Skogbrannen i Australia «for stor til å slukkes»

Brannen som for øyeblikket herjer nord for Sydney kan ikke slukkes, sier det australske brannvesenet. Lørdag er det 95 aktive branner utenfor millionbyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brannvesenet omtaler det som en «megabrann» og flammene strekker seg over et område på 60 kilometer nordvest for Sydney.

«Megabrann»

Natt til lørdag er flammehavet kun en times kjøretur unna Australias mest befolkede by, som er dekket i tykk røyk. De store røykmassene fører til helseproblemer for en rekke innbyggere, ifølge BBC.

Brannvesenet oppfordrer nå flere beboere om å evakuere umiddelbart.

– Hvis eiendommen din ikke er forberedt på skogbrannsesongen og du ikke er i stand til å forsvare eiendommen din om en brann nærmer seg, må du evakuere med en gang, er den klare beskjeden fra brannvesenet i Ingleburn, sør for Sydney.

En rekke mindre branner har det siste døgnet slått seg sammen og former nå hva myndighetene kaller «megabrannen Gospers Mountain».

Brannhelikopter styrtet

Klokken 12 på formiddagen lokal tid, altså 02.00 i Norge, var det mer enn 95 aktive branner. Halvparten av disse er ikke under kontroll, skriver brannvesenet på Twitter.

Mer enn 2200 brannmenn jobber med slukningsarbeidet.

Under slukningsarbeidet natt til lørdag norsk tid, styrtet et brannhelikopter langs kysten av New South Wales. Piloten var den eneste ombord i helikopteret, og kom uskadd fra ulykken. Det skriver The Guardian.

Helikopterstyrtet tvang nødetatene til å strande alle andre brannhelikoptre til årsaken bak ulykken er klar.

KJEMPER: Brannmenn i New South Wales kjemper i vanskelige forhold.
KJEMPER: Brannmenn i New South Wales kjemper i vanskelige forhold. Foto: AAP Image/Dan Himbrechts/via REUTERS

Umulige forhold

Lørdag er det temperaturer opp mot 40 grader flere steder i New South Wales og Queensland. Forholdene forventes å forbedres søndag, et kjærkomment avbrekk for brannvesenet.

– Disse brannene er for store til at vi kan slukke dem. De vil bare fortsette å brenne til forholdene bedrer seg, og da vil vi gjøre hva vi kan for å kontrollere dem, sier leder i New South Wales brannvesen Rob Rogers.

Redningsmannskap fra Canada ankom Sydney fredag, og vil sammen med amerikanske brannmenn bistå i slukningsarbeidet.

Siden oktober har skogbranner tatt livet av seks mennesker og ødelagt med enn 700 hjem over hele Australia.