PUNGER UT:Energileverandøren PG&E har inngått et forlik på 13,5 milliarder dollar til ofrene etter skogbranner som herjet i California i årene fra 2015 til 1018, opplyser selskapet fredag.
PUNGER UT:Energileverandøren PG&E har inngått et forlik på 13,5 milliarder dollar til ofrene etter skogbranner som herjet i California i årene fra 2015 til 1018, opplyser selskapet fredag. Foto: Foto: Jeff Chiu/ AP/ NTB scanpix

Strømleverandør må ut med 120 milliarder etter skogbranner

Energiselskapet Pacific Gas and Electric (PG&E) har inngått et milliardforlik etter deres utstyr forårsaket flere dødelige branner i California.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forliket på 13,5 milliarder dollar, drøyt 120 milliarder kroner, skal dekke alle de største søksmålene mot selskapet etter flere dødelige og ødeleggende skogbranner som herjet delstaten California i 2015 til 2018.

Flere titalls døde

Forliket må fremdeles godkjennes av domstolen og må også vurderes opp mot konkursbeskyttelsen som selskapet står under.

Flere titall mennesker døde, og flere tusen hus brant opp i flere skogbranner som rammet California i 2015, 2017 og i fjor. Det er slått fast at flere av brannene oppsto som følge av feil og dårlig vedlikeholdt utstyr tilhørende PG&E.

Frykter konkurs

Skadene ble estimert til å koste om lag 30 milliarder amerikanske dollar, drøyt 274 milliarder norske kroner, men PG&E sa at det ville gå konkurs dersom selskapet ble dømt til å betale ut en slik sum. I stedet fikk selskapet konkursbeskyttelse mens et utkast til et realistisk forlik ble laget.

Med resultatet som er lagt på bordet nå, vil trolig PG&E kunne fortsette som strøm- og energileverandør i California og samtidig betale ofrene for brannene en viss sum.

– Helt fra starten av denne prosessen har vårt viktigste mål vært å få skogbrannofrenes skader kompensert, særlig for enkeltindivider. Vi ønsker å hjelpe våre kunder, våre naboer og venner som ble berørt av disse tragiske brannene, sa administrerende direktør Bill Johnson i en uttalelse fra PG&E fredag.