krever at 12-åring må ha egen inntekt:

Konstantinos (12) får støtte fra uventet hold

Konstantinos (12) og moren Johanna har fått troen på at de kan fortsette og bo sammen og feire jul i Norge etter overveldende støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte fredag at Konstantinos (12) må ha egen inntekt for at moren Johanna (44) skal få opphold i Norge.

Dette til tross for at moren har to jobber og ikke har noe problem med å forsørge familien.

– Jeg synes det høres ut som en veldig firkantet tolkning av regelverket. Det at man skal forsørge seg selv er veldig viktig, og at man følger opp det, men denne familien kan forsørge seg selv. Da mener jeg det burde vært mulig å finne praktiske løsninger, sier innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, til TV 2.

Johanna og hennes to sønner kom til Norge sammen med hennes eksmann for snart fire år siden. Han valgte å reise tilbake til Hellas i 2017.

De greske brødrene, som er EØS-borgere, trivdes med venner og skole. Johanna var i full jobb, og på grunn av dette så de ingen grunn til å flytte.

– Det er perfekt for oss her. Ungene gjør det supergodt på skolen, fortalte hun.

Kan bli splittet før jul

Johanna er opprinnelig fra Peru, og siden det også i Hellas tar årevis å få statsborgerskap, har hun fortsatt statsborgerskap fra Peru.

Sønnen Konstantinos er nøkkelen til opphold i Norge, fordi EØS-borgere har rett til å ha familien med seg, men UNE vil likevel ikke gi moren familiegjenforenig med sønnen.

Han må ha egen inntekt for å ha rett til å ta med familiemedlemmer etter EØS-regelverket, påstår UNE.

– Dersom man som EØS-borger ønsker å oppholde seg i Norge, og også ha familiemedlemmer her, så må man forsørge seg selv og eventuelt familiemedlemmer, uttalte avdelingsleder Marianne Granlund i UNE til TV 2.

Familiens advokat Felix Olivier Helle mener UNE feiltolker EØS-reglene når de nekter Johanna familiegjenforening med sønnen i Norge.

– Hvis barn skal kunne utøve rett til fri bevegelighet, da må foreldrene kunne bli med og forsørge dem.

Helgheim mener det er for drøyt å kreve at den 12 år gamle greske statsborgeren må ha egen inntekt for at moren skal få innvilget opphold i Norge.

– Det er veldig viktig å følge loven. Den har en intensjon om at ikke innvandrere skal bli en byrde for samfunnet, så det må man følge nøye, men her er intensjonen oppnådd i og med at familien kan forsørge seg selv, og da mener jeg man må få lempet til reglene så familien får bli, sier han.

–Urettferdig mot familien

Helgheim mener utlendingsmyndighetene bør være opptatt av helt andre forhold.

– Det er urettferdig at denne familien skal bli sendt ut. Tilreisende tiggere som ikke kan forsørge seg selv, og som ikke har lov til å være her, de blir ikke forfulgt, mens en familie som kan forsørge seg selv, som er i arbeid og som åpenbart ikke er et problem, må ut, sier han.

Frps innvandringspolitiske talsmann mener det må være bred politisk enighet om at EØS-reglene ikke kan forstås slik at barn må forsørge sine foreldre.

BLOGG-TIPS: Blant forslagene som har strømmet inn, er at Konstantinos lager sin egen abonnementsbaserte blogg. Det synes 12-åringen var en god idé.
BLOGG-TIPS: Blant forslagene som har strømmet inn, er at Konstantinos lager sin egen abonnementsbaserte blogg. Det synes 12-åringen var en god idé.

– Ja, jeg er ganske sikker på at hele det politiske Norge er enige om at intensjonen her er viktig: At man skal ikke kunne bli hvis man ikke kan forsørge seg selv. Men når man kan det, så må man lempe på regelverket, eller tolke regelverket slik at familien kan bli, sier han.

Johanna har fått beskjed om å reise ut av Norge innen 11. desember, men har fått nytt håp etter den enorme støtten hun og sønnene har fått at de stod fram i TV 2.

Frierbrev og julefeiring

Lørdag morgen samlet det seg folk utenfor huset deres med støtteerklæringer, og meldingene strømmer inn på Facebook.

– Jeg har mange henvendelser fra friere, sier hun og ler.

Sønnen har også mottatt tips til hvordan han kan oppfylle UNEs krav om at han må ha egen inntekt, blant annet om å lage en blogg med månedsbetaling.

– Jeg synes det er en fin idé, sier Konstantinos.

– Utrolige mengder mat

44-åringen, som er utdannet kokk, håper familien kan feire jul igjen i Norge, og sønnene gleder seg til å få mammas julemat på bordet.

– Hver jul lager hun utrolige mengder mat, ler sønnen Maximo.

– Vi planlegger at hele familien feirer jul sammen i år igjen, følger moren opp.