– Jeg tror det vil falle en tåre

Børge Ousland og Mike Horn er få kilometer unna polfarerne som skal møte dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmannen Børge Ousland og sørafrikanskfødte Mike Horn passerte torsdag det avtalte møtepunktet nord for Svalbard i Arktis, og venter nå på å møte polfarerne Aleksander Gamme og Bengt Rotmo.

– Det har vært en hektisk natt for alle parter. De har stort sett gått gjennom natten alle sammen. Rotmo og Gamme hadde en 12-timersdag og var nødt til å hive inn håndkleet litt tidligere, sa ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til TV 2 i 09-tiden torsdag morgen.

Samtidig som Rotmo og Gamme la seg til å sove, bestemte Ousland og Horn seg for å gå videre.

Fortsetter ferden

Torsdag ettermiddag er de to teamene få kilometer fra hverandre.

Rundt klokken 14 torsdag skal teamene på nytt begynne å gå mot hverandre.

– Akkurat nå planlegger vi det neste, at Rotmo og Gamme skal møte Børge og Mike, sier Ebbesen i 12.30-tiden.

Det er 85 dager sist Ousland og Horn så et annet menneske enn hverandre, og Ebbesen har tidligere beskrevet møtet som «et helt unikt møte i Arktis».

– Jeg tror det vil falle en tåre, for det blir helt vilt å treffe dem. Dette er ikke stedet med mye fotgjengere og trafikk, sa Ebbesen torsdag morgen.

– Blir en merkedag

Nordmannen Børge Ousland og sørafrikanskfødte Mike Horn har støtt på store utfordringer i forsøket på å gå fra Alaska til Svalbard på ski.

De to forlot Nome i Alaska med seilbåt 25. august, og de ankom iskanten 12. september. Siden har de gått på ski over isen.

FØLGER MED: Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen følger situasjonen tett.
FØLGER MED: Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen følger situasjonen tett. Foto: Alexander Klanderud / TV 2

I løpet av over 80 dager på isen i ekstremt vær har blant annet frostskader og ødelagt utstyr skapt utfordringer for polfarerne.

I tillegg vil de gå tomme for mat fredag. Aleksander Gamme og Bengt Rotmo, som skal møte polfarerne, har derfor med seg forsyninger.

Torsdag ser de lysere på situasjonen.

– Isen hadde bedret seg i løpet av natten og de hadde god fart på slutten. Det er helt tydelig at dette blir en merkedag for dem. De er oppglødde og positive og dette er noe de gleder seg til. Det har aldri før skjedd at to team møtes på den måten der, sier Ebbesen.

Han har løpende kontakt med polfarerne, blant annet via satellittelefon. Polfarerne har holdt sin telefon «i live» ved hjelp av batteribanker.

Været bekymrer

Aleksander Gamme og Bengt Rotmo ble sendt inn for å møte Ousland og Horn da skipet Lance satte seg fast i isen. Det tidligere forskningsskipet ble sendt til Arktis for å hente ut polfarerne.

Skipet har siden kommet seg løs, og ekspedisjonslederen hadde torsdag flere gode nyheter til Ousland og Horn. Lance har nemlig funnet en råk, og skal seile 10 til 12 kilometer nordover.

Dermed blir veien tilbake til skipet kortere for polfarerne.

– Det var de veldig fornøyd med. Det har vært en dag full av gleder så langt. Vi håper det fortsetter, sier ekspedisjonslederen.

Vinden skaper imidlertid fortsatt bekymring.

– Det er stigende vind i området og kastevind i tillegg, sier han.