Kumamoto, Japan  20191206. 
Landslagssjef Thorir Hergeirsson  under  VM kampen mellom Nederland og Norge
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kumamoto, Japan 20191206. Landslagssjef Thorir Hergeirsson under VM kampen mellom Nederland og Norge Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud

Norsk mareritt: – Nå fikk vi en på tygga

Nederland ble for sterke i andreomgang.

Nederland-Norge 30-28 (14-18)

Anført av Stine Bredal Oftedal tok Norge kommandoen mot Nederland, men i andreomgang leverte ikke de norske jentene som tidligere i mesterskapet.

Dermed endte det med 28-30-tap for Nederland og et skudd for baugen med tanke på VM videre.

– Vi slapp oss ned litt over hele linja. Vi spilte litt dårligere i angrep, var litt dårligere på returløp og litt svakere i forsvar enn vi var i første omgang. Det var det lille Nederland trengte for å ta oss igjen og få ledelse i tillegg. Det var en svak andreomgang, sier Kari Brattset Dale til TV 2.

– Jeg er mest skuffet over at vi ikke klarte å snu deg igjen. At kamper mot så gode lag varierer, det må man egentlig regne med, men at vi ikke klarer å snu det til vår favør igjen, det liker jeg ikke, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Etter pause sluttet Silje Solberg å redde og andrekeeper Andrea Austmo Pedersen klarte ikke få den innflytelsen hun måtte for at Norge skulle kjempe seg tilbake.

Men det var ikke bare et keeperproblem.

– Det var en god førsteomgang, men andreomgangen er langt under pari. Forsvaret sprakk opp, Nederland kjørte tempo og får ikke keeperredningene vi trengte, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Det er tydelig at frustrasjonen brer seg.

Landslagssjefen var heller ikke fornøyd.

– Nå fikk vi en på tygga, det gjorde vi, sier Thorir Hergeirsson til TV 3.

– Vi sliter i begge ender i andre omgang, vi må være ærlig på det. De som lykkes i første omgang får det kanskje ikke like godt til i andre, og når det snører seg til fremover blir det for mye inn i midten. Det blir litt stress. Vi forsøker å bytte spillere og spill uten at vi helt får treff på det. Så tar vi kanskje litt av det med oss bakover, fortsetter han.

– Gjør det enda mer bittert

Dermed er Norges gode rekke mot Nederland brutt.

Det er sjette gang på rad de møtes i et mesterskap. Norge har vunnet de fem foregående. Siste tap var i VM i 1999. Trøsten får være at det var et VM som endte med gull.

Tapet betyr at Norge går inn i hovedrunden med to poeng, mens Nederland, som begynte så dårlig mot Slovenia går inn med full pott - som eneste lag.

– Det gjør det enda litt mer bittert at vi har mistet den lille muligheten til forsprang, men det er helt opp til oss. Kanskje dette kan være en liten vekker og vi kan være enda mer skjerpa de neste kampene, sier Brattset Dale.

– Det er fint for oss at det har vært litt poengdeling på den andre siden. Utrolig irriterende at det er Nederland med fire og ikke oss, men det betyr vel at vi må vinne det som er, sier Silje Solberg til TV 2.

– Jeg er så stolt

For Nederland var stemningen en annen, og keeperhelten møtte TV 2 med det bredeste gliset i Aqua Dome.

– Det var helt fantastisk, du ser det kanskje på smilet mitt. Jeg er så stolt over laget og virkelig glad, sier Tess Wester til TV 2.

– Dere feiret nesten som dere vant hele mesterskapet?

– Hehe, ja, det var kanskje fordi vi har tapt så mange finaler mot dem. Det var en spesiell kamp for oss. Det er så fint å føle hvordan hele laget kjemper for hverandre. Vi spilte virkelig bra i andre omgang, sier den nederlandske keeperen.

Med to lag som er glad i å løpe, ble det ett helt annet tempo enn i de tidligere VM-kampene foran et langt større publikum enn det Aqua Dome i Kumamoto tidligere har hatt under Norges matcher.

De norske jentene har slitt med å komme gang med kampene tidligere i mesterskapet, men denne gangen tok de kommandoen.

Det var ikke feilfritt, men etter 12 minutter stod det 9-4 etter Stine Bredal Oftedals fjerde mål i kampen. Et angrepsspill som til tider gikk i stå pluss varierende avslutninger.gjorde at Nederland hentet seg inn til ett mål bak.

Til pause hadde imidlertid tre raske fra Silje Waade bidratt til at Norge ledet relativt komfortable 18-14. Det skulle ikke være komfortabelt lenge.

Slet

Andreomgang startet rufsete fra begge lag, men Norge slet mest. Offensivt fungerte det ikke, og Silje Solberg klarte ikke å stenge buret. Norge satte inn Andrea Austmo Pedersen i målet, men hun kunne ikke hindre at Nederland kom ajour på 23-23. Ti minutter før slutt ledet Nederland for første gang i kampen: 26-25.

Derfra og ut klarte aldri Norge å knipe seg inn på.

Etter Koreas uavgjort mot Tyskland vil ingen lag fra gruppe B heller ta med seg frie poeng dit. Det er i det minste godt nytt for Norges muligheter videre.