HØVIK, NORGE 20191102. 
Magnus Carlsen ved premieutdelingen etter han ble slått av  Wesley So under Fischersjakk finaler,  på Henie Onstad Kunstsenter, lørdag kveld.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HØVIK, NORGE 20191102. Magnus Carlsen ved premieutdelingen etter han ble slått av Wesley So under Fischersjakk finaler, på Henie Onstad Kunstsenter, lørdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

Carlsen: – En blytung dag fra start til mål

Magnus Carlsen mener Maxime Vachier-Lagrave vant fullt fortjent i Grand Chess Tour-semifinalen.

Magnus Carlsen måtte se seg slått i semifinalen mot franske Maxime Vachier-Lagrave i Grand Chess Tour-sluttspillet i London onsdag.

Nordmannen tapte til slutt 14,5-15,5 mot franskmannen. Dermed venter kamp mot Levon Aronian om tredjeplassen i turneringen.

– Det er ikke et ideelt resultat, selvfølgelig. Dette var en blytung dag fra start til mål og fullt fortjent at han vant, sier Carlsen til TV 2.

– Jeg følte at i dag tapte jeg mot en som var bedre enn meg, og det er helt ok, fortsetter han.

Carlsen har slitt med formen hele uken.

– Det har vært en tung uke, det har vært vanskelig å holde på mat hele uka, og det gjør at forventningene mine blir litt mindre. Energien er nok ikke helt på topp, sier han.

– Får ikke dratt hjem uansett

I finalen møtes Vachier-Lagrave og kinesiske Ding Liren. Sistnevnte hadde full kontroll i sin semifinalekamp mot Aronian og vant 19-9. Finalen starter fredag.

Det gjør også bronsefinalen mellom Carlsen og Aronian. Nordmannen tror han skal klare å motivere seg til noe så uvant som å spille om en tredjeplass.

– Ja, hvorfor ikke? Det er selvfølgelig ikke så bra som å spille for førsteplass, men formatet er det samme og jeg vet jeg ikke får dratt hjem uansett. Det er bare å prøve sitt beste og ha det gøy.

Duellen mellom Carlsen og Vachier-Lagrave ble avgjort med to partier hurtigsjakk og fire partier lynsjakk. I tillegg måtte de ut i omspill der de spilte ytterligere to partier.

Slo tilbake

Ingen av spillerne hadde klart å vinne onsdagens to hurtigsjakkpartier, og i den første duellen i lynsjakk ble det også remis. Men i det andre partiet i lynsjakk ble franskmannen for sterk for Carlsen. Vachier-Lagrave vant med svarte brikker og tok initiativet i semifinalen.

Det likte tydeligvis nordmannen dårlig, og i det neste partiet slo Carlsen tilbake på direkten med svarte brikker. Dermed hadde han sjansen til å sikre finaleplassen med hvite brikker. Kveldens fjerde lynsjakkparti endte i remis, og dermed skulle det avgjøres med omspill.

Carlsen startet med hvite brikker, men måtte se seg slått. Dermed måtte han vinne det neste partiet med svarte brikker for å holde liv i håpet om en finaleplass. Men nordmannen måtte ta til takke med remis, og dermed var det franskmannen som sikret finaleplass.

Forlenget rekordrekken

Carlsen og franske Vachier-Lagrave hadde spilt remis i klassisk sjakk både mandag og tirsdag. Med det forlenget Carlsen sin egen ekstreme rekke uten tap i klassisk sjakk. Nordmannen står nå med 103 partier uten nederlag.

Semifinalen besto av to partier klassisk sjakk på to dager, før det skulle avgjøres med to partier hurtigsjakk og fire partier lynsjakk onsdag. Det ga seks poeng for seier og tre poeng for remis i klassisk sjakk, mens det ga fire poeng for seier og to poeng for remis i hurtigsjakk og to poeng for seier og ett for remis i lynsjakk.

Det samme formatet skal også brukes i finalen.

(©NTB/TV 2)