Maksim «Aqua» Yakubets har en forkjærlighet for luksusbiler i neonfarger. Torsdag ble han av amerikanske myndigheter tiltalt for to internasjonale hackingangrep av banker.
Maksim «Aqua» Yakubets har en forkjærlighet for luksusbiler i neonfarger. Torsdag ble han av amerikanske myndigheter tiltalt for to internasjonale hackingangrep av banker. Foto: NCA

– Han er en av verdens verste cyberkriminelle

Nettverket beskrives som den mest ødeleggende cyberkriminelle gruppen i verden. Lederen er mest kjent for sine Lamborghinier, løveunger og hauger med kontanter.

Medlemmene av den russiske organisasjonen «Evil Corp» har veltet seg i ofrenes penger i flere år. Gjennom hacking av små og store bedrifter har de svindlet til seg gigantbeløp, og anses som en av verdens verste cyberkriminelle grupper, skriver Reuters.

Lever i luksus

Det anslås at de har hacket til seg 100 millioner dollar. Det vil si nesten én milliard norske kroner.

Lederen, Moksim Yakubets (32), kjører en spesialbygget Lamborghini med et personlig bilskilt på russisk som oversettes som «Tyv», og han brukte over tre millioner kroner på bryllupet sitt i 2017, ifølge National Crime Agency (NCA)

Når Yekubets ikke kjører dyre Lamborghinier, lar han seg gjerne avbilde med løveunger eller hauger av kontanter. FOTO: NCA
Når Yekubets ikke kjører dyre Lamborghinier, lar han seg gjerne avbilde med løveunger eller hauger av kontanter. FOTO: NCA

Han bor i Russland og lever et ekstravagant liv. Nettverket organiseres fra kafekjellere i Moskva, og de står bak en rekke skadelig programvare som er plantet ut hos banker og bedrifter siden 2009.

«Evil Corp» har også drevet med såkalt utpressingsprogramvare og gisselprogramvare. Det er programvare som tar filene dine som «gissel», og gis kun tilbake mot løsepenger.

Internasjonalt etterlyst

Den internasjonale operasjonen for å slå ned på nettverket er et samarbeid mellom NCA, BRI og National Cyber Security Centre.

Torsdag i forrige tok amerikanske myndigheter ut tiltale mot Yakubets. De mener de kan bevise at han sto bak to internasjonale hackerangrep mot internasjonale banker. Han er internasjonalt etterlyst, og hans økonomiske transaksjoner er sperret.

Forlater han Russland, er det stor sjanse for at han pågripes, skriver NCA.

– Yakubets er en kriminell av det 21. århundre, sier assisterende regjeringsadvokat i USA, Brian Benczkowski.

Yakubets har også arbeidet for den russiske etterretningstjenesten FSB, ifølge amerikanske myndigheter. Jobben hans var å stjele hemmeligsstemplede dokumenter på vegne av etterretningen.

Til tross for dette har russiske myndigheter vært behjelpelig med å spore opp hackerne, ifølge FBI.

Yakubets høyre hånd, Igor Turashev (38), er også tiltalt. Han har angivelig vært gruppens tekniske administrator.

Britiske myndigheter opplyser at åtte medlemmer av nettverket allerede er dømt i Storbritannia.