KONTROVERSIELL: Romelu Lukaku og Chris Smalling er tidligere lagkamerater i Manchester United. Fredag møtes de i italiensk fotball. Men oppgjøret overskygges av avisforsiden til Corriere dello Sport.
KONTROVERSIELL: Romelu Lukaku og Chris Smalling er tidligere lagkamerater i Manchester United. Fredag møtes de i italiensk fotball. Men oppgjøret overskygges av avisforsiden til Corriere dello Sport. Foto: Skjermdump/Oli Scarff/AFP

Avis sjokkerer med forside: – De vil ikke skjønne hvorfor det er galt

Måten den italienske sportsavisen Corriere dello Sport omtaler fredagens oppgjør mellom Inter og Roma på, vekker avsky og får massiv kritikk.

Inter – Roma fredag fra kl. 20.40 på TV 2 Sport Premium og Sumo.

Fredag kveld møtes Inter og Roma til storkamp på Giuseppe Meazza i Milano.

En av kampens dueller er mellom de to tidligere Manchester United-lagkameratene Chris Smalling og Romelu Lukaku, som nå spiller i henholdsvis Roma og Inter.

Det blir også trukket frem av den italienske avisen Corriere dello Sport, som har satt overskriften «Black Friday» i torsdagens papirutgave.

Forsiden blir stemplet som rasistisk.

Duoen raser

Torsdag kveld uttaler Smalling seg via sosiale medier.

– Samtidig som jeg hadde foretrukket å konsentrere meg om den store kampen i morgen, er det viktig at jeg bemerker at det som oppstod i morges var feil og høyst ufølsomt, skriver den utleide Manchester United-stopperen.

– Jeg håper at redaktørene som har vært involvert i publiseringen tar ansvar og forstår hvilken makt de har gjennom ord, og hvilken innvirkning de ordene kan ha, fortsetter han.

Romelu Lukaku er rystet over vinklingen til den italienske storavisen.

– Det er en av de dummeste overskriftene jeg har sett i karrieren min. Dere kaster bare bensin på bålet til negativiteten og rasismeproblemet, istedenfor å snakke om en kampen, skriver Lukaku på Twitter.

– Dere i Corriere dello Sport bør gjøre en bedre jobb enn som så, fortsetter kraftspissen.

Fotballverdenen har slått ring rundt duoen etter forsiden. AC Milan, Inters erkerival, har bestemt seg for å bannlyse avisen ut året. Corriere dello Sport får verken snakke med klubbens spillere eller være til stede på treningsfeltet deres, opplyser storklubben i en pressemelding.

Det samme gjelder Smallings klubb, Roma.

Fordømmes

Den kontroversielle forsiden har fått mange til å vise sin avsky på sosiale medier. Romas har lagt ut en kritisk melding som svar til forsiden.

ESPN-kommentator Matteo Bonetti skriver følgende om sportsavisen:

– Tonedøft, ignorant og med en rasistisk undertone. Å si jeg er sjokkert vil være en løgn på dette punktet. Absolutt en flause fra @CorSport som har kommet med denne tittelen før fredagens oppgjør mellom Inter og Roma.

Associated Press' Rob Harris skriver:

– Økende fordømmelse av den italienske nyhetsavisen Corriere dello Sports Black Friday-headline.

Tror ikke italienerne forstår

TV 2s fotballekspert Mina Berg tror ikke at italienske medier skjønner hvorfor det er rasistisk.

– De vil ikke skjønne hvorfor det er rasistisk og galt. Det er noe som gjennomsyrer holdningene i samfunnet. Det er for få i klubbene, forbundet og blant supportere som er villige til å ta problemet på alvor. Det er flere spillere som påpeker at det har foregått for lenge og at det er ingen som virkelig bryr seg. sier hun om skandale-forsiden.

Forsiden kommer bare dager etter Serie A-sjefen Luigi De Siervo forsvarte fjerning av mikrofoner nærme tribunene, for å hindre TV-seere i og høre rasistiske rop fra tilskuere, ifølge Football Italia.

– Ved å fjerne mikrofonene så ignorer jo man problemet. Det forsvinner jo ikke. de bare legger et lokk over rasismen. De skjønner ikke hvor dypt dette går i italiensk fotball.

Beklager ikke

Corriere dello Sport har forsvart overskriften og kalt den for «uskyldig» i en kommentar på deres hjemmeside.

– Hvite, svarte og gule. Å si at det er ingen forskjeller, er en feil av dem som ikke er rasister når vi snakker om anti-rasisme.

– Hvis du ikke forstår tittelen, er det fordi du ikke har lyst til å forstå den, skriver sportsavisen i uttalelsen.

Mistet jobben

Italiensk fotball har slitt med flere rasistiske hendelser den siste tiden.

Tidligere har blant andre Lukaku opplevd å bli møtt med ape-lyder fra Cagliari-fansen da han skulle ta straffe tidligere denne sesongen.

Mario Balotelli opplevde også rasistiske utrop borte mot Hellas Verona, og ble svært opprørt og stormet av banen. Men kom tilbake og valgte å fortsette kampen.

Den italienske sportsjournalisten Luciano Passirani var gjest i et TV-program, der panelet skulle snakke om Lukakus forrykende Inter-start. Den rutinerte og journalisten skulle hylle spissen, men ordvalget viser hvor utbredt dette problemet er i italiensk fotball.

– Lukaku er en av de beste signeringene Inter kunne gjort. Det er ingen annen spiller som han i Serie A. Han er blant de sterkeste i ligaen, jeg liker han godt nettopp på grunn av styrken - han er som tvillingen til Dúvan Zapata i Atlanta, sa Passirani, gjengitt av Nettavisen.

Før han la til:

– Lukaku «dreper» deg én mot én, hvis du prøver å gå i duell med han så ender du på bakken. Den eneste måten du kan stoppe han på er hvis du har ti bananer du kan gi han for å spise.

Passirani mistet jobben etter jobben etter uttalelsen.

Glimrende start

Lukaku og Smalling er viktige spillere for sine respektive lag denne sesongen etter å ha imponert etter overgangene til italiensk fotball.

Inter vil øke avstanden til Juventus med fire poeng dersom det blir seier mot Roma. Roma kan klatre til femteplass med seier.

Inter – Roma fredag fra kl. 20.40 på TV 2 Sport Premium og Sumo.