FORLENGER: Svenske Lagerbäck forlenger med landslaget og blir sittende i sjefsstolen.
FORLENGER: Svenske Lagerbäck forlenger med landslaget og blir sittende i sjefsstolen. Foto: Jure Makovec

Lagerbäck forlenger som norsk landslagssjef

Lars Lagerbäck fortsetter som norsk A-landslagstrener i fotball. Han vil være 74 år og vel fire måneder når fotball-VM i 2022 starter.

Det bekrefter NFF i en pressemelding fredag morgen.

Svensken overtok jobben etter Per-Mathias Høgmo 1. februar 2017, og resultatene har blitt bedre etter at veteranen Lagerbäck overtok.

Assistenttrener Per Joar Hansen forlenger også kontrakten sin, og blir med videre sammen med Lagerbäck.

Tillit

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen sier at dette er riktige veien å gå for landslaget.

– Dette var som ventet. Signalene som har kommet fra han, NFF og spillerne har vist at dette var et samarbeid som skulle fortsette. Det er bra, for nå har han fått tid til å bli godt kjent med laget. Spillerne har tillit til han, og det er viktig for fortsettelsen. Selv om vi bare slo Færøyene og Malta i kvalikken, så vil dette laget vokse videre, slår Mathisen fast.

Norge kom seg ikke til EM direkte via kvalifiseringen. Der tok Spania og Sverige de to plassene fra den norske gruppen.

Kontinuitet

En ny trener hadde betydd en helt ny start, det tror ikke Mathisen hadde vært gunstig for landslaget.

– Han har en spennende tropp, med flere unge spillere som er blitt viktige for laget. Jeg tror vi blir med i et EM eller VM-sluttspill snart, og da er det bra at vi ikke går inn med en ny trener. Det hadde restartet hele prosessen. Kontinuitet er viktig så lenge spillerne er fornøyde og en bra løsning for han og det norske landslaget, sier Mathisen.

Mathisen trekker frem Joshua King som et eksempel på spillere som virkelig har blomstret under Lagerbäck sin ledelse.

– King hadde tidligere ikke nådd toppnivået sitt på landslaget, men han har tatt store steg under Lagerbäcks ledelse, og det nyter laget godt av.

Trives som landslagssjef

– Med en positiv arbeidsgiver, støtteapparat og spillertropp var det vanskelig å si nei. Jeg trives veldig bra i jobben som norsk landslagssjef, og fotballmessig er det en spennende og lovende gruppe som har store muligheter for å fortsette utviklingen. Målet er å kvalifisere oss for EM-sluttspillet og deretter VM-sluttspillet i 2022, sier Lagerbäck i pressemeldingen.

Helt til juni var Lagerbäck så godt som krystallklar på at han ikke ønsket å forlenge kontrakten som løp til sommeren 2020. Han mente at alderen delvis diskvalifiserte ham.

– Selv om jeg trives veldig godt, vil jeg bli veldig overrasket om jeg fortsetter etter neste sommer. Jeg må se meg selv i speilet og innse at jeg begynner å bli ganske gammel, sa Lagerbäck under en pressekonferanse på Færøyene.

Ny kurs

Men utover høsten begynte signalene å endre seg. Lagerbäck var ikke like kategorisk da spørsmålene igjen dukket opp.

Spillerne gikk stadig oftere ut med støtteerklæringer og rosende ord. Det sjarmerte Lagerbäck og var trolig grunnen til at han snudde.

Unge fremadstormende stjerner som Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge ga ham også ekstra kvalitet i troppen.

I oktober etterlyste svensken en avklaring fra fotballforbundet.

– Jeg skal svare når jeg får et konkret spørsmål, og jeg vet ikke om jeg får det. Dette ligger hos andre enn meg. Vi har ikke pratet konkret om det, men jeg vet at de som bestemmer i fotballforbundet, sikkert ønsker å avklare sånt så tidlig som mulig, sa Lagerbäck den gangen.

Rutine

Lagerbäck har tidligere uttalt at «å være fotballtrener er det eneste jeg kan». Talentet hans har gitt ham suksess i Sverige, Island og Nigeria tidligere.

Dersom Lagerbäck fører Norge til VM i 2022, vil han være 74 år, fem måneder og seks dager gammel når mesterskapet starter.

Norge spiller mot Serbia på Ullevaal i UEFAs Nations League i mars. Seier der gir «finale» samme sted mot enten Skottland eller Israel noen dager senere. Sluttvinneren får EM-billett.

Norges A-landslag for menn har ikke vært med i et sluttspill siden EM i 2000.

(©NTB)