FUNGERENDE: Ifølge de kriminaltekniske undersøkelsene er denne eksplosive innretningen egnet til å skade personer
FUNGERENDE: Ifølge de kriminaltekniske undersøkelsene er denne eksplosive innretningen egnet til å skade personer Foto: Politiet

Fant hjemmelaget bombe i stjålet varebil – 26-åring dømt

Med en hjemmelaget bombe i bagasjen ble 26-åringen pågrepet i en stjålet Toyota Hiace i fjor sommer. At bomben var fylt med skruer og muttere, er ifølge tiltalte en tilfeldighet.

Mannen har i Vestfold tingrett forklart at han er svært interessert i våpen og hadde laget bomben for moro skyld.

Det har ikke retten trodd ham på.

Ifølge retten stjal 26-åringen en varebil i Bergen og kjørte den til Larvik natt til 20. juni i fjor. Bilen ble gjenkjent av en politipatrulje en uke senere.

Tiltalte ble dermed pågrepet, og i bilen fant politiet det de senere har kategorisert som en «improvisert eksplosiv innretning» (IED).

Bomben ble fraktet til et grustak og uskadeliggjort av politiets bombegruppe. Allerede under inspeksjon av bomben rant det krutt ut av den ene åpningen.

«Alvorlig skade»

Inne i IED-en ble det funnet muttere og spiker. Rapporten fra bombegruppen slår fast at kruttet er lett antennelig, for eksempel med lunte, som 26-åringen har brukt i dette tilfellet.

Det er i rapporten konkludert med at IED-en kan «påføre alvorlig skade på person ved initiering og en påfølgende eksplosjon».

Selv har mannen forklart at han aldri hadde til hensikt å bruke IED-en til noe straffbart.

– Den er ikke ordentlig testet, så vi kjenner ikke i dag effekten av den. På det punktet er han uenig med retten, sier hans forsvarer Christoffer Arnø til TV 2.

– Men hvorfor var det muttere og spikre i den?

– Det har ligget på bordet når han har laget den, og så har han bare sopet det nedi sammen med kruttet. Det er en tilfeldighet, sier forsvareren.

Kriminelt miljø

Under rettssaken forklarte tiltalte at han tidligere har truet personer i det kriminelle miljøet med å bruke en IED. Det samme kommer frem av en SMS-utveksling som er lagt frem som bevis.

Dermed mener retten at han også denne gangen hadde til hensikt å bruke IED-en enten til å true eller skade personer i det kriminelle miljøet.

Fordi hendelsen skjedde for halvannet år siden og 26-åringen er klar for å komme videre i livet sitt, ønsker han ikke å anke dommen.

Den eksplosive innretningen kvalifiserer i seg selv til fem måneders fengsel, mener retten. Fordi han også er tiltalt for en rekke andre lovbrudd – som tyveri av en varebil, narkotikakriminalitet, ruspåvirket kjøring, oppbevaring av ammunisjon og andre tyverier – har retten landet på ett år og seks måneders fengsel.

Fire av månedene har han allerede sonet i varetekt, og den resterende straffen er utsatt dersom han overholder et narkotikaprogram.

Tiltalte er fra tidligere domfelt seks ganger for vinnings- og narkotikakriminalitet.