SVAKSYNT: Ken-Thomas Johansen har fått mye hjelp av Solveig Kloppen i Norske Talenter i høst.
SVAKSYNT: Ken-Thomas Johansen har fått mye hjelp av Solveig Kloppen i Norske Talenter i høst. Foto: Privat/TV 2

Norske talenter:

– Solveig Kloppen er min nye førerhund

Svaksynte Ken-Thomas Johansen (46) er klar for semifinalen i Norske Talenter, og skryter av programleder Solveig Kloppen som har vært hans ledsager denne høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Ken-Thomas Johansen (46) var tre år gammel fikk han påvist Retinitis pigmentosa eller såkalt kikkertsyn. En arvelig netthinnesykdom som fører til innsnevret synsfelt og mulig blindhet.

Øyesykdommen har ikke satt en stopper for musikkarrieren. Han briljerer som visesanger og har nådd semifinalen i Norske Talenter denne høsten.

Fredag kveld står han på scenen i semifinalen og takker alle i produksjonen og spesielt Solveig Kloppen for all hjelpen han har fått.

– Jeg møtte opp i Norske Talenter og fortalte alle i apparatet om handicappet mitt og at jeg trengte litt hjelp. Det har ført til at jeg har fått verdens hyggeligste førerhund i Solveig Kloppen. Hun har fulgt meg opp på scenen og hun har vært fantastisk, forteller Ken-Thomas til TV 2.

TRUBADUR: Ken-Thomas holder konsert på Dickens Pub i Drammen. Foto: Privat
TRUBADUR: Ken-Thomas holder konsert på Dickens Pub i Drammen. Foto: Privat

Ironi rundt eget handicap

Ken-Thomas kommer fra Mehamn i Finnmark, men bor i Drammen, hvor han jobber på fulltid som musiker. Her traff han kona på en «blind date», som han spøker med.

Trubaduren synes det er viktig å ikke være så høytidelig med sitt eget handicap.

– Jeg har en veldig ironi på mitt eget handicap og det synes jeg er veldig viktig å ha. Jeg tar meg selv ikke så høytidelig, og jeg kan godt flire når jeg snubler i ting. Fra å sette seg på fanget til drosjesjåfører i Irland, til å snuble i kabler bak scenen på Norske Talenter, ler Ken-Thomas.

«Lille venn»

Ken-Thomas lever av å være trubadur og har lært seg 200 sanger på rams, fordi det er praktisk i forhold til synsnedsettelsen hans. I tillegg til å fremføre coverlåter på spillejobber, har han også et arkiv med noen egne låter. I fredagens semifinale skal han spille en sang han laget for sin datter, og hun sitter i salen og heier på pappa.

– I dag skal jeg spille en sang som betyr mye for meg, og den heter «Lille venn». Jeg skrev en sang til datteren min da hun var 12 år. Den handler om å dele hyggelige stunder og glemme sorger, sier Ken-Thomas til TV 2.