SNUSFORNUFTIG: Helseminister Bent Høie (H) med standariserte tobakkspakninger.
SNUSFORNUFTIG: Helseminister Bent Høie (H) med standariserte tobakkspakninger. Foto: Vidar Ruud

Bent Høie i hemmelig snusmøte med Kina

Bent Høie presenterte torsdag Norges erfaringer med standariserte tobakkspakninger for kinesiske myndigheter. Frp mener Høie aldri burde møtt kineserne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et møte med en kinesisk delegasjon torsdag, la helseminister Bent Høie frem Norges erfaringer med standardiserte tobakkspakninger.

Møtet ligger ikke i Høies offisielle kalender, men TV er gjort kjent med møtet.

Overfor TV 2 bekrefter Høie møtet.

– Jeg har hatt møte med kineserne i dag og fortalt de om min erfaring med når Norge innførte standardiserte tobakk- og snuspakninger, sier helseministeren til TV 2.

– Hvorfor kommer kineserne hit?

– Det er fordi de har lyst å lære om Norge sin folkehelsepolitikk, som har fantastiske resultater. Denne uken fikk vi tall som viser at vi de siste ti årene har redusert dødeligheten på hjerteinfarkt med 50 prosent og hjerneslag med 40 prosent. Det er klart det vekker interesse internasjonalt, sier Høie.

Det var 1. juli i 2017 at regjeringen besluttet at alle tobakks- og snusprodukter skal ha nøytral emballasje. Tobakksprodusentene fikk en frist på ett år med å få på plass ny emballasje som ikke skal virke forlokkende.

Bakgrunn: Slik blir de nye snusboksene

Frp: – Flaut

Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen reagerer på møtet.

– Hvis det stemmer, så synes jeg det er flaut. Norge skal ikke drive opplæring av kommunister, sier hun til TV 2.

KRITISK: Åshild Bruun-Gundersen som representerer Fremskrittspartiet i Stortingets helse- og omsorgskomité.
KRITISK: Åshild Bruun-Gundersen som representerer Fremskrittspartiet i Stortingets helse- og omsorgskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Standardiserte forpakninger har dessuten ikke gjort særlig mye annet enn å gjøre pakkene trendy, og gjort livet vanskelig for butikkansatte, legger hun til.

Bruun-Gundersen mener det er betenkelig at et "autoritært diktatur" vil lære av Norge.

– Nå vet vi ikke hva som er blitt sagt i dette møtet, men det er betenkelig om Kina, som er et autoritært diktatur, vil komme til oss og lære av vår tobakkspolitikk. Reell frihet er også frihet til å gjøre dårlige valg, jeg synes heller vi skal legge til rette for at folk bruker de minst skadelige produktene, fremfor å prøve å skambelegge en helt lovlig vare, sier Frp-politikeren.

Høie: – Tar livet av mennesker

Høie avviser kritikken og mener alle skal få lære av Norge.

– Jeg mener Norge har en veldig vellykket politikk, som viser at vi klarer å få folk til å slutte å røyke og ikke minst hindre at nye generasjoner blir tobakksavhengige. Da må vi være åpne og lære bort til alle andre land, som ønsker det med tanke på de fantastiske resultatene som kommer ut av det, nemlig av folk ikke dør for tidlig og får mer tid med sine kjære.

– Frp mener det er betenkelig at Kina som et autoritært diktatur kommer hit for å lære av oss?

– Jeg mener Norge må fortelle hele verden om vår vellykkede tobakkspolitikk, som har gitt fantastiske resultater. Det kan vi ikke holde for oss selv, sier helseministeren.

Han sier tobakksindustrien bare har et formål.

– Alle må få høre dette glade budskapet og ha muligheten til å gjøre det samme, så også de skal få beskytte sine innbyggere mot den internasjonale tobakksindustri som bare har som har et formål: Nemlig å selge et produkt som tar livet mennesker, sier Høie.

– Hva er de kinesiske planene, da?

– Det må du spørre Kina om. Jeg møtte de for å fortelle om mine og de norske erfaringene, så får de gjøre opp sine tanker om hvordan de vil gjøre det i sitt land.