Oslo 20191208. 
VIkings Kristoffer Løkberg (t.v) og Johnny Furdal etter Cupfinalen i fotball for herrer mellom Haugesund og Viking på Ullevaal Stadion søndag.
Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Viking-profilen med annerledes reise til toppen: – Jeg var en gammel mann. Det er skjebnen

Johnny Furdal tror Vikings nedrykk var helt avgjørende for at han endelig skulle få muligheten på toppnivå i Norge.

Han er blitt sammenlignet med Francesco Totti og var årets spiller i Obos-ligaen til tross for at han kun spilte en halv sesong for Viking under opprykket i fjor.

Søndag kronet Johnny Furdal (33) en beundringsverdig karrierereise med å bli cupmester i Vikings 1-0-seier over FK Haugesund.

– Det er ingen tvil om at dette er høydepunktet. Det er ikke mange som vinner cupen. Det må vi ta med oss. Det er vanvittig artig og gøy. Jeg hadde ikke trodd dette for noen år siden.

Ordene tilhører en strålende opplagt 33-åring i intervjusonen etter søndagens cupfinale. Iført briller, slippers og med en ispose på ankelen tar han elegant av seg førstnevnte og tar seg tid til å dele av sin glede med dem som ønsker det.

TV 2-ekspert: – Gått gjetord om ham i mange år

Johnny Furdal er cupmester og på toppen av karrieren, et drøyt tiår etter at han forlot nettopp FKH som 20-åring for å finne tilbake gleden ved fotballen.

– Det har gått gjetord om Johnny Furdal i mange år, men det er jo ikke på grunn av ting han har prestert på øverste nivå i Norge. Det er fordi han har vært en god spiller i lavere divisjoner, og først og fremst i en årrekke i Nest-Sotra, sier Jesper Mathisen.

TV 2s fotballekspert refererer til perioden Furdal hadde etter nedturen i Haugesund, dit Furdal dro fra sitt barndoms Rosendal i 2004 for å kombinere studier med en satsing på toppfotball. Som 17-og 18-åring fikk han kamper for både 1. og 2. divisjonslag i FKH, men mistet gløden og lysten og måtte tilbake til lavere divisjoner i Hordaland for å restarte karrieren.

Først ble det Trio på Husnes, før han etter nesten å ha ledet dem til 2. divisjon i sin første sesong i stedet skulle bli en klubblegende i havgapet like utenfor Bergen i Nest-Sotra. Karrieren i grønt fra 2008 til 2018 er nemlig blant de mest solide i lavere divisjoner det siste tiåret, og tok etter hvert både ham selv og klubben fra breddefotball på nivå fire og opp til toppen av Obos-ligaen.

– Man har gått og ventet på hvem som skulle gi ham sjansen på aller øverste nivå. Han var på prøvespill i Brann, men en skade ødela for ham der og så ble det ikke noe av. Viking tok sjansen, og det angrer de ikke på, sier Mathisen.

Vikings nedrykk var det som skulle til: – Det er skjebnen

Derom hersker det liten tvil, for da Viking rykket ned til Obos-ligaen etter 2017-sesongen, var de endelig på samme nivå som det som etter hvert skulle bli en nøkkelspiller i siddisenes reise tilbake mot toppen. Etter at han styrte taktpinnen i sotraværingenes 5-0-seier mot Viking i juni i fjor, gikk det bare en drøy måned før han ble hentet sørover langs vestlandskysten.

 • Født:
  4. mai 1986 (33 år)
 • Kamper/mål i Eliteserien 2019:
  15/3
 • Høyde:
  1,83
 • Karriere:
  2001-03: Rosendal
  2004-06: FK Haugesund
  2006: Vard Haugesund (lån)
  2007: Trio
  2008-18: Nest-Sotra
  2018- : Viking

26. juli forsvant nemlig Furdal fra Sotra etter elleve sesonger i grønt og hvitt og ble i stedet mørkeblå i en alder av 32. Fire måneder senere hadde han vært med på å lede dem til opprykk, og ble kåret til årets spiller i Obos-ligaen til tross for at han kun spilte 13 kamper for Viking og de første 16 for Nest. En takknemlig 33-åring nærmest rister på hodet når han blir bedt om å beskrive hvordan følelsen var da han endelig skulle få sjansen i en virkelig storklubb.

– Jeg var en gammel mann og alt, vet du. Og så kjøper de meg for 700.000. Nei, det er artig. Jeg har mye å takke dem for.

– Var det en fordel for din karriere at Viking rykket ned fra Eliteserien?

– Ja, de hadde vel sikkert aldri hentet meg hvis ikke. Det er skjebnen det, smiler han.

– Det viser at man som fotballspiller ikke skal gi opp

Siden overgangen til rogalandsklubben i fjor sommer, har kvinnheringen blitt en virkelig favoritt i Stavanger. En blanding av uortodoks væremåte, briljant teknikk og herlig innstilling har ført ham rett inn i hjertene til både supportere og fotballeksperter.

