Kommentar

Bredal Oftedal skal ikke sitte halve kampen på benken

Bredal Oftedal skal ikke sitte halve kampen på benken

Norge har to spillere man er helt avhengige av. Da kan de ikke sitte på benken.

«Et vinnerlag vinner ikke alltid, men et vinnerlag kommer alltid tilbake!»

De norske jentene har alltid løftet seg etter at de har fått en på trynet. Og nå er det absolutt tid for å komme tilbake.

Norge kunne med seier over Nederland lagt veien til semifinale åpen for seg selv, men kollapsen i andre omgang sørget for at det nå er «vinn eller forsvinn» i mellomspillet. Med tre seirer så er man i semifinale. Så heldigvis ligger skjebnen i egne hender.

Og nå er det tid for å lære.

Thorir Hergeirsson har tatt selvkritikk for tapet. Først og fremst for at han ikke byttet målvakt tidligere, og fikk Silje Solberg tilbake i målet.

Han er bortskjemt med alltid å ha minst to målvakter i verdensklasse med seg i mesterskap. Det har han ikke nå. Andrea Austmo Pedersen har potensial til å bli en målvakt som kan viderebringe den stolte norske målvaktstradisjonen, men i dette VM er hun med som lærejente. Da skal ikke Solberg sitte mer på benken enn hun absolutt må. Hvis ikke Austmo Pedersen stenger målet, så skal Solberg på banen igjen etter en liten pause.

Og det er en del andre ting landslagssjefen helt sikkert har sett at han kunne gjort annerledes. For han må nok ta en stor del av ansvaret for at det ble tap.

Et av suksesskriteriene for håndballjentene har vært lagledelsens evne til å bruke hele troppen, og sørge for at de sentrale spillerne får hvile nok til å være på topp når det skal avgjøres.

Men det Hergeirsson må ta innover seg er at han nå mangler åtte sentrale spillere. Det gjør at det er større forskjeller i troppen. Da er man mer avhengige av enkeltspillere enn man ellers har vært.

Stine Bredal Oftedal scorer ni mål på 13 skuddforsøk mot Nederland, men hun sitter 29 av 60 minutter på benken. Greit at hun i perioder sitter på benken i forsvar, men hun er den eneste bakspilleren i verdensklasse i troppen. Da må hun stå på banen store deler av tiden i de tøffe kampene. Til sammenligning spilte Nederlands Estavana Polman 45 minutter, og var på sitt beste mot slutten av kampen.

Det er veldig lett å være etterpåklok, men Norge med og uten Bredal Oftedal på banen er to helt forskjellige lag. Periodene hun sitter på benken taper Norge med fem mål.

På håndballspråket snakker vi ofte om å «drepe kampen» tidlig. Det tror jeg Norge kunne gjort mot Nederland dersom Hergeirsson hadde latt Bredal Oftedal stå på banen i første omgang. Hun var veldig dominerende da hun ble tatt av banen, og det var ikke godt angrepsspill som gjorde at man rykket fra igjen da Nederland hadde knappet ned Norges ledelse fra fire til ett mål.

Om Hergeirsson vil ha en annerledes playmaker på banen, så er det ikke en dum tanke å ha både Bredal Oftedal og Marta Tomac på banen. La Tomac styre spillet og la Bredal Oftedal få utfordre med fintene sine i venstreback.

Norge er avhengige av Bredal Oftedal og Solberg for å nå målet om OL-kvalifisering, og helst medalje. Men da må de sitte minst mulig på benken. Det er ikke noe poeng å spare Bredal Oftedal til kamper man risikerer ikke å komme til fordi hun blir spart.

LES OGSÅ: Dette er verdens 50 beste håndballspillere

Hergeirsson åpner nå for å få Helene Gigstad Fauske på banen mot Danmark. Fordi hun er flink til å angripe rommet utenfor motstanders nest ytterste forsvarsspiller.

For konklusjonen mot Nederland var at man gikk seg fast i midten, og fikk ikke angrepet dette rommet. På benken satt de to sidebackene som er flinkest til å gå utover i banen. Fauske og Stine Skogrand.

At Hergeirsson nå åpner for å slippe løs Fauske, betyr at han ser at han trenger et alternativ til Emilie Hegh Arntzen i venstreback. Der har han Ingvild Bakkerud, men det er bare en litt svakere versjon av Hegh Arntzen. Fauske er en annerledes spiller, som kan gi Norge et annet spill når hun er på banen.

Jeg håper også vi får se mer av Skogrand. Hun er den av høyrebackene som har spilt klart minst, men hun har vært god de gangene hun har fått sjansen. Hun har et større register å spille på enn Silje Waade og Moa Högdahl, og virker å være i form. Hun fikk et angrep på banen mot Nederland, og gjorde akkurat det Hergeirsson etterlyste fra de to andre i 59 minutter.

Det viktigste Norge gjør nå er å lære av sine feil og glemme kampen mot Nederland. Det er ingen som er mer selvkritisk enn Hergeirsson. Det fremstår kanskje ikke sånn når han blir intervjuet, men når han kommer for seg selv så går det mange tanker rundt i hodet hans om hva han kunne gjort annerledes.

Men få er proffere enn islendingen. Lørdag morgen var Nederland-kampen glemt og alt fokus på Danmark. Sammen med trener- og videoteamet er planen for hvordan Danmark skal slås klekket ut. Og jeg er overbevist om at vi får se et veldig tent norsk lag.

For det er typisk norsk å være god. Og de norske håndballjentene spiller veldig sjelden to svake kamper på rad. Det skal danskene få merke.

Lik på Facebook