bjarne reiser tirsdag til Japan for å treffe Ingrid.

Jubler

– Det er helt fantastisk. Og det er jaggu på tide, sier Stian Sopp til TV 2 natt til tirsdag norsk tid, etter at løslatelsen ble kjent.

Han er avtroppende leder for studentorganisasjonen ANSA i Japan og kjenner Ingrid godt.

LETTET: Stian Sopp, som kjenner Ingrid godt, gleder seg til å møte henne igjen. FOTO: Finn Erik Robstad.
LETTET: Stian Sopp, som kjenner Ingrid godt, gleder seg til å møte henne igjen. FOTO: Finn Erik Robstad.

Martinussen har hatt brev- og besøksforbud siden 20. november, og dette blir første gang siden fengslingen at Sopp møter henne.

– Jeg gleder meg veldig, sier Sopp.

– Sliten, men fattet

Like før klokken 05.00 norsk tid har den norske masterstudenten sluppet fri fra fengselet, og har fått møte Sopp og sin bistandsadvokat i resepsjonen ved politistasjonen Omiya Higashi.

– Jeg er sliten, sier Martinussen til de fremmøtte da hun var på vei ut mot resepsjonen.

– Nå skal hun hjem og ta seg en dusj. Hun har ikke fått dusjet på flere dager. Nå skal hun få puste ut, og føle på det at hun har sluppet ut, sier bistandsadvokat Bouras til TV 2.

Ifølge advokaten vil Martinussen møte media i løpet av dagen.

– Hun har det bra etter omstendighetene. Hun har fått snakket med sin far, og familien er klar over at hun er ute. Hun er sliten, men fattet, sier advokaten.

Gleder seg til å møte venninnen

– Hun gleder seg mest til å se fuglen sin igjen, og å få tatt en dusj. Og det å se venninnen hennes igjen, som ble fengslet i de første ni dagene, sier Sopp til TV 2.

Romvenninnen ble først pågrepet, og satt fengslet i åtte dager før hun ble løslatt. Hun har fortalt om grusomme soningsforhold på cella, og at hun var under sterkt psykisk press.

Via Sopp omtaler Martinussen dagene som lange og ubehagelige.

– Men personlig tror jeg ikke «kjedelig» er et ord som kan beskrive denne situasjonen. Jeg tror det er mer omfattende enn det, sier Sopp til TV 2.

Vurderes alvorlig

I Japan vurderes smuglingen Martinussen er mistenkt for som en alvorlig narkotikaforbrytelse.

MØTER INGRID: Bistandsadvokat Farid Bouras er på vei for å møte Ingrid Martinussen ved politistasjonen Omiya Higashi tre mil unna Tokyo tirsdag.
MØTER INGRID: Bistandsadvokat Farid Bouras er på vei for å møte Ingrid Martinussen ved politistasjonen Omiya Higashi tre mil unna Tokyo tirsdag.

Bistandsadvokat Bouras uttalte til TV 2 mandag at han har snakket med Martinussens venninne i USA.

– Hun sier at hun aldri ville sendt narkotika og skjønner ikke hva som har skjedd, uttalte Bouras da.

Ifølge domfellelsesstatistikken i Japan blir over 99 prosent dømt i denne type sak dersom det blir en rettsak. Strafferammen i denne saken er seks års fengsel.