HENRETTET: Blinde Hall ble henrettet natt til torsdag, dømt for et drap begått for 28 år siden
HENRETTET: Blinde Hall ble henrettet natt til torsdag, dømt for et drap begått for 28 år siden Foto: AP Photo/Politiet

Blinde Lee Hall (53) henrettet etter omdiskutert dom

Natt til fredag norsk tid ble Lee Hall (53) henrettet i delstaten Tennessee. Den blinde mannen var dømt til døden for det brutale drapet på eks-kjæresten i 1991.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hall ble erklært død klokken 19.26 lokal tid, ved høysikkerhetsfengselet i delstatshovedstaten Nashville.

Historisk henrettelse

Etter eget valg ble Hall henrettet ved bruk av den elektriske stol fremfor giftsprøyte, som er Tennessees foretrukne henrettelsesmetode. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Han ble dermed den andre blinde fangen som henrettes i USA siden landet gjeninnførte dødsstraff i 1976.

Da Hall ble dømt til døden på 90-tallet, hadde han fremdeles synet i behold.

Ifølge Halls advokater mistet han synet som en følge av grønn stær, en sykdom advokatene mener han ikke fikk tilstrekkelig behandlet i fengselet.

Ba om utsettelse

Halls advokater har lenge forsøkt å stanse henrettelsen. Forsvarerne mener et av jurymedlemmene som var med å avsi dommen var inhabil.

Under juryutvelgelsen før rettssaken var det kvinnelige jurymedlemmet ikke åpen om at hun hadde blitt mishandlet av sin tidligere ektemann, noe hun i ettertid har erkjent.

Halls advokater mener dette frarøvet deres klient retten til en upartisk jury, og krevde derfor at henrettelsen ble utsatt.

Etter å først ha henvendt seg til domstoler på delstatsnivå, ba Halls advokater amerikansk høyesterett om å stanse henrettelsen.

– Med mindre de føderale domstolene griper inn, vil Tennesse bli den første staten i moderne historie som henretter en mann med elektrosjokk. Det er en trist dag for rettferdighet i Tennessee, sa Halls advokat Kelly Gleason før henrettelsen.

Mindre en time før henvendelsen fastslo USAs høyesterett at de ikke ville gripe inn, og henrettelsen gikk som planlagt.

Brutalt drap

Hall var dømt for å ha drept eks-kjæresten Traci Crozier (22), i 1991. Ifølge rettsdokumenter kastet Hall en brennende bensinkanne inn i bilen Crozier satt i, etter hun hadde gjort det klart at hun ville forlate ham. Crozier døde på sykehuset dagen etter.

Medlemmder av Croziers familie, inkludert hennes søster Staci Wooten, var tilstede under henrettelsen torsdag.

– Forhåpentligvis vil slutten på dette monsterets liv gi litt fred til alle som har måtte lide gjennom disse 28 årene uten min vakre søster, sa Wooten etter henrettelsen.

– Mennesker kan lære seg tilgivelse og kjærlighet, og vil gjøre verden til et bedre sted, sa Hall da han ble bedt om å avgi sine siste ord.