STANSET AV En STORT RÅK:

Møtes ikke torsdag: – Det er for usikkert og farlig

Børge Ousland og Mike Horn møter ikke hjelpemannskapene torsdag kveld. – Det er for usikkert og farlig, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen sier til TV 2.

Mens polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har lagt seg i teltet for å vente, er hjelpemannskapene Aleksander Gamme og Bengt Rotmo torsdag kveld få kilometer unna dem.

Det eneste som skiller dem er en stort råk.

Men ved 20-tiden torsdag måtte Rotmo og Gamme gi opp og slå leir ved kanten av isråken.

– De har truffet på en råk. Det ser ut til at det er åpent vann i midten, så de tar ikke sjansen på å fortsette nå. Jeg skal hjem og studere høyoppløselig satelittbilder, for å forsøke å finne en løsning, sier ekspedisjonslederen til TV 2.

Ebbesen forteller også at Bengt Rotmo for kort tid siden har observert spor av en rundt fire år gammel hannbjørn i området.

Blir tidkrevende

Ekspedisjonslederen skjønte allerede torsdag ettermiddag at Rotmo og Gammes ferd mot Ousland og Horn var blitt mer utfordrende enn antatt.

– Rotmo og Gamme har rotet seg rett inn i et område med is og vann. De har kålet rundt i det i en periode, og kommet mye ut av kurs. Jeg har på følelsen av at det kommer til å gå en del tid. Det virker som de kjemper nå, sier Ebbesen til TV 2 i 18-tiden.

Polfarerne Mike Horn og Børge Ousland har gått 85 dager på isen i en ekspedisjon som skulle ta dem tvers over Polhavet og til Svalbard via Nordpolen. Foto:Børge Ousland
Polfarerne Mike Horn og Børge Ousland har gått 85 dager på isen i en ekspedisjon som skulle ta dem tvers over Polhavet og til Svalbard via Nordpolen. Foto:Børge Ousland

Han forteller da at vinden har blåst opp en god del, det blåser nå 9 sekundmeter. Kanskje enda mer i kastene, opp i mot 10-12 meter i sekundet.

– Det er drift langs bakken, stor fart i isen og vinden har tydeligvis åpnet isen og laget råker og vann. Så de har fått et puslespill, sier Ebbesen.

– Nå er det krig

Ekspedisjonslederen sier at isen har så stor fart der at den driver en kilometer i timen mot nord-vest.

– Dermed kom de ut av kurs og måtte «re-sette» hele turen mot Børge og Mike, sier Ebbesen, som definerer denne delen av ekspedisjonen som utfordrende, ikke farlig.

– Jeg kjenner at jeg er litt gira nå. Det er jo kult. Nå er det krig, liksom, det de holder på med. Det er jo spennende, sier Ebbesen som mener dette er en polferd som vi aldri har sett maken til.

Ufattelig vanskelig

Forfatter og eventyrer Odd Harald Hauge følger også spent med torsdag kveld.

– Børge en god venn, så det er klart jeg følger godt med. Men jeg er enig i at de ikke er i fare. Disse er de beste på sitt felt i verden. Men jeg tror ikke de vil like at folk kaller det en redningsoperasjon, for dette var godt planlagt. Dette er ikke armer, bein og bruk av offentlige midler, de har kontroll på situasjonen, sier Hauge.

Men han forteller at Børge og Mike har fått en del ekstra utfordringer underveis på turen.

– For de første er dette en ufattelig vanskelig ekspedisjon. Og så er det utrolig godt gjennomført under veldig vanskelige forhold. De har hatt mye vanskeligere forhold enn de kunne forestille seg, men de visste jo ikke, de måtte gjette. Det er jo ingen som har vært der før! (red.anm. på denne tiden av året).

– En utrolig belastning

Hauge forteller at å gjennomføre ekspedisjonen på denne måten ved å seile opp Beringstredet, forbi Alaska og opp til de traff isen er en enormt vanskelig måte.

– Å danse bortover isflakene som de gjorde, og gå over Nordpolen i stummende mørke – de har ikke sett annet enn kunstig lys på 50 dager – det er en utrolig belastning. Folk der hjemme kan bare ta seg en tur ut i kveld, langt bort fra alt lys, de kan vasse i snø og så tenke seg at de skulle ha gjort dette over lang tid i 40 kuldegrader, sier Hauge.

Ousland og Horn går fra Alaska til Svalbard på ski, og har møtt store utfordringer på ferden.

I tillegg til at frostskader og ødelagt utstyr har skapt problemer, vil de fredag gå helt tomme for mat. Rotmo og Gamme ble derfor tirsdag kveld sendt ut fra skipet Lance, som har dratt til området for hente polfarerne.