Oslo 20191122. 
SV-leder Audun Lysbakken taler til landsstyret i Oslo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20191105. 
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) etter redegjøringen i Stortinget i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

pleiepenger:

Regjeringen gjorde store endringer i 2017 – nå har de snudd på nesten alt

Opposisjonen er ikke nådig i sin kritikk mot regjeringens arbeid på den mye omtalte pleiepengeordningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2017 gjorde regjeringen flere omfattende endringer i pleiepengeordningen, en ordning foreldre med alvorlig syke barn går på dersom de må være borte fra arbeid, fordi barnet trenger omsorg og pleie hele tiden.

Endringene innebar blant annet:

Foreldre mistet retten til pleiepenger på dagen dersom barnet døde.

Det ble innført en tidsbegrensning på fem år for for å motta pleiepenge.

Foreldre mistet retten til pleiepenger dersom barnet gikk i tilsynsordninger som skole og barnehage.

Men i løpet av det siste året har regjeringen snudd på samtlige punkt.

– Alt for lang tid

Ap-politiker og medlem i arbeids- og sosialkomiteen, Elise Bjørnebekk-Waagen mener det har tatt regjeringen alt for lang tid å innse at konsekvensene av deres politikk har rammet familier i en vanskelig situasjon brutalt.

– Mange tydelige stemmer har hatt behov for endringer i pleiepengeordningen. Det burde være en selvfølge at vi i fellesskap stiller opp når livet blir snudd på hodet, og du må være der for barnet ditt, sier Ap-politiker og medlem i arbeids- og sosialkomiteen, Elise Bjørnebekk-Waagen til TV 2.

Det er en oppfatning statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet, Guro Angell Gimse (H), er helt uenig i.

– Bjørnebekk-Waagen og Arbeiderpartiet spinner seg vekk fra det faktum at den rødgrønne regjeringen, i løpet av sine åtte år ved makten, knapt løftet en finger for å bedre pleiepengeordningen. I motsetning til denne regjeringen, ga ikke Ap de varig syke barna pleiepenger. Det rammet svært mange familier i en vanskelig situasjon, sier Angell Gimse til TV 2.

UENIG: Statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet Guro Angell Gimse stiller seg uforstående til kritikken fra Arbeiderpartiet.
UENIG: Statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet Guro Angell Gimse stiller seg uforstående til kritikken fra Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen

Statssekretæren sier at deres utvidelse av ordningen har ført til at om lag tre ganger så mange familier i dag får pleiepenger, sammenlignet med da Ap styrte landet.

– Kastet ut i usikkerhet

SV-leder Audun Lysbakken er heller ikke nådig i sin kritikk mot regjeringen.

– Etter massivt press fra de som er berørt av pleiepengeordningen har endelig regjeringen snudd sin innstrammingspolitikk. Vi har måttet hale og dra regjeringen hver eneste skammelige meter de har måttet flytte seg i denne saken, sier Lysbakken til TV 2.

Han mener endringene som ble gjort i 2017 var helt feil.

– Mange familier ble kastet ut i usikkerhet og man ble bekymret over hvor lenge man kunne få pleiepenger. Disse familiene var allerede i en veldig vanskelig situasjon, og endelig kan mange av disse nå få den forutsigbarheten og tryggheten de trenger, sier SV-lederen.

I november annonserte barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad at de gjør flere endringer i ordningen som gikk på at foreldre mister retten til pleiepenger på dagen dersom barnet dør.

Endringen vil tre i kraft allerede fra 1.1.2020. Det mener Bjørnebekk-Waagen bare skulle mangle.

– Det er bra at vi igjen får på plass en overgangsordning. Her har regjeringen rotet det til, og da skulle det bare mangle at dette ryddes opp i raskt, sier hun.

– Endret ved en feil

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener pleiepengeordningen som regjeringen arvet fra de rødgrønne partiene var alt for dårlig, og at de i 2017 utvidet ordningen slik at langt flere familier fikk rett til pleiepenger.

– I 2013, da vi overtok, var det 9362 mottakere av pleiepenger. I 2018 var tallet økt til 28133 mottakere. Etter utvidelsen har vi fått tilbakemeldinger fra brukere og Stortinget, som har ønsket seg ytterligere endringer. Det har vi valgt å lytte til. For oss er det viktigste at familier med alvorlig syke barn sikres best mulig hjelp, sier Hauglie til TV 2.

Statsråden innrømmer at endringen som ble gjort i 2017, som førte til at foreldre mistet pleiepenger på dagen dersom barnet døde, ble gjort ved en feiltakelse.

– Vi foreslår nå å gjeninnføre ordningen. I tillegg foreslår vi å innføre en helt ny ordning, der de som ikke har mottatt fulle pleiepenger sammenhengende i tre år, vil få det i seks uker etter at barnet dør. I motsetning til før vil altså nå alle pleiepengeforeldre som mister et barn få støtte, sier Hauglie.

SV mener imidlertid at denne ordningen forskjellsbehandler foreldre, og har fremmet et forslag om at alle skal motta pleiepenger i tre måneder etter barnets død, uansett hvor lenge man har mottatt støtte.

Forslaget skal stemmes over i Stortinget på onsdag.