Bø  20181218.
Universitetet i Sørøst-Norge Campus Bø, flagger på halv stang tirsdag ettermiddag, etter at det ble kjent at to av deres elever er blitt drept under en privat ferie i Marokko. 
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Studenter må ta eksamen på nytt etter tabbe: – Kom som et sjokk

Studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge reagerer på at de måtte gjennomføre eksamen selv om faglærer var klar over feilen tre dager tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag denne uken fikk 72 elever ved Universitetet i Sørøst-Norge beskjed om at de må ta en eksamen på nytt.

Det skjer etter at eksamensoppgaven i faget makroøkonomi ble gjort tilgjengelig på nett, dager før eksamen skulle avholdes.

Siden det er gjort en formell feil, har universitetet ikke mulighet til å godkjenne oppgaven til noen av studentene. Dermed må alle studentene ta eksamen på nytt.

– Det kom som et sjokk, sier Marlene Kristin Nilssen (26) til TV 2.

Hun øvde til en annen eksamen hun skulle ha dagen etter, da mailen med beskjeden kom tirsdag denne uken.

– Vi fikk mail om at det hadde skjedd en feil, som gjorde at vi alle måtte ta en eksamen på nytt, siden eksamensoppgaven var gjort tilgjengelig før eksamen, sier hun.

Annullert

Nilssen forteller at hun tok kontakt med studentombudet med en gang, som hadde møte med eksamenskontoret dagen etter.

– Juridisk sett mente studentombudet at det var rett avgjørelse å annullere det, men så er det prosessen som ikke er gjort riktig, sier 26-åringen og forklarer:

– Siden det å annullere eksamen er et vedtak, skulle vi som er berørte ha fått tilsendt vedtaket med begrunnelse og henvisning til hjemmel, samt informasjon om klagerett, sier hun.

Nilssen forteller at elevene fikk en slik mail onsdag denne uken, men at den kom først dagen etter at studentene hadde fått mailen der det står at eksamen måtte tas på nytt.

– Kunne vært avverget

Ifølge studentene TV 2 har snakket med, lå eksamensoppgaven bare ute i noen minutter før den ble fjernet. Nilssen reagerer på at det ikke ble gitt beskjed til eksamenskontoret med en gang feilen ble oppdaget, slik at studentene hadde sluppet å ta eksamenen til å begynne med.

Det sier også Vilde Steinmoen (21). Hun forteller at flere reagerer på at studentene ikke ble gjort oppmerksomme på feilen tidligere, slik at de hadde sluppet å ta eksamenen for så å få den annullert.

– Dette var en glipp som skjedde på tirsdagen. Dermed hadde faglærer tre dager til å si fra om feilen, og eventuelt lage en ny eksamen, sier hun.

– Jeg skjønner at det er menneskelig å gjøre feil, det gjør jo alle. Men faglærer hadde tre dager til å gi beskjed om at han hadde lagt ut feil oppgave, og å lage en ny eksamen. Nå er det vi studentene som sitter igjen og må bestemme oss for en ny dato til eksamen, og det går ut over lesing i andre fag, sier hun.

Skolen opplyser til TV 2 at de ikke er kjent med at skolen visste om feilen før elevene gjennomførte eksamenen.

Har fått alternativer

Marlene Kristine Nilssen legger til at skolen i ettertid har forsøkt å legge til rette for elevene, med flere alternative datoer for å ta eksamen på nytt.

– De har gitt tre nye mulige datoer for å ta eksamen, pluss mulighet for å ta en hjemmeeksamen, sier hun.

Egentlig skulle Nilssen hatt sin siste eksamen onsdag, men nå må juleferien vente noen dager.

– Jeg skulle egentlig reist hjem i går, men jeg blir værende for å ta eksamen på nytt på mandag, sier hun.

Vilde Steinmoen skal ta eksamen på nytt 7. januar.

– Det frister ikke å vente med å ta den til nyåret, for det blir jo hengende over deg. Jeg skulle gjerne tatt den nå på mandag og blitt ferdig med det, men da går det utover andre eksamener, sier hun.

– Ikke noe annet valg

Avdelingsdirektør for utdanning og studiekvalitet ved Universitetet i Sørøst-Norge, Vibeke Bredahl sier til TV 2 at det var en faglærer som ønsket å vise tidligere eksamensoppgaver, som ved en feil også la ut høstens eksamensoppgave.

Bredahl er usikker på hvor lenge eksamensoppgaven lå ute før det ble oppdaget, og er ikke kjent med at skolen visste om feilen før elevene gjennomførte eksamenen.

– Dette er en menneskelig feil som ikke skal skje, men som dessverre har skjedd i dette tilfellet, sier Bredahl.

– Uheldig situasjon

Avdelingsdirektøren har stor forståelse for at studentene er skuffet, men sier de ikke hadde noe annet valg enn å annullere eksamenen.

– Når det er studenter som vi vet har hatt en fordel av å ha sett eksamensoppgaven på forhånd, er det urimelig å vurdere disse i forhold til hverandre, sier Bredahl.

Hun mener dette er den beste løsningen i en uheldig situasjon.

– Vi har gjort det vi kan for å tilrettelegge dette slik at studentene ikke får en større belastning enn nødvendig. Vi har blant annet foreslått at studentene kan ta eksamen på tre ulike tidspunkt eller ta det som en hjemmeeksamen som var et ønske fra studentene, sier Bredahl.