Leder for representantenes hus, Nancy Pelosi varsler kunngjøring klokken 18 norsk tid.
Leder for representantenes hus, Nancy Pelosi varsler kunngjøring klokken 18 norsk tid. Foto: J. Scott Applewhite

Varsler kunngjøring om riksrettssaken mot Trump

Det kan gå mot en juleavstemning om hvorvidt Donald Trump skal kastes som president. Demokraten Nancy Pelosi har varslet en kunngjøring om saken om få timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pelosi, som er lederen for Representantenes hus, møtte onsdag sine partifeller bak lukkede dører og spurte dem «Er dere klare?» Svaret var et rungende «ja», ifølge dem som var til stede i rommet, skriver nyhetsbyrået AP.

Pelosi har varslet kunngjøringen klokken 18 norsk tid.

Pelosi var tidligere imot å fortsette riksrettsprosessen mot Donald Trump, men etter høringsrundene som nå er gjennomført, ser det ut til å være uunngåelig.

– Misbrukte embetet

I en 300 sider lang rapport basert på vitneforklaringene til en rekke høytstående diplomater og embetsfolk, konkluderte etterretningskomiteen i Representantenes hus tidligere i uken med at det foreligger overveldende bevis for at Trump misbrukte embetet sitt.

«Riksrettsgranskningen har funnet at president Trump personlig og gjennom agenter innenfor og utenfor amerikanske myndigheter, krevde innblanding av en utenlandsk regjering, Ukraina, for å gagne sitt gjenvalg, står det å lese i rapporten».

Der konkluderes det også med at Trump forsøkte å hindre Kongressen i å gjennomføre granskningen.

  • 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj der han ba Ukraina etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.
  • Noen dager tidligere hadde Trump stanset en utbetaling på 390 millioner dollar (nær 3,6 milliarder kroner) i militær bistand til Ukraina.
  • Kjernen i riksrettsgranskingen er hvorvidt Trump brukte militærbistanden som brekkstang for å presse Ukraina til å etterforske mannen som kan bli hans motstander under presidentvalget neste år.
  • Innholdet i telefonsamtalen ble kjent i midten av september som følge av et internt varsel til generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene og påfølgende lekkasjer til pressen.
  • 24. september kunngjorde demokraten Nancy Pelosi at det innledes en etterforskning i Representantenes hus som kan føre til at Trump blir stilt for riksrett.
  • Trump sier at han ikke har gjort noe galt og kaller prosessen en heksejakt. Han har også krevd å få vite identiteten til varsleren som først opplyste om telefonsamtalen med Zelenskyj.

Det hvite hus var tirsdag raskt ute med å kommentere rapporten, og Republikanerne har i en hundre sider lange rapport avvist anklagene.

– Idet den ensidige farseprosessen avsluttes, har komitéleder Adam Schiff og demokratene mislyktes fullstendig med å finne noen som helst bevis for at president Trump har gjort noe galt, sa Trumps talskvinne Stephanie Grisham i en uttalelse.

Trump selv er for tiden i London der han deltar på NATO-toppmøtet.

Frøs militær bistand

Demokratene i etterretningskomiteen har under høringene forsøkt å avdekke fakta som viser at Trump hadde sine egne interesser i tankene da han i sommer oppfordret Ukrainas president til å etterforske demokraten Joe Biden og hans sønn Hunter.

I forkant hadde Trump-administrasjonen holdt tilbake militær bistand til Ukraina, noe Demokratene mener ble gjort for å presse Ukraina til å komme med en kunngjøring om at Biden skulle etterforskes i forbindelse med at sønnen hans hadde vært styremedlem i et korrupsjonsanklaget ukrainsk gasselskap.

Joe Biden var på den tiden USAs visepresident. Nå kjemper han om å bli Demokratenes presidentkandidat, noe som kan gjøre ham til Trumps hovedutfordrer i valget neste år.

(©NTB/TV 2)