Ansatte på kjøpesenter fortviler:

– Røyker heroin i prøverommene

OSLO (TV 2): – Situasjonen er kritisk, sier ledelsen ved Gunerius kjøpesenter i Oslo sentrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har Oslos åpne rusmiljø hatt tilholdssted i Brugata i Oslo sentrum. Der ligger også det Olav Thon-eide kjøpesenteret Gunerius.

Nå slår senterledelsen alarm over en situasjon de mener er fullstendig uholdbar.

– Det topper seg nå, og politiet er mer og mer borte, sier Ola Stavnsborg, som er sikkerhetssjef i Olav Thon Gruppen.

TV 2 følger senterets vekterleder noen timer på jobb. Hun sier de har store problemer med folk som trekker inn fra gata og begår kriminelle handlinger inne på Gunerius.

– Gjemmer narkotika i barnesko

– Det er veldig mye dealing. De gjemmer narkotika i barnesko og i lommer og røyker heroin. Mye av problematikken tas med utenfra og inn i butikk. Det er ikke lett å drive butikk her, sier vekteren, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Senterledelsen så seg nødt til å stenge kundetoalettene, fordi de var så nedgriset.

– De koker opp heroin, skyter sprøyter og gjemmer ting i taket. Det er ganske kritisk, sier vekteren.

Både Stavnsborg og vekterlederen understreker at de ikke ønsker å angripe mennesker som er i en vanskelig livssituasjon. De sier imidlertid at dette ikke kan fortsette, av hensyn til de ansatte og kundene på senteret.

– Gjør politiets jobb

Senterledelsen mener det ikke er de ansatte på Gunerius sitt ansvar å rydde opp i Oslos rusproblematikk.

– Vekterne våre gjør politijobber. De stanser slagsmål, stanser ulovlig salg av narkotika og griper inn i situasjoner de ikke skal gripe inn i, sier Ola Stavnsborg.

– Vi opplever å ringe politiet i kritiske situasjoner og får til svar at de ikke har ressurser, sier vekterlederen.

Under to hundre meter fra Gunerius ligger Sentrum politistasjon.

– Den kunne ligget på andre siden av Oslo for min del, fortsetter hun.

I løpet av den tiden TV 2 følger vekteren rundt på senteret, må hun kontinuerlig bortvise personer og håndtere butikktyveri.

I løpet av det siste året har vekterne bortvist rundt 4500 personer fra Gunerius. Senterledelsen har blant annet sendt brev til justisministeren, politidirektøren og politimesteren i Oslo, der de beskriver en uholdbar situasjon og ber om hjelp til å håndtere kriminaliteten.

– Av de hundre sentrene vi har, står dette for tredve, førti prosent av alle bortvisningene, sier Stavnsborg, som er sikkerhetssjef i Olav Thon Gruppen.

Truet på livet

Flere av de ansatte på Gunerius sier de opplever å bli truet, noen også på livet.

– Jeg har jobbet på flere sentre opp igjennom årene, men dette er det mest sinnssyke senteret jeg har jobbet på noen gang, sier en butikkmedarbeider som ikke vil stå frem.

Vekterlederen har jobbet på Gunerius i tre år. Hun sier det er viktig å behandle alle så respektfullt som mulig.

– Jeg kan jo se for meg hvordan det er å være rusmisbruker, å bli jaget overalt, og det er jo ikke noe ok.

TV 2 spør rusmisbrukerne i Brugata om hva de tenker om situasjonen der.

– Det er ute av kontroll. Men rusproblematikken er en sykdom. Det er mye griseri, forsøpling og sprøyter. Det går jo hunder og barn her, sier en mann til TV 2.

Både han og kona hans sier de har et godt inntrykk av vekterne på Gunerius.

– Vekterne er greie, og hvis de må tilkalle politiet, skjønner jeg det godt, for det handler om liv og død her noen ganger, sier hun.

Ressurskrevende for politiet

Tall fra politiet viser at det totalt var 706 anmeldte forhold i Brugata fra 1. januar til 1. desember i år. Av disse var 136 narkotikaovertredelser, 83 anmeldelser for å ha unndratt å etterkomme pålegg fra politiet og 58 tilfeller av ulovlig bevæpning.

Politiet sier til TV 2 at de ikke har ressurser til å være til stede ved Gunerius hele døgnet.

– Politiet har ikke i primæroppgave å jage folk som har det vondt og leit, men vi skal sørge for at de ikke begår straffbare handlinger, sier Tore Soldal, leder enhet sentrum, Oslo politidistrikt.

– De ansatte på Gunerius beskriver dette som en akutt situasjon. Hva skal de gjøre nå?

– De skal fortsette å anmelde, og har vi ressurser, så kommer vi.

– Men skal det være lov å omsette narkotika på åpen gate i Oslo?

– Nei, det er ikke lov og skal ikke være lov, sier Soldal, som også viser til Oslo kommune og sier det er deres ansvar å finne et bedre tilbud til byens rusmisbrukere.

– Det er politiets ansvar å sørge for at folk i byen vår er trygge, og det samarbeider vi godt med dem om, sier byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Samy Gamal (SV).

Han sier kommunen fører en «kunnskapsbasert og fordomsfri politikk», og at de har en god russtrategi. Han viser til at de har bevilget penger til en trygghetspakke, som blant annet skal resultere i flere dialogbaserte vektere på Gunerius.

Vekterlederen etterlyser handling fra politikerne. Politiet sier de opplever å være alene om å håndtere det åpne rusmiljøet i Brugata.

– Det er jo ikke sånn det bør være, sier hun.