Tror Trump kan tjene på tynnslitt tillit til media

TRUMPS VERDEN (OSLO:) De politiske skillelinjene i USA er tydeligere enn noensinne, noe som også setter sine spor i amerikanske medier. Eksperter mener Trump kan tjene på det polariserte mediebildet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å si at det politiske klimaet i USA er splittet vil være en underdrivelse. Om ikke lenge har president Donald Trump tilbragt tre år i Det Hvite Hus, og tiden har vært preget av krasse ytringer fra både demokrater og republikanere.

Høylytt opposisjon

Det polariserte klimaet setter sine spor også i amerikanske medier, hvor TV-skjermer og avisspalter fylles opp av Donald Trump.

Det polariserte mediebildet var tema under torsdagens Trumps Verden, hvor TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen fikk besøk av VG-journalist Anders Giæver.

Se Trumps Verden gratis på TV 2 Sumo!

I perioden 2008 til 2011 var Giæver VGs USA-korrespondent, og journalisten mener det polariserte mediebildet har preget USA over lengre tid.

LANGVARIG: Giæver mener den amerikanske splittelsen begynte under president Bill Clinton
LANGVARIG: Giæver mener den amerikanske splittelsen begynte under president Bill Clinton Foto: Susan Walsh/AP

– Det begynte på 90-tallet med Bill Clinton, og etter det har man hatt en splittelse hvor opposisjonen aldri har godtatt den sittende presidenten, sier Giæver.

Han peker på hvordan republikanerne stilte Clinton for riksrett etter Lewinski-skandalen, før demokratene tok George W. Bush sin valgseier til høyesterett.

– Så var det Barack Obama som smuglet inn fra Kenya og ikke hadde ordentlig pass, og nå er det altså Donald Trump som havner for riksrett igjen, sier Giæver.

Støtter republikanerne i tykt og tynt

Den tidligere USA-korrespondenten mener det er én amerikansk medieaktør som skal ha mye av æren for dagens splittede medielandskap.

– Den splittelsen som er i det amerikanske folket ble ikke tydeliggjort før Fox News dukket opp. Det var noen konservative aviser, men ingen som var like innflytelsesrike som Fox, forteller Giæver.

Han peker på hvordan TV-kanalen konsekvent fremmer høyresiden i amerikansk politikk, uavhengig av hvem som måtte styre det republikanske partiet.

STØTTESPILLER: Talkshowet Fox & Friends er en fast tilhenger av presidenten, og har fått med seg Trumps tidligere pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders (venstre) på laget.
STØTTESPILLER: Talkshowet Fox & Friends er en fast tilhenger av presidenten, og har fått med seg Trumps tidligere pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders (venstre) på laget. Foto: Richard Drew/AP Photo

– Fox var i sin tid aktive i å forsvare Bush og bygge opp Irak-krigen. Paradoksalt nok støtter de nå opp om Trump, som er en klar motsetning til Bush. De holder alltid med den konservative kandidaten. De støttet også Mitt Romney da han utfordret Obama, sier journalisten.

Fikk Trump-tilhengere på nakken

Giæver får støtte av TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik, som mener Fox News er en av Trumps fremste støttespillere frem mot presidentvalget i 2020.

– Fox er svært viktig for Donald Trump, for de formidler i all hovedsak hans narrativ. Det er den største nyhetskanalen i USA, som også henvender seg direkte til Trumps kjernevelgere, sier Græsvik fra Washington D.C.

Græsvik mener Fox News forteller sine seere at andre amerikanske nyhetskilder mangler troverdighet, noe som er med på å redusere amerikanernes tillit til media.

USA-korrespondenten har selv fått føle på denne mistilliten på nært hold. Da Græsvik dekket et av presidentens valgkamparrangement, kalte Trump de oppmøtte journalistene for «folkefiender». Dette oppildnet de oppmøtte Trump-velgerne, noe som utviklet seg til en ubehagelig affære for Græsvik og hans kolleger.

Tynnslitt tillit

Presidenten har gjentatte ganger stemplet amerikanske medier som «folkefiender» og det kan virke som en rekke amerikanere deler Trumps syn.

Her i Norge stoler 46 prosent på etablerte medier. Til sammenlikning sier kun 32 prosent av amerikanerne at de gjør det samme, ifølge tall fra Reuters.

Disse tallene blir mer interessante om man deler amerikanerne inn etter partitilhørighet:

I 2015 stolte 50 prosent av demokrater og 20 prosent av republikanere på etablerte medier. Nå, etter tre år med Trump i Det Hvite Hus, er tallet 53 prosent for demokrater og kun 9 prosent for republikanere.

Mens statistikken tyder på dype skillelinjer mener TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen at uenighetene blåses opp i media.

– Når man reiser rundt i USA er nok folk mer enig enn det folk først tenker, men det er nok mediene selv som forsterker disse forskjellene. Litt gjennom algoritmer i sosiale medier, og litt gjennom det kommersielle aspektet, sier Bergesen.

Kan tjene på latterliggjøring

Mens Fox News er klare i sin støtte til presidenten, er det en rekke amerikanske mediehus som er tilsvarende kritiske. Da Trump i oktober kunngjorde at han ville bygge en mur i Colorado, som ligger langt fra grensen til Mexico, kunne ikke CNN-ankeret Don Lemon dy seg.

Donald Trump har lite til overs for Don Lemon, og her får presidenten også støtte fra Giæver.

– Jeg har lite til overs for Don Lemon. Han minner meg om ankerne på Fox, mer politiske aktivister enn kommentatorer. Samtidig sitter talkshowverter som Stephen Colbert og Seth Meyers og gjør narr av Donald Trump hver bidige kveld. Mens det hender at jeg ler av dem selv, vet jeg ikke om det er særlig produktivt, sier Giæver.

Han mener at presidenten tjener på at nyhetsankere som Don Lemon forsøker å latterliggjøre ham i beste sendetid.

– Han taper ikke noe på innslag som dette, i det minste ikke overfor de velgerne han trenger for å vinne. For dem er dette en bekreftelse på at elitemediene gjør narr av ham og ikke skjønner hvordan en vanlig amerikaner har det, sier Giæver.

Trumps Verden ser du hver torsdag klokken 17:30 på TV 2 Nyhetskanalen, og gratis på TV 2 Sumo når du vil!