OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene på Lillehammer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OVERLEGEN: Therese Johaug knuste konkurrentene på Lillehammer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ny maktdemonstrasjon av Johaug: – Hadde vunnet selv med majones under skiene

Therese Johaug innfridde det gigantiske favorittstempelet da hun knuste konkurrentene på kvinnenes skiathlon på Lillehammer. Heidi Weng ble nummer tre.

Johaug var overlegen konkurrentene, og i mål var hun godt over minuttet foran nærmeste konkurrent Jessica Diggins. Heidi Weng ble nest beste nordmann på en tredjeplass.

Svenskene mener hun kunne smurt skiene med nesten hva som helst og likevel vunnet på Lillehammer.

Det er i avisen Aftonbladet Johaugs seier omtales på en uvanlig måte.

– En slik idrettsutøver kan ikke tape, ikke i så tøffe løyper, ikke engang om hun hadde smurt skiene med majones, skrev avisen i en lengre artikkel.

– 31-åringen falt teatralsk over mållinjen. Dette var årets minst dramatiske øyeblikk. Alle hadde i flere dager visst hva som kom til å hende.

Vinneren selv mente hun gikk et perfekt løp.

– Ja, jeg følte det. Jeg klarte å finne den tekniske flyten fra start, og gjør det jeg hadde bestemt meg for, og med gode ski og god form kommer man langt, sier Johaug til TV 2.

31-åringen trengte ikke ta ut alle kreftene i den 15 kilometer lange løypa.

– Jeg gikk ikke i kjelleren, det gjorde jeg ikke. Jeg prøvde å tilpasse meg de sekunderingene jeg fikk. Jeg er veldig fornøyd med rennet og formen jeg har i dag.

– Er det ensomt å gå alene i front så lenge?

– Det er det ikke, men jeg kjenner at jeg må være litt på hugget når jeg hører at jeg leder med litt. Da må man passe på at man ikke sovner, sier verdenscup-lederen.

Hun tror ikke hun kommer til å være like suveren utover i sesongen.

– Jeg er ganske sikker på at det kommer til å bli mye jevnere etterhvert, og særlig når Tour de Ski starter. Jeg vet det kommer til å bli spenning.

Startet hardt

31-åringen var storfavoritt i et løp der flere av de antatt største konkurrentene ikke stilte til start, og tok som ventet teten ut fra start. Allerede ved passering 2,4 kilometer var verdenscup-lederen 13,6 sekunder foran konkurrentene.

Johaug fortsatte å øke, og ved skibyttet etter 7,5 kilometer lå hun godt over halvminuttet foran de nærmeste konkurrentene, der blant andre Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng hang godt med.

– Det er selvfølgelig ingenting å gjøre med henne i dag heller, sa NRKs Torgeir Bjørn da Johaug fortsatte å øke ledelsen etter skibyttet.

Bak Johaug gikk det tyngre for Uhrenholdt Jacobsen, som måtte slippe Heidi Weng og Jessica Diggins da de gikk fra resten av gruppa bak suverene Johaug.

Suverene Johaug fortsatte å øke ledelsen, og i mål var hun hele 1,08 foran nærmeste konkurrent.

– Jeg prøvde å holde følge med deg, men så bare: «Bye, bye!», sa Jessica Diggins til Johaug da de møttes over målstreken.

Diggins stakk fra Weng med en drøy kilometer igjen, og sikret dermed andreplassen. Weng ble nummer tre, snaut elleve sekunder bak Diggins. Uhrenholdt Jacobsen ble nummer fem.

Verdenscupdebutanten Helene Marie Fossesholm fikk en tøff andrerunde og gikk inn til 18.-plass etter å ha gått seg opp flere plasseringer på sisterunden.

(©NTB/TV 2 Sporten)