LEGENDARISK: Her setter Johnny Furdal (nr 15) inn 2-0 til Nest-Sotra på sin nåværende lagkamerat Iven Austbø i 5-0-seieren til hjemmelaget på Ågotnes i fjor. En drøy måned senere var Furdal Viking-spiller og draktnummer 15 i Nest-Sotra fredet.
LEGENDARISK: Her setter Johnny Furdal (nr 15) inn 2-0 til Nest-Sotra på sin nåværende lagkamerat Iven Austbø i 5-0-seieren til hjemmelaget på Ågotnes i fjor. En drøy måned senere var Furdal Viking-spiller og draktnummer 15 i Nest-Sotra fredet. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

– Han var veldig god i fjor, og er en av dem som har stått frem som en profil for laget. I vår var han lenge ut med skade og han har derfor ikke fått så mange minutter, men han har virkelig vist at han har noe på toppnivå å gjøre. Det er sikkert også veldig godt for ham selv. Selv om du har vært veldig, veldig bra på nivå to, så er det jo noe med å få muligheten på øverste nivå. Og det attpåtil når du egentlig er litt på vei ned, i hvert fall aldersmessig. Det viser jo at man som fotballspiller ikke skal gi opp, selv om man ikke har fått sjansen i Eliteserien, konkluderer Jesper Mathisen.

For den sjansen fikk til slutt altså Furdal, selv om han så sent som i 2015 uttalte at han neppe så for seg at den neppe ville komme da han takket nei til et Sogndal-lag som endte opp med å rykke opp fra nivå to til én.

– Jeg er såpass oppegående at jeg skjønner at jeg er i en alder hvor det ikke er spesielt sannsynlig å ta steget opp til Eliteserien, sa han til BA den gangen.

Etter karrierens største dag er det også en ydmyk 33-åring som møter pressen. Furdal innrømmer at følelsen han fikk da han entret nasjonalarenaen for karrierens største kamp søndag var noe annet enn den han har opplevd gjennom en årrekke med hjemmerenaer som Ågotnes på Sotra, Husnes Stadion, Kveddnabekkjen og Rosendal stadion.

– Det var gøy. Det er jo spesielt når en spiller på den største arenaen og får starte kampen og alt. Det var helt for jævlig gøy, rett og slett, gliser han.

– Han er en bohem, og det er ikke negativt

Ingenting legges imellom, og nettopp det er et annet element ved midtbaneeleganten som hylles av TV 2-ekspert Mathisen.

– Han er en «type», og det er også grunnen til at mange er blitt glad i ham. Det er ikke så mange bohemer igjen i norsk fotball, og begrepet bohem trenger ikke å være noe negativt, men han er en bohem. Både som type, i måten han fremstår på utenfor banen, og også på banen. Han både spiller fotball på sin egen måte og gjør ting helt på sin egen måte, sier den tidligere Start-spilleren.

Det har Furdal alltid gjort, og det har gjort ham til en yndling hos flere. Allerede i 2014 ble den da 28 år gamle Nest-Sotra-spilleren sammenlignet med Francesco Totti av daværende TV 2-kommentator Jørgen Klem etter å ha blitt det samme av dem som har fult 2. divisjon i en årrekke i forkant, og siden den gang har flere og flere fått øynene ordentlig opp.

– Hele Viking-laget står som et klart og tydelig eksempel på at man aldri skal gi seg i fotballen. Du har i tillegg til Furdal, som ingen hadde tatt sjansen på, flere andre spillere i noe samme kategori. Viljar Vevatne var ikke god nok i Brann, han gikk til Sandnes Ulf, og ingen hadde vel trodd at han skulle være Vikings beste midtstopper i Eliteserien, men det har han vært. Du har Runar Hove, som var god for Florø, men nå virkelig har vist seg frem for Viking. Du har Adrian Pereira, du har Kristian Thorstvedt som var på vei over dammen, så det er mange profiler som det har vært veldig morsomt å følge denne sesongen. Som klubb har de vist det at selv om man ligger brakk, så er det håp. Det er 14 måneder siden de tapte 2-4 hjemme for Tromsdalen, så den forvandlingen er det bare å applaudere.

Kretsmester på ski, men det var ingen fordel i Ullevaal-snøen

Før kampen søndag snakket mange om været, og det florerte bilder av at Ullevaal-gresset måtte måkes bart for snø. Furdal er selv kretsmester på ski fra sine ungdomsår, men drar på smilebåndene når han blir spurt om akkurat det var en fordel på Ullevaal-matten denne gang.

– Hehe. Nei, det er det ikke. Det er lenge siden jeg har stått på ski, men litt snø og sånt det er nå sånn det er. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med.

– Hvordan var banen?

– Den var helt grei. Den var ikke kjempebra. Men sånn er det i desember, avslutter en strålende opplagt Johnny Furdal.

Midtbaneeleganten som i en alder av 32-33 endelig har fått vise seg på den aller største scenen i Norge.