Thorstvedt klarte det faren aldri maktet:

– Han skal virkelig få høre det. Pokalen skal stå midt på bordet under julemiddagen

Erik Thorstvedt vant aldri cupgull i Norge. Nå har sønnen Kristian (20) klart det.

Se seiermålet over! (Video med tillatelse fra NRK)

Vikings 1-0-seier over FK Haugesund i finalen søndag betyr at de mørkeblå er cupmestere i Norge i 2019.

Triumfen over fylkesrivalene gir også Kristian Thorstvedt én hjemlig cuptriumf mer enn sin far, TV 2-ekspert Erik Thorstvedt, og muligheten for å gni det inn går ikke upåaktet hen.

– Da er det 1-0 til deg?

– Ja, det er det. Han fikk høre det litt etter kampen, han gjorde det, sier 20-åringen til TV 2.

Midtbanespilleren gråt og gråt og gråt under jubelscenene etter kampslutt søndag, og bekrefter at det nå blir en deilig jul i familien Thorstvedt - men at faren kan forvente seg litt av det engelskmennene kaller «stick».

Kristian føler seg imidlertid sikker på at hans far vil trumfe kongepokalen med FA-cupseieren med Tottenham fra 1991.

– Han har jo den FA-cupseieren som han driver og kontrer med. Jeg må si til ham at han får vente noen år, så kanskje jeg og gjør det.

– Men det er lov med skjerf og pokal ved julemiddagen?

– Jajaja. Den skal stå midt på bordet, og jeg skal ha på meg skjerfet. Han skal virkelig få høre det, sier en ekstatisk sønn Thorstvedt iført gullskjerf i intervjusonen.

Spøkefull pappa: – FA-cupen er nok veldig liten i forhold

Konfrontert med guttens uttalelser, bekrefter en stolt far og TV 2-ekspert at ønsket om en ekstra spesiell julepynt i år kan godtas i det thorstvedske hjem.

SPURS-LEGENDE: Erik Thorstvedt jubler for seier etter semifinaleseieren mot Arsenal i 1991.
SPURS-LEGENDE: Erik Thorstvedt jubler for seier etter semifinaleseieren mot Arsenal i 1991. Foto: Holm, Morten/NTB Scanpix

– Det er helt greit. Det er godt innafor. FA-cupen er nok veldig liten i forhold, så jeg stiller jo bakerst i køen der, ler han.

Thorstvedt senior var selv til stede på tribunen på Ullevaal, og fulgte nervøst med på sønnens kamp om å makte det han selv aldri lyktes med. Som Viking-keeper tapte han cupfinalen i 1984, men denne gang kunne han juble tårevått mens sønnen også stod med tårer i øynene og mottok hyllest etter kamp.

– Jeg var sykt nervøs på forhånd. Det var en kamp uten favoritter, ingen av lagene spiller veldig ballbesittende, det blir mye tut og kjør og litt tilfeldigheter rundt hvem som scorer det første målet. Det var en dårlig kamp, men det betyr veldig lite hvordan du vinner. Et drittmål, et straffespark eller en straffekonkurranse. Kontrasten mellom tap og seier betyr alt, sier 57-åringen.

Har slått tilbake etter nedtur: – Kunne ikke drømt om noe mer

For Kristians del ble cuptriumfen den ultimate revansje, etter at drømmen om en fotballarriere var i ferd med å svinne hen da han aldri fikk noe gjennombrudd i Stabæk. I stedet gikk turen tilbake til barndomsklubben, der han med stolthet nå står som norgesmester i sitt første år som seniorspiller.

– Det å være 20 år og vinne NM-gull og ha vært med å bidratt så mye i Viking, det er helt sykt. Jeg kunne ikke drømt om noe mer. Følelsene slippes ut også etter kampen her. Jeg klarer ikke å holde det tilbake. Det er utrolig stort, sier midtbanespilleren.

Også far Thorstvedt var rørt, og er imponert over det sønnen hans har fått til.

– Han begynte å spille i Viking da han var fem år, så det er klart at dette betyr noe. Og kontrasten er jo enorm. For to år siden gikk han og var frustrert og lei seg fordi unggutter som var yngre enn ham fikk trene med A-laget til Stabæk. Han var ute i kulden, og nå står han her to år senere og har vunnet cupgull, sier TV 2s fotballekspert.

Kristian Thorstvedt signerte for Viking etter at de mørkeblå hadde rykket ned fra Eliteserien i 2017, og ifølge faren var timingen perfekt. Stadig progresjon både for spiller og klubb har vært hovedingrediensene i suksessen.

– Jeg må få skryte av Bjarne Berntsen som gav ham en sjanse. Han så noe ingen andre så. Så har det nok vært bra for ham å starte i Obos-ligaen og spille seg inn der. Nå har han fått være med på oppturen som har vært både i byen og laget, og det har vært en veldig god match, sier den tidligere toppkeeperen.

Best i vest: – De andre er lillebrødre

Debutsesongen på toppnivå endte altså med 5. plass på tabellen - sju poeng foran vestlandsrivalene Brann - og cuptriumf mot fylkesrival FKH. Skal en tro yngste blad Thorstvedt er det de mørkeblå som nå har gjenerobret «best i vest»-tronen.

– Ja, nå er det i hvert fall ingen tvil. Nå er det vi som er sjefen og de andre som er lillebrødre, sier 20-åringen.

Og selv om han har et mål om å kunne svare på faren kontring og selv slå i bordet med en FA-cuptriumf en dag, er det liten tvil om at 20-åringen også er tålmodig og holder beina godt plantet inntil videre.

– Jeg sitter jo og ser på Premier League hver helg, så England er jo en liga jeg har lyst til å spille i. Enten det eller en annen topp-fem liga. Det er målet mitt. Men om det blir nå om to år eller sju år er ikke så viktig. Jeg har lyst til å nyte fotballen og spille i utlandet på et eller annet tidspunkt, sier han.

Ladet opp med Sons drømmemål

Lørdag ladet han opp til cupfinalen med å se favorittlaget - farens gamle klubb Tottenham - slå Burnley 5-0, blant annet etter det han omtaler som en «syk scoring» av Heung-min Son.

– Det gav meg litt boost, altså. Det gjorde det. Det var kjekt å sitte og se på, selv om jeg ikke har helt troen på Mourinho ennå. Men nå pleier jo jeg å være litt kritisk så tidlig, smiler Kristian Thorstvedt før han deretter gjør seg klar for å entre cupfinalens bankett som vinner.

Det er noe faren aldri har kunnet gjøre.

I Norge.