ERFARNE: Polfarerne Mike Horn og Børge Ousland er på en ekspedisjon som skulle ta dem tvers over Polhavet og til Svalbard via Nordpolen.
ERFARNE: Polfarerne Mike Horn og Børge Ousland er på en ekspedisjon som skulle ta dem tvers over Polhavet og til Svalbard via Nordpolen. Foto: Foto: Børge Ousland

Polfarerne om bord på skipet Lance

Børge Ousland og Mike Horn kom natt til søndag fram til skipet Lance, som skal frakte dem ut av Polhavet. Det har vært 87 tøffe dager, forteller polfarerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag møtte polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme, som har gått dem i møte på deres ferd mot skipet Lance, med det mål om å hjelpe polfarerne med proviant.

Litt over 24 timer senere er de fire polfarerne om bord på skipet Lance, skriver VG.

– Det er en veldig, veldig stor opplevelse for meg å komme hit. Det varmenge ganger underveis jeg trodde at vi ikke skulle klare det, sier Ousland til avisa.

Ousland og Horn har forlot Nome i Alaska med seilbåt 25. august og ankom iskanten 12. september. Siden har de gått på ski over isen i Polhavet via Nordpolen.

– Det er en fantastisk bra følelse å endelig komme i mål etter 87 dager på isen. Mesteparten av de i mørket med hodelykt. Jeg kan nesten ikke tro det. Det er helt utrolig, legger Ousland til.

Han legger til at han er ved god helse etter den ekstreme turen.

Dramatisk mot slutten

På den siste strekningen har polfarerne gått sammen med hjelperne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme. Tirsdag kveld la de ut fra forskningsskipet Lance for å møte Ousland og Horn på isen i Polhavet nord for Svalbard. Ousland og Horn begynte å gå tom for mat og brensel.

Det har vært ruskete vær og vanskelig is i området der de to lagene skulle møtes. Horn måtte fredag reddes opp fra en råk som var siste hinder før møtet med hjelperne. Børge Ousland forteller at han fryktet det verste.

– Det var thriller hver dag. Og dramatikk. I går gikk Mike gjennom isen og det var helt på hekta at det gikk bra. Sånn har det vært hele veien med mye dramatikk.

Lørdag kom meldingen om at de hadde møtt hverandre og at de hadde satt kursen mot skipet. Tidlig lørdag kveld kunne mannskapet om bord se hodelykten til polfarene et stykke ut på isen, skriver VG.

Tynn is

Tidligere lørdag kveld fortalte ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til TV 2 at skipet Lance ser lys fra polfarerne Mike Horn og Børge Ousland i horisonten.

Polfarerne som har forsøkt å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard, er nå få kilometer unna.

De har underveis i ekspedisjonen slitt med at isen er tynnere enn vanlig. Underveis har de også hatt problemer med ødelagt utstyr og frostskader.

Observerte isbjørn

Natt til lørdag møtte polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme, som har gått dem i møte på deres ferd mot skipet Lance, med det mål om å hjelpe polfarerne med proviant.

– De er estimert å være rundt ni kilometer unna. Det er spennende å se at det er noe som beveger seg der ute, sier Ebbesen.

Men ifølge ekspedisjonslederen er det fortsatt ikke klart når paret når frem til skipet Lance.

– Det kan skje midnatt, eller i morgen, sier Ebbesen.

Han opplyser også om at det er blitt observert tre isbjørner ved skipet.